Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 16 Februari 2018

ΦHarga Bitcoin Mencecah $ 10,000 Setelah Pasaran Mencapai $ 475 Bilion

Pasaran kripto meningkat ke $ 475 bilion, yang merupakan paras tertinggi dalam dua minggu. Bitcoin terus mencatatkan tujuh peratus kenaikan dan kini berdagang pada $ 10,091 untuk kali pertama sejak awal bulan Februari. Bitcoin kini mempunyai pasaran sebanyak $ 170.2 bilion, yang membolehkan bahagian pasarannya menguasai sehingga 36 peratus pasaran kripto.

Harga Ethereum menyertai Bitcoin dalam kenaikannya, walaupun tidak dapat untuk mendahuluinya. Pada masa ini, Ethereum didagangkan pada $ 930 pada Bitfinex, mewakili peningkatan 24 jam kira-kira empat peratus. Ini menyediakan Ethereum dengan cap pasaran $ 90.8 bilion, yang diterjemahkan ke dalam penguasaan pasaran sebanyak 19.5 peratus.

Harga Ripple mencatatkan peningkatan tujuh peratus tebaik di kalangan mata wang kripto 10 utama, yang sebahagian besarnya berpunca daripada fakta bahawa gergasi pemindahan gergasi Western Union telah mengesahkan khabar angin bahawa mereka sedang menguji XRP. Sementara itu, Bitcoin Cash dan Stellar, tertinggal berbanding indeks pasaran dengan keuntungan sekitar satu setengah peratus. Litecoin, menduduki tangga kelima, melonjak sebanyak enam peratus, membawa kepada $ 220 dan jumlah pasaran kepada $ 12.1 bilion. Cardano, pesaing terdekatnya, naik empat peratus namun masih lemah dalam usaha untuk menuntut semula tempat kelima dalam kalangan 10 mata wang kripto utama.

Sumber:

Bitcoin Price Tests $10,000 as Market Cracks $475 Billion

Western Union Mengesahkan Integrasi XRP Ripple Sedang Dalam Percubaan

Western Union secara rasmi mengesahkan bahawa percubaan blockchain berasaskan Ripple akan merangkumi integrasi XRP, menjadikan syarikat gergasi pemindahan wang itu menjadi firma terbesar untuk menguji XRP dalam aliran pembayaran dalamannya. Western Union mengesahkan khabar angin tentang perkongsian itu pada hari Rabu. Butiran mengenai percubaan itu tiada, tetapi mungkin XRP tidak terlibat memandangkan kebanyakan rakan Ripple telah dihubungkan dengan RippleNet, syarikat blockchain swasta.

Walau bagaimanapun, Ripple kemudian mengeluarkan kenyataan kepada media yang menyatakan dengan jelas bahawa Western Union akan mengetuai produk Ripple xRapid, yang menggunakan XRP untuk menyediakan kecairan masa nyata dan mengurangkan keperluan modal yang diperlukan untuk institusi kewangan untuk beroperasi di pasaran yang sedang membangun.

Western Union CTO Sheri Rhodes memberitahu Yahoo Finance bahawa firma berusia 167 tahun, yang ditubuhkan sebagai syarikat telegraf, tertarik dengan teknologi blockchain untuk pelbagai sebab. Western Union adalah firma terkemuka kelima yang menguji xRapid, sebuah produk yang kurang popular berbanding blockchain Ripple, yang telah diuji oleh lebih dari 100 institusi kewangan di seluruh dunia.

Sumber:

Western Union Confirms XRP Integration of Ripple Blockchain Trial

Bank-Bank Filipina Akan Menggunakan Platform Pembayaran Blockchain Visa

Lima bank di Filipina dilaporkan bakal menggunakan platform pembayaran berasaskan blockchain Visa. Berdasarkan perjanjian itu, Union Bank of the Philippines (UnionBank) akan membantu empat bank luar bandar yang tidak dinamakan yang berusaha untuk meningkatkan kecekapan proses pembayaran mereka dengan membina asas platform tempatan di atas sistem Visa B2B Connect.

“Kami sedang mencipta platform blockchain untuk digunakan oleh bank-bank luar bandar,” kata Henry Rhoel Aguda, naib presiden eksekutif kanan dan pegawai teknologi dan operasi UnionBank. Aguda selanjutnya menunjukkan bahawa lebih banyak bank mungkin dimasukkan dalam program ini pada masa akan datang. “Kami mahu berkembang dari empat sekarang ini hingga sebanyak yang kami mampu sokong,” katanya.
Visa gergasi kad kredit melancarkan fasa percubaan sistem bayaran blockchain perniagaan ke perniagaan, pada bulan November 2017. B2B Connect direka bentuk untuk menyelesaikan pembayaran rentas sempadan dengan membenarkan pembayaran secara langsung di antara institusi, dengan demikian tidak memerlukan perantara, dan pelancaran komersial bakal dilaksanankan pada pertengahan tahun ini.

Sumber:
https://www.coindesk.com/philippines-banks-use-visas-blockchain-payments-platform/

Bank Pusat Afrika Selatan Melancarkan Pembuktian Konsep Projek Blockchain Berasaskan Ethereum

Bank pusat Afrika Selatan telah melancarkan projek bukti-konsep (PoC) yang baru untuk menyelesaikan pembayaran antara bank di blockchain Ethereum. Bank Rizab Afrika Selatan (SARB), bank pusat negara, telah mengumumkan inisiatif FinTech baru yang akan merangkumi ‘Projek Khokha’ – usaha PoC blockchain melalui perkongsian dengan ConsenSys. Sebagai rakan kongsi teknologi bank pusat, pemaju blockchain Ethereum yang berpusat di Brooklyn akan membolehkan ‘memproses pembayaran borong menggunakan Quorum’, sebuah syarikat blockchain Ethereum yang dibangunkan oleh JPMorgan dan EthLab.

Perkembangan untuk meneroka teknologi blockchain wujud walaupun kenyataan yang bertentangan dengan timbalan gabenor pusat bank yang mendakwa pengeluaran mata wang kripto oleh bank yang dibina menggunakan blockchain akan “terlalu berisiko”, pada bulan Ogos 2017. SARB juga merancang untuk mengeluarkan token digitalnya sendiri untuk penyelesaian pembayaran antara bank, sama dengan rakan sejawatannya di Singapura.

SARB menegaskan bahawa projek PoC ini tidak secara langsung membayangkan tiang utama untuk mengguna pakai teknologi blockchain sebagai teknologi teras yang menjanakan infrastruktur pembayaran kebangsaan negara. Sebaliknya, percubaan praktikal akan membantu memahami implikasi ‘menggunakan aset yang dihubungkan’ pada blok untuk memindahkan nilai, kata bank pusat tersebut lagi.

Sumber:

South Africa’s Central Bank Launches Ethereum-Based Blockchain PoC