Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 16 Januari 2018

80% Daripada Semua Bitcoin Sudah Dilombong, Hanya 4.2 Juta Bitcoin Berbaki Sehingga Ia Mencapai Had Bekalannya

Jan. 13 menandakan satu peristiwa penting bagi Bitcoin apabila 16.8 juta bitcoin (BTC), atau 80 peratus daripada keseluruhan bekalan Bitcoin, sudah dilombong. Ini bermakna hanya 4.2 juta Bitcoin, atau 20 peratus, berbaki sehingga jumlah 21 juta Bitcoin dicapai.

BTC mengandungi had 21 juta yang dibina dalam protokolnya oleh Satoshi Nakamoto, yang pertama kalinya disebutkan dalam Kertas Putih 2008, sebagai cara untuk memperkenalkan had digital kepada mata wang kripto. Dengan had sedemikian, lebih banyak Bitcoin dilombong, semakin kurang bekalannya di pasaran.

Pelombong pada masa ini menerima ganjaran 12.5 BTC untuk setiap blok yang mereka lombong, tetapi protokol Nakamoto juga menghendaki ganjaran perlombongan menurun separuh setiap 210,000 blok, atau kira-kira empat tahun. Penurunan ganjaran pelombongan seterusnya akan berlaku dalam tempoh dua tahun, iaitu kira-kira pada awal Jun 2020 bergantung kepada hashrate, membawa ganjaran turun ke 6.25 BTC untuk setiap blok yang dilombong.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/80-of-all-bitcoins-already-mined-only-42-million-coins-left-until-supply-cap

$ 180: NEO Mencapai Harga Tertinggi Sepanjang Masa Walaupun Dalam Keadaan Kemerosotan Pasaran

Di tengah kemerosotan pasaran mata wang kripto yang lebih luas, NEO telah meningkat 25% kepada $ 180 (RM 710) dalam tempoh 24 jam yang lalu pada masa penulisan, melawan arus terhadap pembetulan pasaran yang meluas. NEO, sering disebut sebagai Ethereum Cina, dijenamakan semula pada tahun 2017 dari AntShares, dan sedang dibangunkan sebagai projek ‘untuk merealisasikan “ekonomi pintar” di dalam rangkaian yang tidak berpusat’.

Jadi apakah penjelasan mengenai daya tahan NEO dalam pembetulan seluruh pasaran ini? Semakin banyak ICOs ingin dilancarkan di platform NEO berbanding platform ETH, kerana ia lebih cepat dan tiada yuran transaksi. Token GAS NEO – dengan bekalannya yang terhad – akan digunakan oleh ICO untuk memajukan kontrak pintar mereka. Pemegang NEO mendapat dividen daripada penggunaan GAS.

Selain itu, pemaju yang ingin menulis kontrak pintar di Ethereum perlu mengetahui bahasa pengaturacaraan Ethereum, iaitu Solidity. NEO, sebaliknya, ditulis dalam C # dan Java, menjadikannya jauh lebih mudah bagi pemaju yang ingin menyertai komuniti untuk menyokong perkembangannya.

Momentum NEO walaupun keadaan pasaran yang menurun ini dapat menandakan bahawa pedagang mata wang kripto telah dapat mengenal pasti teknologi unggul dan kes kegunaan mata wang kripto ini. Walau bagaimanapun, ia mungkin juga merupakan penyimpangan yang menunjukkan pasaran spekulatif. Hanya masa akan menentukan kebenaran.

Sumber:

https://www.ccn.com/180-neo-hits-new-time-high-despite-market-slump/

Ketua Bank Pusat Singapura Berharap Pasaran Mata Wang Kripto Akan Pulih Selepas Kemerosotan Pasaran

Ravi Menon, pengarah urusan Pihak Berkuasa Monetari Singapura (MAS), menjangka pasaran mata wang kripto akan pulih selepas bakal mengalami kemerosotan pasaran, seperti yang dilaporkan oleh CNBC.

Dalam temu bual Isnin, 15 Januari, Menon memberitahu CNBC: “Saya berharap apabila demam mata wang kripto telah hilang, apabila kemerosotan itu telah berlaku, ia tidak akan menjejaskan teknologi yang lebih mendalam, dan lebih bermakna yang berkaitan dengan mata wang kripto dan blockchain.”

Menon nampaknya tidak menyatakan bila kemerosotan pasaran akan berlaku, atau apa yang berpotensi menyebabkannya. Setakat ini, bank pusat Singapura telah mengambil sikap yang agak berhati-hati terhadap mata wang kripto, memetik keperluan untuk “terus berjaga-jaga terhadap pengubahan wang haram dan risiko berpotensi lain”. Namun, MAS tidak perlu mengawal selia industri itu lagi.

“Setakat ini saya tidak melihat asas untuk mengawal kredibiliti mata wang kripto,” kata Menon dalam temu bual dengan Bloomberg pada Oktober 2017. Walaupun MAS tidak mempunyai rancangan jangka pendek untuk mengawal selia mata wang digital, ia mengeluarkan amaran pada Disember 2017 mengenai “risiko ketara” dalam menangani mata wang kripto dan menasihatkan orang ramai supaya “bertindak dengan sangat berhati-hati”.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/singapore-central-bank-head-hopes-crypto-will-recover-after-prospective-crash

Jalan Inovasi? Gergasi Logistik, Penske Sertai Kumpulan Teknologi Blockchain

Syarikat pengangkutan global, Penske Logistics telah menjadi syarikat terbaru untuk menyertai Blockchain in Alliance Alliance (BiTA). Organisasi itu bertujuan untuk merangsang pembangunan teknologi blockchain dalam industri pengangkutan dengan mewujudkan aplikasi untuk proses rantaian bekalan dan logistik, pengesanan aset, dan pengedar transaksi. Penske menjadi ahli korporat perikatan tersebut pada 15 Januari.

Syarikat itu secara khususnya bekerja untuk mewujudkan aplikasi untuk pengangkutan makanan dan minumannya, serta untuk bahagian perkilangannya. Naib Presiden Kanan Produk Global, Andy Moses berkata syarikat itu merancang untuk mempelajari teknologi blockchain sebagai sebahagian daripada usaha mereka menyertai pakatan itu.

Beliau berkata:”Kami telah menyertai BiTA untuk mengambil bahagian dalam memahami lebih baik manfaat teknologi blockchain untuk pelanggan kami dan menjadi sebahagian daripada kerangka kerja standard dalam pembangunan dan pelaksanaan teknologi blockchain.” Penske menyertai syarikat seperti United Parcel Service di consortium tersebut. Tahun lepas, UPS mengumumkan ia menyertainya untuk membantu membangunkan piawaian untuk platform blockchain, termasuk bagaimana menggunakan teknologi untuk memudahkan pembayaran.

Sumber:

https://www.coindesk.com/blockchain-transport-alliance-gains-new-member-in-penske-logistics/

Default – Between Post Ads