Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 17 Februari 2018

Pakar Strategi Tom Lee Meramalkan Harga Tertinggi Sepanjang Masa Bitcoin Pada Bulan Julai

Tom Lee, pengasas bersama Fundsrat Global Advisors, satu-satunya ahli strategi Wall Street yang terlibat dengan Bitcoin, menjangkakan Bitcoin mencapai harga tertinggi lagi pada bulan Julai, menurut Bloomberg. Lee, yang mendesak supaya berhati-hati semasa peningkatan harga, berkata Bitcoin, yang kini didagangkan hampir $ 10,000, telah menubuhkan corak di mana bahagian bawahnya “berbentuk V.” Dia mendakwa Bitcoin telah merekodkan 22 pembetulan sebanyak 10% atau lebih sejak 2010.

Lee berkata semasa tempoh peningkatan harga Bitcoin, ia mengambil masa 1.7 kali tempoh penurunannya untuk pulih. Berdasarkan corak itu, ia akan mengambil masa 85 hari untuk Bitcoin untuk pulih dari kejatuhan terakhirnya, yang berlangsung selama 50 hari. Jika analisis Lee betul, Bitcoin akan mencatatkan rekod baru pada pertengahan tahun.

Sentimen pelabur ke arah Bitcoin bertambah baik dalam beberapa minggu kebelakangan ini, menunjukkan keyakinan pelabur, kata Lee. Kejatuhan 70% adalah “teruk,” katanya, tetapi terdapat kes untuk daya tahan yang berterusan. Pada akhir November, Lee menggesa para pelabur untuk berhati-hati berikutan kenaikan harga Bitcoin pada minggu pertama bulan November.

Sumber:

Strategist Tom Lee Predicts New All-Time Highs for Bitcoin in July

Ekosistem Ethereum Melancarkan Program Dana Komuniti Ethereum

Pada 15 Februari 2018, beberapa projek di ruang Ethereum mengumumkan usaha gabungan mereka untuk menubuhkan Ethereum Community Fund (ECF), bertujuan untuk mempercepatkan pembangunan infrastruktur blockchain Ethereum dan Dapps.

Cosmos, OmiseGO, Golem, Maker, Labyrinth Blockchain Global, dan Raiden memulakan usaha ini dengan misi menghasilkan “persekitaran di mana pasukan dan idea dapat berkembang, berkolaborasi untuk menjadi bahagian penting, dan berfungsi sebagai ekosistem Ethereum yang lebih luas. ” Adalah diharapkan bahawa ahli-ahli ECF yang sudah mantap akan bertindak sebagai tonggak untuk projek-projek yang baru muncul dengan “membina infrastruktur asas dan menyokong ekosistem dengan projek-projek yang sedang berkembang supaya lebih kukuh.”

Pengasas Ethereum, Vitalik Buterin berkata bahawa ECF akan mempercepatkan pembangunan struktur yang diperlukan oleh Ethereum untuk berkembang maju. “Ethereum telah melampaui jangkaan saya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun kerja-kerja ini tidak dapat diselesaikan. Menyampaikan nilai yang sepadan dengan gembar-gembor itu harus mantra 2018, usaha-usaha seperti ECF yang membantu menyusun pembangunan ekosistem akan membantu membuatnya. ”

Sumber:
https://www.ethnews.com/ecosystem-players-launch-ethereum-community-fund-grant-program

CFTC Mengeluarkan Amaran Penipuan “Pump-and-Dump” Kepada Pelabur Kripto

Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi AS (CFTC) mengeluarkan amaran menasihatkan para pelabur untuk mengelakkan skim pump-and-dump berasaskan mata wang kripto. Penasihat Perlindungan Pelanggan, yang diterbitkan oleh ketua pengatur pasar AS pada hari Khamis, menyeru para pelabur untuk melakukan penyelidikan mereka sendiri sebelum melabur dalam mata wang kripto, terutama yang memiliki pasaran kecil dan pasaran yang tidak cair.

“Pelanggan tidak boleh membeli mata wang maya, duit syiling digital, atau token berdasarkan tips media sosial atau lonjakan harga secara tiba-tiba. Menyelidik sepenuhnya mata wang maya, duit syiling digital, token, dan syarikat atau entiti di belakang mereka untuk memisahkan hype daripada fakta, “kata CFTC. Buletin tersebut memperincikan bagaimana kumpulan peniaga merancang rancangan pump-and-dump yang bertujuan untuk memanipulasi harga mata wang kripto, sering melalui penggunaan taktik penipuan seperti menyebarkan laporan berita yang tidak tepat atau mengelirukan di media sosial.

Penipuan ini, yang dijelaskan oleh CFTC, bukanlah sesuatu yang baru, tetapi mereka sering memanfaatkan teknologi blockchain itu. Malah, kelazatan skim pump-and-dump ini – dan ketidakupayaan pelabur runcit untuk mengenal pasti maklumat yang betul – adalah satu sebab bahawa Facebook mengharamkan iklan berkaitan dengan mata wang kripto di semua platformnya.

Sumber:

CFTC Issues Investor Warning on Cryptocurrency Pump-and-Dump Scams

Pengawal Kewangan Jepun Menjalankan Pemeriksaan 15 Bursa Kripto Tidak Berdaftar

Agensi Perkhidmatan Kewangan Jepun (FSA) akan menjalankan pemeriksaan di lapangan 15 bursa saham mata wang kripto yang sedang menunggu pendaftaran selepas penggodaman Coincheck, laporan berita tempatan The Japan Times menulis hari ini, 16 Feb. Coincheck yang berpangkalan di Jepun telah digodam pada 26 Januari dan sekitar $ 530 juta dalam altcoin NEM dicuri.

Sebagai sebahagian daripada pengesahan Bitcoin (BTC) Jepun sebagai kaedah pembayaran pada April 2017, bursa kripto harus berdaftar dengan kerajaan. Bursa kripto yang beroperasi di Jepun sebelum April 2017 dibenarkan untuk meneruskan operasi semasa memohon pendaftaran mereka, kata The Japan Times. Coincheck, yang tidak berdaftar tetapi aplikasinya sedang ditinjau pada masa penggodaman itu, diperiksa oleh FSA untuk memastikan perlindungan pengguna.

FSA juga mengarahkan semua bursa kripto di Jepun untuk mengemukakan laporan sistem pengurusan risiko berikutan peristiwa itu. Setelah menerima laporan dari 16 bursa yang berdaftar dan 15 bursa yang tidak berdaftar, FSA mengarahkan pemeriksaan di tempat pertukaran bursa yang tidak berdaftar. Coincheck telah mengemukakan laporan mereka kepada FSA pada 13 Feb.

Sumber:
https://cointelegraph.com/news/japans-financial-regulator-to-conduct-inspections-of-15-unregistered-crypto-exchanges

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.