Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 17 Januari 2018

Pasaran Mata Wang Kripto Menghadapi Ketidakpastian Di Asia, Kerugian Sehingga 40%

Bitcoin dan altcoin kehilangan sehingga 40% daripada nilai mereka pagi Selasa, 16 Januari, kerana tekanan peraturan dari China dan Korea Selatan kelihatan mengecewakan keyakinan.

Data pertukaran mata wang dari CoinMarketCap mendedahkan sejauh mana sentimen beruang yang timbul daripada keadaan keliru di Seoul dan berita tentang sekatan perdagangan tambahan dari Beijing. Telah dilaporkan bahawa pihak berkuasa Korea mungkin akan menghentikan pertukaran “mata wang kripto” secara terang-terangan, tetapi telah memperkenalkan denda untuk pengguna yang tidak mahu menggunakan data pengenalan peribadi di bursa mata wang kripto di negara ini.

Pada masa yang sama, China sedang mencari untuk memperluaskan skop larangan pertukaran mata wang kripto bulan September untuk “mengakhiri” perdagangan terpusat untuk Bitcoin dan altcoin dalam semua bentuk, pelbagai sumber kini melaporkan. Pada masa akhbar, Bitcoin telah kehilangan hampir 15% pada masa penulisan, manakala majoriti aset altcoin utama jauh lebih buruk, mencecah antara 20% dan 30%, beberapa daripada 30 syiling teratas walaupun melihat kerugian 40%.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/crypto-market-suffers-from-uncertainty-in-asia-losses-up-to-40

Vitalik Buterin Meninggalkan Fenbushi Capital Untuk Fokus kepada Pembangunan Ethereum

EXMO affiliate program

Vitalik Buterin, pengasas bersama Ethereum, telah meninggalkan firma pelaburan teknologi blockchain di China, Fenbushi Capital, untuk memberi tumpuan kepada pembangunan Ethereum. Buterin mengumumkan bahawa beliau telah melepaskan diri dari peranannya sebagai rakan kongsi umum Fenbushi Capital, yang merupakan salah satu pelabur paling aktif dalam sektor blockchain dan mata wang kripto. Beliau menyatakan bahawa dia tidak lagi berkhidmat sebagai rakan sepenuh masa firma itu, tetapi akan tetap sebagai penasihat.

Semasa temu bual dengan TechCrunch, Buterin menekankan bahawa walaupun pasaran mata wang kripto telah menunjukkan peningkatan eksponen pengguna dan penilaian, kebolehgunaan praktikal blockchain telah merosot kepada peningkatan yuran urus niaga dan masalah skalabiliti.

Beliau menyatakan: “Saya mengharapkan 2018, sekurang-kurangnya dalam ruang Ethereum yang saya dapat bercakap tentang, akan menjadi tahun tindakan. Ia akan menjadi tahun di mana semua gagasan tentang skalabilitas, Plasma, bukti-kepunyaan (Proof-of-Stake), dan privasi yang kami susah payah bekerja semenjak empat tahun lepas akhirnya akan berubah menjadi kod kerja sebenar dan langsung yang boleh digunakan di dalam bentuk yang sangat matang dalam beberapa kes pada testnet, dan dalam beberapa kes, di mainnet awam. ”

Sumber:

https://www.ccn.com/vitalik-buterin-leaves-china-based-vc-focus-ethereum-development/

 

 

SWIFT Dan Pusat Depositori Sekuriti Menandatangani Mou Untuk Teknologi Lejar Digital

Pada hari Selasa, Persatuan untuk Telekomunikasi Antarabangsa Interbank Telekomunikasi (SWIFT) mengumumkan bahawa ia menandatangani Memorandum Persefahaman dengan beberapa pusat depositori sekuriti untuk meneroka aplikasi teknologi lejar digital.

Pada 16 Januari 2018, SWIFT, “pembekal global perkhidmatan pemesejan kewangan yang berpusat di Belgium,” mengumumkan penandatanganan Memorandum Persefahaman dengan tujuh deposit pusat sekuriti (CSD) untuk bekerjasama dalam pelaksanaan teknologi lejar digital (DLT). SWIFT menjangkakan untuk menambah lebih banyak ahli kepada Kumpulan Kerja CSD di DLT dalam masa terdekat. Peserta kumpulan tersebut adalah Bursa Sekuriti Abu Dhabi, Caja de Valores dari Argentina, Depósito Central de Valores dari Chile, Nasdaq Market Technology AB, Depositori Penyelesaian Kebangsaan Rusia, SIX Securities Services dari Switzerland, dan Strate Ltd dari Afrika Selatan.

Kumpulan itu merancang untuk “bekerjasama untuk menunjukkan bagaimana teknologi lejar digital boleh dilaksanakan dalam senario pasca perdagangan, seperti pemprosesan tindakan korporat, termasuk pengundian dan pengundian proksi.” Tambahan pula, mereka akan menyiasat bagaimana standard sedia ada dapat menyokong aplikasi ini. Laporan ini secara khusus menyebutkan pematuhan kepada “piawaian umum yang sedia ada” seperti ISO 20022, piawaian Pertubuhan Piawaian Antarabangsa bagi pertukaran data elektronik antara institusi kewangan.

Sumber:

https://www.ethnews.com/swift-and-central-securities-depositories-sign-mou-for-distributed-ledger-techno

Bitcoin Tidak Akan Mengancam Dollar, kata Pegawai Rizab Persekutuan AS

Bitcoin, yang pasarannya melonjak melebihi $ 325 bilion sebulan lalu, bukan lawan yang layak untuk wang fiat, kata Presiden Rizab Persekutuan Minneapolis, Neel Kashkari. Sebenarnya, tiada satu mata wang kripto tunggal yang boleh memberi ancaman kepada dollar AS. Altcoins, atau mata wang kripto selain Bitcoin, mungkin tidak dapat melawan saiz Bitcoin dalam masa terdekat, tetapi hampir 50 daripadanya mempunyai jumlah pasaran melebihi USD 1 bilion, naik dari kurang daripada sedozen altcoin hanya beberapa bulan yang lalu.

Kashkari semasa penampilan awam di negeri asalnya dipetik sebagai berkata: “Saya tidak melihat Bitcoin sebagai pesaing untuk dolar di Amerika Syarikat, dan alasannya adalah halangan kepada anda membuat duit syiling anda sendiri dan saya mencipta mata wang kripto saya sendiri … adalah sifar.”

Ia bukan kali pertama Kashkari Minneapolis Fed telah ditimbang di dalam mata wang kripto, dengan rasmi pada hari-hari baru-baru ini menunjuk kepada teknologi blockchain sebagai memiliki potensi yang lebih tinggi untuk digunakan dalam masyarakat berbanding mana-mana mata wang kripto.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-poses-no-threat-dollar-fed-official-says/

Default – Between Post Ads