Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 18 Disember 2017

Bitcoin Mencapai $ 20,000 (RM 81,590) Menjelang Permulaan Kontrak Niaga Hadapan Bitcoin CME, Menutup Tahun Ini Dengan Pertumbuhan Besar

Melebihi jangkaan hampir semua orang pada tahun 2017, harga Bitcoin mencecah $20,000 kerana mendapat sokongan kaut dari perdagangan niaga hadapan Wall Street yang dikawal selia, serta pelaksanaan Lightning Network. CBOE melancarkan produk niaga hadapan Bitcoin pada 10 Disember, dan CME (yang merupakan pasaran lebih besar) memulakan dagangan niaga hadapan Bitcoin pada hari ini, Isnin 18 Disember.

Bitcoin telah berkembang sebanyak 1,950% pada tahun 2017, setelah memulakan tahun ini pada harga $ 974. Setelah para pengulas gagal meramalkan betapa cepatnya Bitcoin akan meningkat, mereka kini fokus pada tahun yang akan datang dan bagaimana kerajaan akan bertindak balas terhadap pertumbuhan pesat mata wang kripto ini. Jurubank, media arus perdana dan pakar terus memanggil Bitcoin sebagai bubble, walaupun ketika harga Bitcoin terus teguh meningkat.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-hits-20000-per-coin-capping-year-of-enormous-growth

Cardano Melonjak Naik Sebanyak 145% dalam 1 Hari

Cardano, sebuah projek blockchain yang diketuai oleh pakar-pakar kriptografi dan IOHK, telah mencatatkan keuntungan besar sejak dua hari lalu. Dalam tempoh 24 jam yang lalu sahaja, harga ADA, token Cardano, melonjak lebih daripada 130 peratus, dari $ 0.22 (RM 0.90) hingga $ 0.52 (RM 2.12). Penilaian pasaran Cardano melebihi $ 13.5 bilion (RM55.1 billion), melampaui Dash dan IOTA, dan menghampiri jumlah pasaran Litecoin.

Awal bulan ini, CCN melaporkan bahawa harga Cardano meningkat lebih daripada 400 peratus dalam seminggu kerana integrasi ADA oleh bursa terkemuka termasuk Bittrex dan Binance. Khususnya, integrasi Cardano oleh Bittrex memperluaskan pasaran potensi Cardano ke seluruh platform perdagangan dan pangkalan pengguna Bittrex, yang memberikan rangsangan segera dalam perdagangan token ini.

Sebelum penyepaduan ADA oleh Bittrex, platform blockchain Cardano mendapat perhatian pasaran mat wang kripto dengan protokol Proof-of-Stake(PoS). Pada masa ini, beberapa kriptografi utama seperti Ethereum secara aktif melabur kemungkinan mengintegrasikan protokol konsensus PoS melalui penyelesaian inovatif seperti Casper. Oleh itu, protokol PoS asas Cardano mencetuskan minat penyokong Ethereum dan peminat PoS.

Sumber:

https://www.ccn.com/cardano-surges-145-1-day-charlie-lee-questions-value/

Pihak Berkuasa Cukai Afrika Mahu Menjejaki Transaksi Mata Wang Kripto

Perkhidmatan Hasil Afrika Selatan (SARS) mencari maklumat dari beberapa firma teknologi yang tidak disebutkan namanya untuk membantu ia menjejaki perdagangan mata wang kripto dengan lebih baik, lapor Moneyweb.

Dr Randall Carolissen, Eksekutif Kumpulan Penyelidikan SARS, berkata bahawa badan itu pada masa ini sedang “mengendali mata wang kripto dengan cara yang sama seperti realisasi modal. Jika anda membelinya pada satu masa tertentu dan anda kemudian menjualnya, anda akan menghadapi peningkatan modal dan kemudian kami akan mengendalikannya sebagai Cukai Keuntungan Modal. ” Pada masa ini, agensi hanya mengutip cukai daripada pelaporan mata wang maya kripto, yang bermaksud bahawa ia mungkin tidak dapat mengesan sejumlah besar hasil cukai.

“Seperti yang anda boleh bayangkan,” jelas Carolissen, “teknologi blockchain ini sangat sukar. Tanpa mengungkap terlalu banyak maklumat – kami bercakap dan berbincang dengan beberapa syarikat teknologi tinggi di dunia yang melakukan kerja serupa untuk Kanada dan UK dan kami berharap dapat memperoleh teknologi itu.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/south-african-tax-authority-wants-to-track-crypto-transactions

Menteri Kewangan Portugal Yakin Pengawal Selia Sedang Mengawasi Impak Bitcoin

Mário Centeno, Presiden Eurogroup dan Menteri Kewangan Portugal, baru-baru ini menyatakan bahawa dia yakin pengawal selia Eropah mengawasi Bitcoin “secara umum,” apabila ditanya apakah dia bimbang tentang potensi potensi Bitcoin pada kestabilan kewangan Eurozone. Dalam satu temubual dengan Bloomberg, Centeno menyatakan bahawa pengawal selia Eropah, serta pengawal selia lain di seluruh dunia, menyedari mengenai mata wang kripto, dan mengikuti perkembangannya. Beliau menambah, sebagai Menteri Kewangan, beliau “yakin mereka mengawasi secara umum.”

Centeno kemudian membincangkan kebimbangan Bitcoin sebagai bubble, dengan menyatakan bahawa ia tidak menyenangkan dan beliau fikir pengawal selia kini lebih sedar, mungkin lebih daripada kesedaran mereka pada tahun 2008. Dia menyatakan: “Jika kita hadapi masalah bubble di pasaran kewangan, itu tidak akan menyenangkan pada tahap ini. Saya fikir pengawal selia kini lebih sedar dan mereka akan melakukan tugas mereka. ”

Sumber:

https://www.ccn.com/portugals-finance-minister-confident-regulators-overseeing-bitcoins-impact/