Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 18 Januari 2018

Pelabur BitConnect Kebingungan: Operasi Pinjaman dan Pertukaran Bitconnect Ditutup, Harga Token BCC Susut 90%

Harga mata wang kripto kontroversial harga BitConnect telah merosot bermula Selasa bahawa operasi pinjaman dan pertukarannya ditutup – dan pelabur tidak dapat menjual token mereka walaupun dakwaan bahawa laman web ini akan kekal dalam talian minggu ini.

Penutupan pinjaman dan platform pertukaran BitConnect adalah sudah dijangka memandangkan prospek jualannya dengan jelas memperlihatkan pulangan yang dijanjikan daripada pinjaman mata wang kripto tersebut yang dikenali sebagai BCC, melalui laman web ini. Selepas pengumuman itu, harga BCC surut mendadak di beberapa pasaran awam perdagangan mata wang kripto.

Mengikut data dari CoinMarketCap, BCC didagangkan di atas $ 400 pada awal tahun 2018, namun selepas insiden pada hari Selasa, harga telah jatuh lebih dari 90%, berdagang pada kira-kira $ 17.25 pada masa penulisan. Menyerupai pelan pelaburan berprestasi tinggi, BitConnect menyumbangkan pulangan yang lebih besar berdasarkan jumlah pinjaman (pengguna akan mendepositkan Bitcoin dan membeli BCC untuk memberi pinjaman kepada syarikat BCC).

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitconnect-investors-left-lurch-tokens-price-drops-90/

Enterprise Ethereum Alliance (EEA) Melantik Pengarah Eksekutif Pertama

Ethereum Enterprise EEA (EEA) telah melantik Ron Resnick, bekas presiden dan pengerusi Alliance Airfuel, sebagai pengarah eksekutif pertama, menurut kenyataan akhbar 17 Januari. Resnick juga berkhidmat sebagai Presiden dan Pengerusi Forum WiMAX, bekerja dengan Business Wireless Broadband Intel pada pelancaran salah satu modem jalur lebar 4G pertama.

Pengerusi lembaga EEA Julio Faura menyatakan hari ini dalam kenyataan akhbar: “Jalur lebar tanpa wayar 4G mengubah dunia. Kami percaya teknologi blockchain juga akan mempunyai kesan yang sama terhadap masyarakat. Tugas Ron sebagai Pengarah Eksekutif pertama kami ialah membina organisasi, melibatkan diri dengan ahli-ahli dan memupuk perkembangan kandungan teknikal yang berterusan. ”

EEA, yang dilancarkan pada Februari 2017, ditubuhkan untuk membawa privasi, skalabiliti dan keselamatan kepada pembangunan Ether dan seluruh Ethereum Blockchain. Resnick, yang akan menjadi tuan rumah acara EEA di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland pada 23 Jan, berkata dalam siaran akhbar: “Fokus saya adalah untuk memacu perkembangan teknologi berasaskan Ethereum yang berkualiti, dan mempunyai standard terbuka dan arkib rujukan sumber terbuka demi mengembangkan Ethereum menjadi teknologi gred perusahaan.”

Sejak Februari, pakatan itu telah berkembang menjadi 200 orang ahli, menjadikannya inisiatif teknologi blockchain sumber terbuka terbesar. Senarai ahlinya termasuk anggota pengasas JPMorgan dan Santander, ahli baru seperti Mastercard, Intel dan Microsoft, dan beberapa pelabur Ether dan startup teknologi blockchain.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/enterprise-ethereum-alliance-appoints-first-executive-director

 

MUFG Merancang Pelancaran Mata Wang Kripto Dan Bursa Pertukaran Pada Tahun Fiskal 2018

Megabank Jepun Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc. (MUFG) berhasrat untuk melancarkan bursa pertukaran mata wang kripto pada tahun fiskal 2018, di mana pelanggan akan dapat membeli duit syiling aset digital MUFG yang akan datang, yang bakal muncul pada tahun ini juga.

Raksasa perbankan menjangkakan mata wang kriptonya, yang akan dihantar dan diterima menerusi aplikasi mudah alih, berfungsi sebagai kenderaan untuk pindahan wang dan bayaran wang P2P serta-merta di kedai-kedai, menurut akhbar Jepun, Mainichi. Laporan itu juga mendakwa bahawa pengguna mata wang kripto akan mengalami pengurangan yuran transaksi berbanding platform pembayaran digital yang lain.

MUFG menjangkakan bahawa token yang kini sedang dibangunkan, akan kekal stabil dalam nilai kerana ia akan mengawal pengeluaran dan pengedaran token tersebut.

Sumber:

https://www.ethnews.com/mufg-plans-to-launch-cryptocurrency-exchange-in-fiscal-year-2018

IBM Mewujudkan Syarikat Blockchain Bersama Dengan Maersk, Syarikat Perkapalan Terbesar Dunia

Maersk, syarikat perkapalan terbesar dunia dan IBM, syarikat teknologi terulung dunia telah mengumumkan usaha sama untuk mendigitalkan dan meningkatkan kecekapan dan keselamatan perdagangan global menggunakan teknologi blockchain. Dalam pengumuman semalam, IBM dan AP Moller – Maersk mengesahkan niat mereka untuk melancarkan sebuah syarikat baru yang belum dinamakan yang secara khusus akan membangunkan teknologi blockchain yang dibina di atas standard terbuka yang direka untuk digunakan oleh ekosistem perkapalan global keseluruhan.

Membekalkan rantaian dan logistik perdagangan adalah dua industri tertentu yang matang untuk revolusin dan pasti mendapat manfaat daripada penggunaan teknologi blockchain. Lejar digital yang dikongsi bersama dengan banyak peserta termasuk pembekal, pengirim, pengendali pelabuhan dan pihak berkuasa eksport / import akan membantu syarikat mengesan dan memantau secara terus menerus operasi penghantaran mereka. Dekad ketidakstabilan operasi akibat proses manual dan kerosakan yang membawa kepada berbilion kerugian boleh dielakkan. Rakaman ini akan membolehkan penglihatan rantaian bekalan hujung ke hujung untuk semua peserta dengan data dikemas kini dalam masa nyata melalui sistem tanpa kertas yang dikuasai oleh kontrak pintar.

Maersk akan melaksanakan dan menggunakan perisian blockchain IBM – Hyperledger Fabric – merentasi armadanya, serta menggunakan teknologi lain seperti cloud computing, artificial intelligence dan IoT untuk mengesan operasi penghantaran.

Sumber:

https://www.ccn.com/ibm-unveils-joint-blockchain-company-worlds-largest-shipper/