Default – Above Header Ads
EXMO affiliate program

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 19 Disember 2017

$ 600 Billion (RM 2.45 Trillion): Rekod Tertinggi Pasaran Mata Wang Digital Dicapai

Jumlah permodalan pasaran mata wang kripto meningkat lebih dari $ 600 bilion untuk kali pertama hari ini. Data dari CoinMarketCap.com menunjukkan bahawa jumlah modal pasaran meningkat setinggi $ 609 billion pada waktu penulisan.

Antara mata wang kripto kelima teratas, Bitcoin Cash telah melihat keuntungan yang paling ketara. Mata wang kripto tersebut dipisahkan dari Bitcoin, naik kira-kira 22% dalam tempoh 24 jam yang lalu, dengan perdagangan pada $ 2,150 (RM 8,775) pada masa penulisan.

Harga Bitcoin, menurut Indeks Harga Bitcoin CoinDesk, jatuh lebih daripada 3% sejak permulaan perdagangan hari ini, dan pada masa yang sama didagangkan pada $ 18,437.19 (RM 75,250).

Sumber:
https://www.coindesk.com/600-billion-cryptocurrency-market-cap-sets-new-record/

Harga Stellar Melonjak Sehingga 70 Peratus Selepas Kik Mengumumkan Perpindahan ke XLM Blockchain

Kik Messenger mengumpulkan hampir $ 100 juta melalui salah satu tawaran ICO yang paling berprofil tinggi. Syarikat itu, yang aplikasi pemesejan popularnya mempunyai lebih daripada 300 juta pengguna berdaftar, berhasrat untuk menggunakan token Kin untuk mewujudkan “ekonomi perkongsian digital” yang memberi ganjaran kepada pengguna untuk menambah nilai kepada ekosistem digital.

Kik pada asalnya melancarkan Kin sebagai ERC20 yang berjalan di atas platform Etherium. Walau bagaimanapun, pada Rabu lepas, Ketua Pegawai Eksekutif Kik Messenger, Ted Livingston mendedahkan semasa Q & A secara langsung bahawa syarikat itu merancang untuk mengalihkan Kin kepada blockchain Stellar. Harga Stellar meningkat berterusan berikutan pengumuman perkongsian dengan IBM dan keterlibatan dalam mata wang kripto di pasaran Korea, dan berita bahawa Kik telah mengalihkan perhatiannya kepada blockchain XLM.

Sebelum pengumuman itu, harga Stellar diperdagangkan pada $ 0.15 (RM 0.61). Sejak itu, ia telah meningkat sebanyak lebih daripada 70 peratus ke $ 0.30 (RM 1.22). Stellar sekarang mempunyai pasaran sebanyak $ 4.8 bilion (RM 19.6 billion), menjadikannya mata wang kripto ke-12 terbesar.

Sumber:

Stellar Price Leaps 70 Percent After Kik Announces Move to XLM Blockchain

‘Persoalan Berkenaan Bitcoin’ Harus Dibincangkan Di G20, Kata Menteri Kewangan Perancis

Menteri Kewangan Perancis telah meminta perbahasan umum mengenai Bitcoin pada Sidang Kemuncak G20 tahun depan di Buenos Aires. Bercakap mengenai saluran berita Perancis LCI dan dipetik oleh Reuters, Le Maire berkata bahawa “soalan” Bitcoin harus menjadi topik untuk forum pemerintah antarabangsa, khususnya berkenaan dengan peraturan:
“Saya akan mencadangkan kepada presiden G20 yang akan datang, Argentina, bahawa pada sidang kemuncak G20 pada bulan April kami mengadakan perbincangan bersama mengenai persoalan Bitcoin. Terdapat jelas risiko spekulasi. Kita perlu mempertimbangkan dan mengkaji ini dan melihat bagaimana … dengan semua ahli G20 lain yang kita boleh mengawalselia Bitcoin. ”

Mengetengahkan kekurangan kata putus di seluruh dunia mengenai mata wang kripto, Gabenor Bank of France, Francois Villeroy de Galhau, menyangkal tanggapan bahawa Bitcoin adalah mata wang. Pada persidangan di Beijing bulan lepas beliau dilaporkan memberitahu hadirin: “Kita perlu jelas: Bitcoin sama sekali bukan mata wang, dan mata wang kripto adalah aset spekulatif. Nilainya dan turun naik yang melampau tidak mempunyai asas ekonomi, dan tiada siapa akan bertanggungjawab.”

Sumber:
https://cointelegraph.com/news/bitcoin-question-should-be-at-g20-says-france-finance-minister

Pengerusi UBS Switzerland Mempunyai Keraguan Mengenai Bitcoin

Pengerusi United Bank of Switzerland (UBS) Axel Weber dilaporkan mendedahkan keraguannya mengenai Bitcoin.
Dalam wawancara baru-baru ini, beliau berkata bahawa Bitcoin mengalami “kelemahan dari segi reka bentuk” dan memberi amaran kepada para pelabur untuk berhati-hati. Beliau menyatakan, “Pada pendapat saya, Bitcoin bukanlah wang.” Beliau juga mengatakan bahawa tanpa kuasa pentadbiran berpusat, harga yang ditentukan semata-mata berdasarkan permintaan menjadikan Bitcoin tertakluk kepada “turun naik harga yang besar dalam kedua-dua arah.”

Weber terus mengatakan bahawa Bitcoin gagal untuk memenuhi tiga standard utama wang iaitu: penyimpan nilai, pengukuran kos, dan kemudahan untuk kecairan. Menurut Weber, volatiliti dan kekurangan penerimaan orang ramai, serta harga yang ditambat kepada mata wang fiat, menghalang penerimaan Bitcoin. Weber berkata, “pengawal selia diperlukan” untuk menyediakan lapisan perlindungan kepada pelabur yang memilih untuk membeli Bitcoin.

Sumber:
https://www.ethnews.com/switzerlands-ubs-chairman-has-doubts-about-bitcoin