Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 19 Januari 2018

Peningkatan Harga Bitcoin Memimpin Pemulihan Pasaran Mata Wang Kripto Kepada $ 159 Bilion (RM 626 Billion)

Pengkritik bergegas untuk menyatakan bahawa gelembung Bitcoin telah pecah, namun pasaran mencatat pemulihan kepada $ 159 bilion. Peningkatan itu dipimpin oleh harga Bitcoin, yang meningkat semula dari kurang $ 10,000 dan kini sedang mendekati $ 12,000. Sementara itu, beberapa mata wang kripto 10 teratas lain ada yang meningkatmeningkat lebih dari 40 peratus.

Harga Ethereum membuat pemulihan yang sama, naik 19 peratus kepada $ 1,037 selepas mencecah serendah $ 781 pada petang Rabu. Ethereum kini mempunyai pasaran $ 101.1 bilion. Tiada mata wang kripto 10 teratas yang mempunyai prestasi yang lebih baik daripada Ripple. Harga Ripple melonjak 57 peratus kepada $ 1.61, mengembalikan paras pasarannya kepada $ 61.6 bilion.

Beberapa faktor menyumbang kepada prestasi luar biasa Ripple, termasuk kebimbangan bahawa Korea Selatan – pasaran terbesar XRP – akan cuba melaksanakan larangan menyeluruh pada perdagangan mata wang kripto telah lenyap. Di samping itu, sebuah bank utama Korea Selatan mengumumkan bahawa ia akan menjalankan percubaan teknologi blockchain kedua dengan menggunakan blockchain gred perusahaan Ripple. Percubaan ini tidak akan menyepadukan integrasi XRP, tetapi pengumuman ini akan memberi penigkatan harga kepada Ripple.

Sumber:

https://www.ccn.com/soaring-bitcoin-price-leads-159-billion-market-recovery/

 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Syarikat Induk NYSE Melancarkan Sistem Suapan Data Mata Wang Kripto

Intercontinental Exchange (ICE), syarikat induk New York Stock Exchange (NYSE), bekerjasama dengan startup teknologi blockchain, Blockstream untuk melancarkan sistem suapan data berasaskan mata wang kripto baru. Suapan Perkhidmatan Data ICE akan memaparkan data masa nyata dari sekurang-kurangnya 15 bursa saham mata wang kripto berbeza di seluruh dunia, termasuk harga dan data tempahan untuk bitcoin dan kriptografi lain.

Sistem suapan data mata wang kripto akan memberikan maklumat harga terhadap dolar dan mata wang utama lain, dan Blockstream akan mengumpul dan memformat data untuk membantu para pelabur dengan lebih mudah mengesan perbezaan antara pasaran.

Blockstream akan bertanggungjawab untuk mengumpul data masa nyata dari pertukaran yang berbeza, dan akan membentangkannya dengan cara yang serupa dengan aliran data semasa yang ada di bursa saham. Maklumat yang dikemukakan termasuklah data harga masa nyata, serta sejarah harga.

Sumber:

https://www.coindesk.com/nyse-parent-company-launches-crypto-trading-data-stream-for-exchanges/

 

 

 

Kontrak Hadapan Pertama Bitcoin Tamat Tempoh Pada Harga $ 10,900 (RM 42,920)

Kontrak niaga hadapan Bitcoin pertama di Bursa Saham Pertukaran Chicago (CBOE) ditutup Rabu, 17 Januari, pada $ 10,900 selepas minggu yang agak bergolak di pasaran mata wang kripto telah membawa harga Bitcoin (BTC) di bawah $ 10,000 untuk seketika. Menjelang 9 Januari, terdapat 1,907 kontrak jualan pendek untuk kontrak niaga hadapan Bitcoin di CBOE. Apabila niaga hadapan ditutup pada 16 Januari, BTC turun kira-kira 36 peratus.

CBOE melancarkan dagangan niaga hadapan BTC pada 11 Disember, menarik jumlah dagangan yang banyak ke laman web mereka sehingga ia turun buat sementara waktu. Hari pelancaran, harga BTC kekal antara $ 16,500 (RM 64,985) dan $ 17,500 (RM 68,923).

CME Group melancarkan dagangan niaga hadapan Bitcoin kedua dunia pada 18 Disember, dengan setiap kontrak mewakili lima bitcoin, manakala kontrak CBOE masing-masing mewakili satu bitcoin. Kontrak bitcoin pertama CME akan tamat pada 26 Januari.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/first-bitcoin-futures-contract-expires-at-10900-win-for-bears

 

Pengawas Hak Kepenggunaan Portugal Mengkritik Keras Tindakan Bank-Bank Portugal Menyekat Transaksi Berkaitan Bitcoin

Tidak lama selepas mendedahkan cadangan kepada pelabur Bitcoin cukai untuk menjadikannya adil kepada pelabur tradisional yang perlu berurusan dengan kerajaan mengambil satu pertiga daripada pendapatan mereka, pengawas hak kepenggunaan Portugis, DECO telah menegaskan bahawa bank-bank negara itu “tidak mempunyai asas undang-undang” untuk menghalang urusniaga yang berkaitan dengan Bitcoin.

Seperti yang dilaporkan, bank enggan memproses transaksi ke dan dari bursa popular seperti Coinbase dan Bitstamp. Bercakap kepada pelanggan, seorang pekerja bahkan mendedahkan adanya arahan dalaman untuk menyekat urus niaga menggunakan IBAN Coinbase. Sebagai tindak balas, beberapa pelanggannya telah menukar bank, manakala yang lain memutuskan untuk memanggil DECO, organisasi perlindungan pengguna Portugis, untuk membantu mereka.

Melalui artikel di laman webnya, DECO menangani isu itu dengan mengkritik tindakan Santander Totta, dengan menjelaksan bahawa mereka “tidak mempunyai asas undang-undang” untuk melakukan tindakan tersebut. Organisasi perlindungan pengguna tersebut menambah bahawa bank pusat Portugal, Banco de Portugal, sebelum ini menghantar mereka sebuah laporan yang menyatakan Bitcoin tidak mempunyai kerangka hukum di negara ini. Oleh itu, aktiviti berkaitan Bitcoin adalah di luar penyeliaan institusi kewangan.

Sumber:

https://www.ccn.com/santander-totta-has-no-known-legal-basis-to-block-bitcoin-related-transactions-says-portuguese-consumer-watchdog/

Default – Between Post Ads