Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 2 Mac 2018

Satu Lagi Bank US Mengakui Mata Wang Kripto Adalah Ancaman Kepada Model Perniagaan Mereka

Institusi perbankan serantau WesBanco didedahkan dalam laporan tahunan terbarunya bertarikh 27 Februari dan difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) bahawa kedatangan produk-produk fintech baru seperti mata wang kripto boleh menyebabkan mereka kehilangan pelanggan.

Dari pemfailan:”Di samping itu, bank dan institusi kewangan lain mungkin mempunyai produk dan perkhidmatan yang tidak ditawarkan oleh WesBanco seperti teknologi sistem pembayaran baru dan mata wang kripto, yang boleh menyebabkan pelanggan sekarang dan bakal pelanggan memilih institusi tersebut.” WesBanco adalah tambahan terbaru kepada senarai bank yang semakin bertambah yang melabelkan mata wang kripto sebagai risiko perniagaan dalam laporan tahunan untuk tahun fiskal sebelumnya.

JPMorgan, Bank of America, dan Goldman Sachs – bank-bank AS pertama, kedua dan kelima terbesar – semuanya memetik mata wang kripto dan teknologi blockchain sebagai risiko perniagaan. Walau bagaimanapun, untuk institusi serantau yang lebih kecil seperti WesBanco, risikonya lebih jelas. Firma yang berpangkalan di West Virginia mengendalikan 174 cawangan di Timur Laut dan Midwest, dan menguruskan kira-kira $ 10 bilion dalam jumlah aset – jauh dari penjagaan Bank of America $ 2.28 trilion.

Sumber:

https://www.ccn.com/regional-us-bank-latest-admit-cryptocurrency-threat-business-model/

 

Gergasi Perbankan Menghantar Sekuriti Bernilai $ 30 Juta Melalui DLT

Dua bank utama mengatakan bahawa mereka telah berjaya menghantar sekuriti bernilai 25 juta euro ($ 30 juta) ke atas platform yang dikuasakan oleh blockchain. Dalam satu pengumuman hari ini, Credit Suisse berkata ia menyelesaikan urus niaga pinjaman sekuriti langsung dengan bank Belanda, ING, menggunakan aplikasi pinjaman berasaskan blockchain yang dikembangkan bersama oleh firma pengurusan sumber kewangan HQLAX dan syarikat konsortium blok R3.

Credit Suisse berkata permohonan itu, yang dibina di atas platform DLT Corda R3, membolehkan kedua-dua kumpulan perbankan untuk menukar pemilikan undang-undang sekuriti kerajaan Belanda dan Jerman dengan cara yang lebih cekap daripada dengan sistem tradisional. Menurut laporan sebelumnya, HQLAX melancarkan aplikasi itu pada April 2017, dalam usaha bersama dengan R3 dan lima bank anggotanya, termasuk Credit Suisse dan ING.

Romain Dumas, ketua Kadar Repo dan Pengoptimuman Cagaran di Credit Suisse Securities berkata mengenai perbicaraan tersebut:”Kejayaan transaksi langsung pertama ini bercakap kepada potensi teknologi blockchain untuk membantu meningkatkan kecacatan cagaran dengan mewujudkan pasaran yang lebih cekap, telus dan kos efektif bagi pemindahan kecairan.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/banking-giants-send-30-million-in-securities-over-dlt-platform/

 

Singapura: Bank Menilai Keperluan Untuk Menambah Peraturan Mata Wang Kripto

Bank pusat Singapura berkata ia sekali lagi menyemak semula peraturan mata wang kripto, yang kelihatan meminda komen terdahulu tentang pendekatan tangan, kata Reuters pada hari Khamis, 1 Mac. Sebahagian daripada ucapan yang dipetik oleh pelbagai penerbitan pada Khamis menyaksikan Timbalan Pengarah Urusan Monetari Singapura (MAS) Ong Chong Tee mencatatkan “penilaian” mengenai kemungkinan peraturan baru mata wang kripto ditambah. “Kami menilai sama ada peraturan tambahan diperlukan untuk perlindungan pelabur,” katanya.

Kenyataan terbaru berbeza dengan Timbalan Perdana Menteri Singapura Tharman Shanmugaratnam, yang pada awal Februari 2018 memberitahu parlimen bahawa terdapat “tidak ada kebimbangan risiko sistematik” yang ditimbulkan oleh fenomena ini kepada sektor perbankan atau ekonomi yang lebih luas.

Sementara Shanmugaratnam menambah pihak berkuasa terus “mempelajari dengan teliti” Bitcoin dan aset yang berkaitan, Shanmugaratnam tidak menyebutkan peraturan yang bakal diwujudkan. Seminggu kemudian pada pertengahan bulan Februari, ketua pegawai fintech MAS, Sopnendu Mohanty berkata dalam temu bual dengan CNBC bahawa aktiviti spekulasi daripada peniaga menimbulkan ancaman terhadap mata wang kripto secara keseluruhan, sambil menambah bahawa MAS berharap untuk mencari “kes penggunaan […] dalam jangka masa panjang”untuk teknologi blockchain.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/singapore-central-bank-assessing-need-for-more-cryptocurrency-regulation

 

HSBC Hampir Dalam Penggunaan Blockchain untuk Transaksi Kewangan Secara Langsung

Bank yang berpangkalan di UK, HSBC hampir melancarkan perdagangan dan transaksi langsung menggunakan teknologi blockchain. Projek itu dilaporkan pada lewat tahun 2015, dengan bank yang bertujuan untuk memaksimumkan kecekapan dan membawa kesedaran dan organisasi masa nyata ke sistem kewangan. Menurut jurucakap Joshua Kroeker, bank itu hampir siap menyediakan perkhidmatan selepas menghabiskan dua tahun terakhir melalui isu-isu.

“Dari PoC(Proof of Concept) pada tahun 2016, kami berada di titik tipikal untuk mendapatkan pelanggan kami dalam urus niaga langsung dalam minggu-minggu dan bulan-bulan yang akan datang. Teknologi ini sudah jauh, kami lebih selesa dengan keselamatan dan kemampuan skalabilitinya. “Syarikat itu kini sedang mencari individu untuk mempengerusikan produk, dan berharap untuk melancarkan sistem merentasi rangkaian dengan 2019.

Walaupun teknologi blockchain sedang dibangunkan dengan pesat oleh pelbagai institusi kewangan, HSBC boleh menjadi salah satu daripada yang pertama melancarkan sistem blockchain sebagai sebahagian daripada operasi harian.

Sumber:

https://www.ccn.com/hsbc-nears-blockchain-deployment-live-financial-transactions/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads