Default – Above Header Ads
Bitcoin Exchange CEX.IO

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 20 Disember 2017

Penguasaan Bitcoin Dalam Pasaran Mata Wang Kripto Menurun Di Bawah Kadar 50%, Pertama Kali Semenjak Oktober 2017

Indeks dominasi Bitcoin telah jatuh di bawah 50 peratus buat kali pertama sejak Oktober, manakala mata wang kripto alternatif dalam pasaran seperti Ethereum, Litecoin, dan Ripple menunjukkan prestasi yang kukuh sepanjang minggu lalu. Selepas perhimpunan selama seminggu, Ethereum, Litecoin, Ripple, Cardano, IOTA, Dash, NEM, dan EOS, semua 10 mata wang kripto utama dengan pengecualian Bitcoin dan Bitcoin Cash, mencatatkan keuntungan harian lebih daripada 10 peratus.

Sepanjang minggu ini, banyak penganalisis telah memberikan pandangan yang bertentangan mengenai kenaikan mata wang kripto. Ada yang mendakwa bahawa kemasukan institusi kewangan gergasi dalam pasaran mata wang kripto sejak bermulanya kontrak niaga hadapan Bitcoin telah menyebabkan pelabur meneroka mata wang kripto lain di pasaran. Manakala peningkatan mata wang kripto alternatif ini juga dikaitkan dengan masalah penskalaan Bitcoin.

Sama ada aliran mata wang kripto alternatif meningkat dan Bitcoin mengekalkan nilainya secara berterusan dalam jangka pertengahan masih tidak menentu. Pada bulan Julai, indeks dominasi Bitcoin juga di bawah 50 peratus, kerana populariti Ethereum melonjak. Sepanjang bulan Ogos dan September, indeks dominasi Bitcoin pulih kembali, meningkat kepada 62 peratus.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-dominance-drops-50-litecoin-altcoins-surge-rapidly/

IOTA Mendapat Pelaburan Besar Dari Bosch Group VC

Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC) telah membuat pelaburan besar dalam IOTA, menurut sumber terdekat dengan kedua-dua syarikat. Ini adalah pelaburan pertama dalam teknologi lejar digital untuk Robert Bosch VC.

Di samping pelaburan, rakan kongsi RBVC Dr. Hongquan Jiang akan menyertai lembaga penasihat IOTA Foundation. Kepentingan khusus untuk kumpulan RBVC adalah teknologi “Tangle” IOTA, yang merupakan penyebaran protokol Blockchain yang membolehkan mesin pada IoT berkomunikasi dan berurusniaga. Bercakap tentang pelaburan baru-baru ini, Dr. Jiang menyatakan:

“Kami telah bekerjasama dengan pasukan IOTA selama lebih daripada satu tahun. Saya sangat teruja dengan teknologi tangle IOTA yang inovatif, yang berpotensi menjadi teknologi asas untuk mesin tanpa kepercayaan untuk komunikasi mesin, keselamatan dan pembayaran di ruang IoT. ”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/iota-gets-substantial-investment-from-bosch-group-vc

Bank Pusat Singapura: Berhati-hati terhadap Pelaburan Mata Wang Kripto

Dalam notis kelmarin, Pihak Berkuasa Monetari Singapura (MAS) menggesa orang ramai supaya “bertindak dengan berhati-hati dan memahami risiko tinggi” yang wujud dalam pelaburan mata wang kripto. Petikan daripada notis yang dibaca: “MAS bimbang bahawa orang ramai mungkin tertarik untuk melabur dalam mata wang kripto, seperti Bitcoin, disebabkan kenaikan baru-baru ini dalam harga mereka. MAS menganggap lonjakan harga mata wang kripto baru-baru ini didorong oleh spekulasi.”

Bank pusat tersebut terus mengingatkan pelabur bahawa mereka tidak akan diberikan apa-apa insurans atau perlindungan dalam pelaburan mata wang kripto. Pada pertengahan November, bank pusat mengeluarkan garis panduan mengenai penawaran duit syiling permulaan (ICOs) dan bagaimana ia perlu digunakan di bawah undang-undang sekuriti sedia ada.

Notis hari ini datang walaupun komen baru-baru ini oleh pengarah urusan bank pusat menekankan ia akan bersikap “minda terbuka” mengenai mengawal selia mata wang kripto. Lebih penting lagi, ketua bank pusat Ravi Menon menggariskan bahawa bitcoin itu sendiri “tidak menimbulkan risiko yang memerlukan peraturan,” tetapi perantara dan aktiviti sekitar mata wang kripto yang memerlukannya.

Sumber:

https://www.ccn.com/singapores-central-bank-cautions-cryptocurrency-investments/

Syarikat Jepun Bernilai $240 Billion (RM 980 Billion) Akan Membayar Pekerja Menggunakan Bitcoin

Syarikat Internet Jepun, GMO akan mula menawarkan pekerja sebahagian daripada gaji mereka dalam bentuk Bitcoin, sehingga Februari 2018. Syarikat itu, yang mempunyai pekerja lebih dari 4,000 orang, akan memberi pilihan kepada pekerja untuk menerima sehingga 100,000 yen (RM 3,632) setiap bulan dalam bentuk BTC.

Menurut The Guardian, jurubicara GMO, Harumi Ishii, mengatakan syarikat tersebut sedang meneroka aplikasi dan kemampuan Bitcoin. Dengan membayar pekerja menggunakan Bitcoin, mereka berharap untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana mata wang kripto boleh digunakan dalam senario dunia sebenar:”Pekerja boleh menerima gaji dalam bentuk Bitcoin jika mereka mahu. Kami berharap ianya dapat meningkatkan literasi mata wang kripto dengan menggunakannya. ”

Mengikut laman web mereka, syarikat itu telah menunjukkan minat dalam teknologi blockchain dan ruang mata wang kripto sebelum keputusan mereka membayar pekerja di BTC. Setelah berjaya melancarkan bursa Bitcoin awal tahun ini, GMO sedang mencari peluang untuk meneroka dunia mata wang kripto dengan lebih mendalam dan akan memulakan operasi perlombongan pada tahun 2018.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/240-bln-japanese-company-to-pay-employees-in-bitcoin