EXMO affiliate program

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 20 Februari 2018

Pasaran Kripto Stabil pada $ 500 Bilion, Bitcoin Merekodkan 5% Keuntungan

Selepas merudum ke harga $ 10,350 pada 18 Februari, harga Bitcoin telah pulih semula kepada $ 11,373, mencatatkan keuntungan 8 peratus dalam masa sehari, dan ianya telah memberi kesan positif kepada keseluruhan pasaran dengan momentumnya.

CEO kepada Firma pelaburan mata wang kripto Pantera Capital, Dan Morehead berkata minggu lepas bahawa harga Bitcoin dijangka melonjak minggu depan (iaitu pada minggu ini), selepas ia bangun dari pasarannya yang lembab. Morehead mencatatkan bahawa kebanyakan kejatuhan harga pasaran cenderung berlangsung selama 71 hari dan oleh itu, Bitcoin akan berada dalam kedudukan yang ideal untuk melonjak harganya dalam minggu yang akan datang. “Statistik yang perlu diperhatikan ialah ia biasanya mempunyai purata 71 hari pasaran akan merudum dan kini kita berada pada hari ke-52 hari. Jadi ia kelihatan seperti dalam beberapa minggu lagi dan segala-galanya akan menjadi normal dan pasaran akan meningkat kembali pendakian harganya, “kata Morehead awal bulan ini.

Ethereum dan mata wang kripto utama lain bersama dengan token-token ICO telah mengikuti arus Bitcoin selama dua minggu yang lalu. Hanya beberapa mata wang kripto dapat mengatasi keuntungan Bitcoin, dan kebanyakan mata wang kripto telah mencatatkan kerugian berbanding Bitcoin. Dibandingkan dengan Bitcoin, Ethereum menurun sebanyak 2 peratus selama 24 jam yang lalu. Tetapi, juga penting untuk diperhatikan bahawa Ethereum hanya turun kurang daripada 32 peratus dari paras tertinggi sepanjang masanya.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-breaks-11k-as-new-support-forms-and-analysts-turn-bullish

Lenovo Memfailkan Paten Untuk Teknologi Pengesahan Berasaskan Blockchain

Dalam permohonan yang dikeluarkan oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan A.S. (USPTO) Khamis lepas, Lenovo menerangkan satu teknologi yang menggunakan tandatangan digital yang dikodkan dalam dokumen fizikal, yang boleh diproses oleh komputer dan mesin lain, demi mengesahkan kesahihan dokumen. Permohonan pertama kali dihantar pada bulan Ogos 2016, seperti ditunjukkan di rekod awam.

Mesin yang digunakan akan mentafsirkan tandatangan tersebut dan kemudian diterjemahkan ke dalam “peta” digital dokumen. Data ini kemudian dibandingkan dengan salinan fizikal di tangan. Lenovo menjelaskan bahawa “blok keselamatannya” merujuk kepada pangkalan data yang diedarkan yang mengekalkan senarai rekod data yang semakin berkembang yang diperoleh dari perubahan dan semakan.”

Lenovo mendakwa bahawa manfaat produk adalah bahawa semua pihak yang memegang salinan dokumen yang diberikan dapat memastikan bahawa mereka “masing-masing melihat salinan yang tepat” pada suatu waktu tertentu, menghapus kemungkinan bahawa teks dokumen itu telah diubah setelah ” tandatangan pen” telah digunakan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/lenovo-seeks-blockchain-patent-document-validation-system/

$ 850 Juta: ICO Telegram Pecahkan Rekod Pengumpulan Dana Blockchain Dalam Diam

Menurut dokumen yang difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Sekuriti AS (SEC) minggu lalu, Telegram ICO telah mengumpul dana sebanyak $ 850 juta sejak 29 Jan, apabila penjualan token secara rasmi dimulakan. Laporan pemfailan itu melaporkan bahawa hanya 81 pelabur yang menyumbang kepada pusingan pembiayaan, dengan pegangan purata pelaburan individu di bawah $ 10.5 juta.

Telegram belum berkongsi lagi matlamatnya untuk penjualan token itu, namun firma itu dilaporkan menyasarkan $ 600 juta semasa aktiviti prajualan berlangsung – satu angka yang mewakili 42 peratus – dan berhasrat untuk mengumpul lebih daripada $ 1.2 bilion ketika penutupan ICO. Filecoin, pemimpin terdahulu dalam pengumpulan dana ICO, memperolehi $ 257 juta semasa penjualan token yang berakhir September lalu.

Dokumen 132 halaman – yang dikatakan salinan dari kertas putih Rangkaian Terbuka Telegram (TON) – menyatakan bahawa firma itu bercadang untuk melancarkan “blockchain generasi ketiga” yang akan mencapai kebolehkerjaan dengan memasangkan rantaian induk (master chain) dengan rantaian sisi (sidechains).

Sumber:

https://www.ccn.com/850-million-telegram-ico-quietly-shatters-blockchain-fundraising-record/

 

Kami Tidak Perlukan Bank: Program Makanan Sedunia PBB Membangunkan Pemindahan Wang Menggunakan Blockchain Ethereum

Lebih dari setahun yang lalu pada Januari 2017, Program Makanan Dunia (WFP) berjaya menguji ‘Building Blocks’, percubaan awal yang membolehkan pemindahan makanan dan wang WFP di blockchain awam Ethereum menerusi aplikasi telefon pintar, kepada keluarga terdedah di Pakistan.

Dalam beberapa bulan, WFP melancarkan projek percubaan menyeluruh di kem pelarian Jordan, Azraq dan telah berjaya memudahkan pemindahan wang tunai untuk lebih 10,000 pelarian Syria di platform pembayaran blockchain. Selain pemindahan wang, pelaksanaan teknologi blockchain membolehkan pelarian Syria untuk membeli makanan dari peruncit tempatan menggunakan imbasan biometrik mata mereka di mana setiap transaksi tersebut dicatatkan di blockchain.

Sekarang, agensi PBB – memberi makan lebih dari 100 juta orang di 80 negara – memperluaskan platform blockchain berasaskan Ethereum setelah menganggarkan menjimatkan berjuta-juta dolar dalam yuran transaksi bank dengan menggunakan teknologi blockchain yang terdesentralisasi.

Bercakap kepada Bloomberg, Pengarah WFP PBB Robert Opp menyatakan: “Kami rasa kami boleh menggantikan perkhidmatan yang ditawarkan oleh bank dengan blokchain. Blockchain membantu mempromosikan kerjasama dengan menyediakan sejumlah besar data. ”

Sumber:

https://www.ccn.com/banks-begone-uns-world-food-programme-builds-ethereum-blockchain-money-transfers/

Bitcoin Exchange CEX.IO