Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 20 Januari 2018

SC, BNM Menasihatkan Orang Awam Berhati-Hati Dengan Aktiviti ICO Yang Tidak Dibenarkan

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan satu kenyataan bersama memberi amaran kepada orang ramai tentang skim tawaran permulaan duit syiling (ICO) yang memerlukan kebenaran oleh pihak berkuasa.

“Penerbit ICO perlu sedar bahawa pelancaran ICO, tawaran token digital sebagai pertukaran untuk mata wang digital atau apa-apa bentuk pembayaran dan aktiviti sampingannya, boleh memerlukan pengawalseliaan di bawah undang-undang sekuriti. Di samping itu, tidak ada orang yang dibenarkan untuk menjalankan apa-apa aktiviti yang dikawal selia seperti pengumpulan dana, pengurusan dana dan urusniaga dalam produk pasaran modal tanpa mendapat kelulusan atau kebenaran yang diperlukan daripada SC.

“Selanjutnya, pengendali ICO dilarang menjalankan aktiviti terkawal seperti pengambilan deposit dan perniagaan perbankan, aktiviti pentadbiran pertukaran asing dan kiriman wang, tanpa kebenaran yang diperlukan di bawah undang-undang perkhidmatan kewangan yang ditadbir oleh BNM. Kedua-dua pihak berkuasa akan terus memantau perkembangan ini, dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana orang yang menjalankan aktiviti haram atau tanpa izin.”

Sumber:

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/01/19/sc-bnm-advise-caution-over-unauthorised-ico-activities/

 

Pemaju Perisian Bitcoin Menerbitkan Kertas Kajian Schnorr Yang Akan Menigkatan Skalabiliti Bitcoin

Kertas penyelidikan baru yang memberi tumpuan kepada tanda tangan Schnorr dan ditulis oleh beberapa ahli pemaju perisian Bitcoin dikeluarkan. Diterbitkan pada Khamis, kertas itu ditulis oleh pemaju Gregory Maxwell, Andrew Poelstra, Yannick Seurin dan Pieter Wuille. Ia memperincikan bagaimana tanda tangan berbilang digital Schnorr boleh digunakan untuk Bitcoin, dan walaupun tidak ada jaminan mereka akhirnya akan digunakan, berita baru ini dapat menandakan satu langkah tambahan ke arah itu.

Khususnya, konsep Schnorr mencadangkan supaya himpunan tanda tangan digital disamukkan ke dalam satu entri data kecil, bukannya mempunyai tanda tangan berganda yang disenaraikan secara individu. Ini mempunyai hasil menjimatkan ruang pada blockchain, membolehkannya memproses lebih banyak tanda tangan digital sambil meningkatkan keselamatan, menurut kertas itu.

Keselamatan ditingkatkan dengan membolehkan sistem tandatangan berbilang digital, di mana sekurang-kurangnya dua pihak perlu mengesahkan satu transaksi untuk diproses. Had ini atau menghalang pihak yang berniat jahat daripada melancarkan transaksi pada akaun pengguna lain.

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitcoin-devs-release-long-awaited-schnorr-paper-for-scalability-gains/

 

Credit Suisse: Perlombongan Bitcoin Bukanlah ‘Kiamat Alam Sekitar’

Laporan Kredit Suisse merendahkan ketakutan bahawa pertumbuhan industri perlombongan bitcoin akan memulakan “armageddon alam sekitar”. Kemunculan Bitcoin sebagai daya ekonomi telah memberi kesan korelatif terhadap industri perlombongan Bitcoin, kerana peningkatan keuntungan telah menarik lebih banyak pelombong ke ekosistem Bitcoin.

“Ini jauh dari Armageddon alam sekitar yang dikhuatiri,” penganalisis Credit Suisse, yang diketuai oleh Michael Weinstein, menulis dalam laporan minggu ini, menurut Bloomberg. Mereka menambah bahawa adalah kesilapan untuk menggunakan penggunaan tenaga pelombong secara linear, kerana industri itu mungkin akan membangunkan perkakasan dan amalan yang lebih cekap tenaga dalam usaha untuk mendapatkan kelebihan dari segi daya saing. Laporan itu meramalkan perlombongan Bitcoin adalah “sangat tidak mungkin” untuk mendekati 350 Terawatt-jam penggunaan tenaga setahun.

Penganalisis menjangkakan bahawa industri perlombongan boleh mempersembahkan pengeluar elektrik dengan $ 5 bilion “peluang pendapatan tahunan global,” yang jauh dari penggunaan tenaga bernilai $ 6 trilion di seluruh dunia setiap tahun. “Ini adalah sebahagian kecil daripada penggunaan elektrik global dan sebahagian kecil daripada jumlah pengeluaran tenaga global,” laporan itu menyimpulkan.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-mining-isnt-environmental-armageddon-credit-suisse-report/

 

PBoC Mengumumkan Pembekal Pembayaran Perdagangan Mata Wang Kripto Akan Diharamkan

Laporan dari sumber media milik negara di China pada 19 Januari 2018, menunjukkan bahawa pekeliling, berjudul “Notis Mengenai Pemeriksaan Sendiri dan Pembetulan Penyediaan Perkhidmatan Pembayaran untuk Urus Niaga Mata Wang Virtual Haram,” diterbitkan di dalam talian.

Memo tersebut menekankan bahawa ia adalah dilarang bagi bank untuk menawarkan perkhidmatan perdagangan yang berkaitan dengan mata wang kripto, dan mengarahkan saluran pembayaran untuk menghentikan memudahkan transaksi tersebut. Ia juga menyeru untuk melakukan semakan dalam usaha pemantauan harian, jadi bank dapat mengesan transaksi yang berkaitan dengan mata wang kripto; jika dikesan, bank diarahkan untuk menutup saluran tersebut.

Sumber mengatakan anggota kakitangan yang tidak dinamakan di Bank Rakyat China (PBoC) mengesahkan kesahihan dokumen itu, walaupun ia tidak muncul di laman rasmi PBoC. Sebaliknya, dokumen itu dilaporkan dikeluarkan oleh Jabatan Pentadbiran Bank Pusat, bersamaan PBoC ke cawangan Beijing, dan, oleh itu, keperluan pengawalseliaan terhad kepada daerah itu. Bagaimanapun, diharapkan usaha penyiasatan itu kemungkinan akan melampaui cabang yang terletak di Beijing.

Sumber:

https://www.ethnews.com/pboc-announces-payment-providers-banned-from-facilitating-cryptocurrency-trades

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.