Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 21 Disember 2017

Coinbase Menyiasat Dakwaan Perdagangan Dalaman Ketika Pelancaran Bitcoin Cash

Pekerja dan kontraktor Coinbase, platform broker dan dompet Bitcoin terbesar di dunia, dituduh oleh ramai ahli komuniti Bitcoin melakukan perdagangan dalaman. Di antara banyak pengkritik ialah George Kikvadze, Naib Pengerusi Bitfury, yang menggambarkan lonjakan mendadak harga Bitcoin Cash (BCH) sebelum penyepaduan BCH oleh Coinbase sebagai “langkah yang sangat pelik dan mempunyai motif di sebaliknya.”

Kikvadze berkata: “Coinbase dan GDAX: Tindakan Bermotif. Pasaran menjangkakan pelancaran Bitcoin Cash pada 1 Januari 2018. Bitcoin Cash dipam secara besar-besaran di dalam pengetahuan dalaman syarikat sebelum penyenaraian Bitcoin Cash by GDAX. GDAX tiba-tiba menyenaraikan Bitcoin Cash 2 minggu sebelum 1 Januari. Sesuatu yang sangat salah sedang berlaku. ”

Brian Armstrong, Ketua Pegawai Eksekutif Coinbase dan GDAX, menjawab pertuduhan tersebut dengan menyatakan: “Hari ini kami mengumumkan sokongan untuk Bitcoin Cash (BCH). Nampaknya harga Bitcoin Cash di bursa lain meningkat dalam beberapa jam sebelum pengumuman kami. Walaupun harga mata wang digital banyak berubah dan kami tidak menunjukkan tanda-tanda kesalahan pada masa ini, saya ingin berkongsi beberapa pendapat dengan para pelanggan kami. ” Beliau menekankan lagi:”Kami mempunyai dasar perdagangan untuk beberapa waktu di Coinbase. Dasar ini melarang pekerja dan kontraktor daripada berdagang mengenai ‘maklumat bukan awam’, seperti apabila aset baru akan ditambah ke platform kami.”

Sumber:

https://www.ccn.com/coinbase-probes-insider-trading-allegations-with-bitcoin-cash-launch/

Pencipta Litecoin Menjual Semua Pegangan Litecoin Atas Demi Mengelakkan Konflik Kepentingan

EXMO affiliate program

Charlie Lee, pencipta Litecoin, menjelaskan beliau tidak lagi mahu menangkis tuduhan beliau memanipulasi harga Litecoin sedang dilakukan untuk mengkayakan dirinya, dan dia menyaksikan penjualan itu sebagai cara terbaik untuk memastikan ketelusan terhadap tindakannya.

Lee menulis: “Sesetengah orang berfikir saya ingin mengambil kesempatan terhadap LTC! Jadi ia adalah konflik kepentingan untuk saya terus memegang LTC dan tweet mengenainya kerana saya mempunyai banyak pengaruh.”

Walaupun beliau mendakwa “sentiasa menahan diri” daripada membeli dan menjual Litecoin dekat dengan “Tweet utama,” tindakannya dapat dilihat sebagai bertujuan untuk meningkatkan kekayaan peribadinya sendiri “di atas kejayaan Litecoin dan mata wang kritikal secara umum,” jelas Lee.

Akibatnya, Lee berkata telah menjual atau menyumbangkan pegangan Litecoinnya ini, melainkan beberapa Litecoin disimpan sebagai “koleksi.” Lee menambah bahawa jumlah Litecoin yang beliau jual adalah “peratusan kecil” daripada jumlah dagangan global mata wang kripto.

Sumber:

https://www.coindesk.com/litecoin-creator-sells-off-holdings-citing-conflict-interest/

Bank Korea Bekerjasama dengan Konsortium Bank Jepun untuk Memodenkan Pembayaran Rentas Sempadan

Konsortium Bank-Bank Jepun- satu gabungan 61 buah bank di Jepun, yang dianjurkan oleh SBI Ripple Asia – telah mengumumkan pelancaran projek perintis Ripple baru dengan Woori Bank dan Shinhan Bank, dua bank terbesar Korea Selatan dengan permodalan pasaran kolektif lebih daripada $ 30 bilion (MYR 122 billion). Inisiatif ini akan ini merupakan kali pertama wang bergerak dari Jepun ke Korea melalui RippleNet.

Konsortium Bank Jepun akan menggunakan teknologi penyelesaian Ripple, xCurrent, untuk menyelesaikan urus niaga antara bank Jepun yang mengambil bahagian dan Woori Bank atau Shinhan Bank. Projek perintis ini menguatkan komitmen Konsortium Bank Jepun untuk memodenkan sistem pembayaran – khususnya di Koridor Jepun / Korea Selatan di mana Korea Selatan adalah rakan perdagangan ketiga terbesar Jepun – untuk menghantar wang dengan serta-merta, menghapus keperluan untuk perantara sementara mengurangkan kos penghantaran pembayaran global.

Sumber:

https://ripple.com/insights/top-korean-banks-work-japan-bank-consortium-modernize-cross-border-payments/

Morgan Stanley: Dana Lindung Nilai Melabur Sebanyak $ 2 Bilion (RM 8.15 billion) Ke Dalam Mata Wang Kripto Pada Tahun 2017

Gergasi perbankan Morgan Stanley telah menganggarkan bahawa dana lindung nilai melaburkan $ 2 bilion dalam mata wang kripto pada tahun ini. Menurut Business Insider, angka itu dikeluarkan dalam nota berjudul “Bitcoin Decoded” yang dihantar oleh Morgan Stanley kepada para pelanggannya minggu ini.

Bank pelaburan menerangkan dengan lebih terperinci bahawa lebih daripada 100 dana lindung nilai yang berkaitan dengan mata wang kripto telah berkembang sejak enam tahun yang lalu, dengan 84 dana yang dilancarkan pada 2017. Trend pertumbuhan yang tajam ini tidak menghairankan, dengan kenaikan harga Bitcoin sebanyak 20 kali ganda tahun ini, dari sekitar $ 800 pada awal Januari hingga hampir $ 20,000 hujung minggu lalu.

Sumber:

https://www.coindesk.com/morgan-stanley-hedge-funds-poured-2-billion-into-cryptos-in-2017/

Default – Between Post Ads