Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 21 Januari 2018

Harga Bitcoin Meningkat 10%, Pasaran Mata Wang Kripto Semakin Pulih

Harga Biitcoin telah meningkat lebih daripada 10 peratus sejak 24 jam yang lepas, kerana majoriti mata wang kripto di pasaran global telah pulih dari pembetulan besar-besaran baru-baru ini.

Di tengah-tengah ketidaktentuan pasaran yang melampau dan tempoh ketidakpastian, peniaga-peniaga mata wang kripto cenderung untuk mengagihkan semula dana mereka kepada mata wang kripto utama seperti Bitcoin dan Ethereum untuk kestabilan, kerana kedua-dua mata wang kripto tersebut telah menunjukkan tahap turun naik yang agak rendah sejak beberapa bulan yang lalu.

Kedua-dua Bitcoin dan Ethereum meningkat sekitar 10 peratus dalam tempoh 24 jam yang lalu, dengan bitcoin pulih melebihi $ 12,500 dan Ethereum pulih kepada $ 1,100. Walaupun majoriti pelabur dalam pasaran mata wang kripto telah mengalihkan dana mereka dari Bitcoin kepada mata wang kripto alternatif selama enam bulan yang lalu, seperti yang dilihat dalam indeks dominasi Bitcoin, Bitcoin masih tetap sebagai mata wang kripto paling dominan atau mata wang rizab pasaran yang stabil dan kurang menentu.

Dalam jangka pendek, kesan rangkaian Bitcoin dan peningkatan pesat dalam penggunaan mata wang kripto mungkin akan menyebabkan harga Bitcoin meningkat. Sehingga kini, Bitcoin menunjukkan tanda-tanda pemulihan yang lebih baik daripada yang dilakukan lebih seminggu yang lalu, dan sedang bersedia untuk memulakan peningkatan harga terbaru.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-gains-10-cryptocurrency-market-continues-recover/

 

Pengawasan Bitcoin Ditingkatkan Di Pulau Bali

Bitcoin berada di bawah pengawasan ketat di Bali, sebuah pulau di kepulauan Indonesia, menurut laporan tempatan. Pegawai Bank Pusat Indonesia sedang berusaha untuk menghapuskan penggunaan mata wang kripto di negara ini. Causa Iman Karana, ketua pejabat perwakilan Bank Indonesia di Bali berkata:

“Kami mendapati di media sosial bahawa Bali nampaknya telah menjadi syurga bagi urus niaga Bitcoin. Langkah seterusnya ialah kami akan mengharamkan mereka seperti yang diamanahkan oleh undang-undang, kami meminta mereka untuk tidak menggunakannya lagi. Unit Siasatan Jenayah Khas, kami akan menguatkuasakan peraturan bahawa semua urus niaga di Indonesia mesti menggunakan rupiah. ”

Negara ini sebelum ini telah dilaporkan mempunyai penggunaan tempatan Bitcoin yang besar, tetapi laporan baru-baru ini menunjukkan bahawa kerajaan sedang berusaha untuk mengurangi penggunaan mata wang kripto. Risiko aktiviti pengubahan wang haram dan jenayah telah menyebabkan peningkatan pengawasan tersebut. Retorik yang keras terhadap Bitcoin dan mata wang kripto lainnya ini kelihatan lebih menyerupai larangan di China, berbanding dengan sikap Australia yang lebih lembut terhadap mata wang kripto.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-under-increasing-scrutiny-on-island-of-bali

Shell, TEPCO, Dan BP Melabur Dalam Platform Blockchain Untuk Sistem Grid Tenaga Peer-To-Peer

Laporan pada 19 Januari 2018, menunjukkan bahawa pembekal tenaga Jepun terkemuka Tokyo Electric Power Company (TEPCO) telah memilih untuk melabur sejumlah wang yang tidak didedahkan di Electron yang berpangkalan di UK, penyedia penyelesaian teknologi blockchain untuk industri tenaga. Berita itu datang sehari selepas penyedia tenaga global dan syarikat minyak Royal Dutch Shell mengumumkan pelaburan dalam teknologi blockchain dengan anak syarikat perdagangannya, Shell Trading International.

Elektron sebelum ini telah menjadi penerima geran kerajaan UK untuk menghasilkan penyelesaian berasaskan blokchain yang sesuai untuk penyedia tenaga. Electron juga telah menggunakan blockchain Ethereum untuk menguji program perintis untuk grid tenaga yang terdesentralisasi, jadi mungkin Ethereum akan memainkan peranan dalam apa sahaja projek rancangan Electron untuk TEPCO.

TEPCO tidak pernah malu untuk bereksperimen dengan teknologi blockchain. Pelaburan sebelumnya dalam teknologi blokchain oleh TEPCO merangkumi platform perdagangan tenaga peer-to-peer Conjoule GmbH. TEPCO juga membuktikan ia boleh bermain dengan baik dengan orang lain, bekerja bersama ahli Energy Web Foundation (EWF) untuk mempercepatkan adoptasi komersial teknologi blockchain. Antara ahli EWF adalah Shell dan BP, yang yakin bahawa teknologi blockchain akan membawa perubahan yang menyeluruh dalam sektor tenaga dan kuasa.

Sumber:

https://www.ethnews.com/shell-tepco-and-bp-invest-in-blockchain-platforms-for-peer-to-peer-energy-grids

Menteri Ekonomi Swiss: Kita ‘Harus Menjadi Negara Kripto’

Johann Schneider-Ammann, menteri ekonomi Switzerland, berkata bahawa negaranya harus berusaha untuk “menjadi negara kripto” jika eksperimen di Canton of Zug, yang dikenali sebagai Crypto Valley, kekal positif. Dia membuat komen itu dalam satu wawancaranya.

Switzerland, katanya, telah memimpin banyak sektor inovatif sejak bertahun-tahun, dan dengan mata wang kripto yang terdiri daripada “sebahagian daripada revolusi perindustrian keempat,” ia juga masuk akal bagi negaranya untuk memimpin bidang ini. Beliau menyampaikan bahawa beliau menyokong “golongan yang menentang mata wang kripto” supaya mereka dapat membantu menentukan sama ada atau tidak mata wang kripto (dan mungkin teknologi blockchain yang mendasarinya) mewakili “perniagaan masa depan atau … tidak.”

Walaupun dia kebanyakannya menghalang dirinya daripada meninggikan teknologi blockchain secara terang-terangan, beliau berpendapat bahawa bank-bank yang mengetepikan mata wang kripto sebagai tidak lebih daripada ikut-ikutan orang ramai berbuat demikian daripada kebimbangan “profesional”, kerana aset digital mengancam mereka “secara langsung”, dengan memberi kesan kepada bidang perniagaan kewangan dan perbankan mereka. Sekiranya risiko teknologi melebihi manfaatnya, pihak berkuasa Swiss lebih suka meninggalkannya teknologi blockchain dan mata wang kripto.

Sumber:

https://www.ethnews.com/swiss-economics-minister-we-should-become-the-crypto-nation