Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 22 Disember 2017

Ripple Mencapai Harga Bersejarah, Melepasi $ 1 (RM 4.08)

Harga token XRP Ripple telah melepasi satu dolar untuk kali pertama dalam sejarahnya. Kini mata wang kripto keempat terbesar berdasarkan permodalan pasaran, XRP mencapai peristiwa penting, mencapai tahap tertinggi sepanjang $ 1.15 pada masa penulisan, mengikut data CoinMarketCap.

Peningkatan mendadak di XRP berikutan beberapa bulan perdagangan mendatar untuk mata wang kripto, yang naik ke atas berulang minggu lalu berikutan aliran berita positif untuk Ripple yang berorientasikan perbankan, dan juga peningkatan secara am harga wang kripto alternatif.

Baru-baru ini, syarikat itu mengumumkan pada akhir November bahawa Standard Chartered dan Axis Bank melancarkan platform pembayaran rentas sempadan baru yang dibangun di atas teknologi Ripple. Hanya seminggu sebelum ini, American Express berkata ia menggunakan rangkaian Ripple untuk menghubungkan pelanggan Santander di Eropah dan A.S.

Sumber:

https://www.coindesk.com/ripple-price-passes-historic-1-milestone/

Korea Selatan: Lima Bursa Pertukaran Bitcoin Tempatan Gagal Ujian Keselamatan, Digodam Dengan ‘Alatan Asas’

Media Korea Selatan, MBC telah mengupah firma keselamatan untuk menguji persediaan keselamatan “lima bursa Bitcoin Korea,” termasuk Bithumb. Syarikat itu telah didakwa berjaya berjaya menggodam semua lima platform sasaran, memperolehi akses kepada data pengguna dan juga dana mereka.

Dalam laporan tersebut, ia menerbitkan tentang kelemahan keselematan tersebut, ‘penggodam’ yang diupah MBC menggunakan apa yang digambarkan sebagai “alatan penggodaman asas.”Hasil daripada penggodaman tersebut, proksi MBC mendapat “ID pengguna dan kata laluan” dan juga memintas pengesahan dua faktor.”Dompet digital ditembusi tanpa kesulitan,” artikel itu melaporkan. “Kunci dompet, ID dan kata laluan anda terdedah.”

Menurut laporan itu, MBC telah “menghubungi kerajaan Korea Selatan” sebelum diterbitkan, untuk memaklumkan mengenai isu keselamatan kritikal di bursa tempatan. Respon rasmi belum muncul mengenai siasatan MBC.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/south-korea-five-local-bitcoin-exchanges-fail-security-test-hacked-with-basic-tools

Harga Bitcoin Turun Hingga $ 15,000 (RM 61,000) dari $ 19,530 (RM 79,643) Dalam Tempoh 5 Hari: Dua Faktor Utama

Harga Bitcoin telah turun dari $ 19,530 hingga $ 15,150 dalam tempoh lima hari yang lalu, sejak 17 Disember. Sementara penganalisis telah menyebabkan kemerosotan baru-baru ini kepada banyak faktor, satu faktor utama nampaknya adalah yuran transaksi yang tinggi dari Bitcoin. CEO ShapeShift Erik Voorhees menyatakan kebimbangannya terhadap kenaikan yuran urus niaga Bitcoin, seperti yang ditulisnya, “purata yuran urus niaga bitcoin sepanjang tahun lalu. Sekarang purata sekitar $ 40 (RM 163) setiap transaksi. Lebih tinggi daripada sistem pembayaran bank konvensional.”

Selain itu, penganalisis dan pakar telah menawarkan penjelasan faktor kedua untuk membenarkan penurunan harga dan pembetulan Bitcoin baru-baru ini. Sesetengah penganalisis mendakwa bahawa pembetulan baru-baru ini telah dicetuskan oleh kenaikan harga Bitcoin secara mendadak sejak sebulan lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Pantera Capital Dan Morehead memberitahu Peti Squawk CNBC bahawa harga Bitcoin boleh jatuh sebanyak 50 peratus dalam beberapa minggu akan datang. Namun, Morehead menegaskan bahawa penurunan 50 peratus dalam Bitcoin hanya akan menolak balik mata wang kripto tersebut sebanyak satu bulan, kepada harga 22 November.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-drops-to-15600-from-19530-within-5-days-major-factors/

Bloomberg: Goldman Sachs Akan Menyediakan Ruang Perdagangan Mata Wang Kripto

Khabar angin telah tersebar, tetapi menurut Bloomberg, Goldman Sachs akan menubuhkan meja perdagangan mata wang kripto menjelang akhir bulan Jun 2018. Bloomberg memetik sumber yang tidak dinamakan dari dalam firma. Pada masa ini, bank pelaburan cuba menentukan bagaimana ia akan mengekalkan hak asasi aset digital.

Menurut laporan itu: “Tindakan tersebut akan menjadikan Goldman Sachs sebagai firma Wall Street besar pertama untuk membuat pasaran dalam mata wang kripto.” CEO Goldman Sachs Lloyd Blankfein sebelum ini mengekalkan pendekatan berhati-hati tetapi berfikiran terbuka terhadap mata wang kripto. Blankfein baru-baru ini berkata: “Bitcoin bukan untuk saya. Tetapi ada banyak perkara yang tidak ada untuk saya pada masa lalu yang telah berjaya dengan baik. Sekiranya 20 tahun ke depan dan ia berhasil, saya dapat memberitahu anda mengapa ia berfungsi. Tetapi berdasarkan segala yang saya tahu, saya tidak akan meneka bahawa ia akan berjaya. ”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bloomberg-goldman-sachs-to-setup-cryptocurrency-trading-desk