EXMO affiliate program

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 22 Februari 2018

Pasaran Kripto Merudum Di Bawah $ 500 Juta, Tetapi Dominasi Bitcoin Meningkat

Penurunan balik pasaran telah dipangkin oleh penurunan harga Bitcoin yang mendadak. Pada hari Isnin, mata wang kripto utama tersebut telah meningkat sejauh $ 11,788 di Bitfinex pertukaran, di mana Bitcoin muncul untuk jatuh dari tebing. Sepanjang enam jam berikutnya, harga Bitcoin menurun sebanyak lebih daripada $ 1,000, akhirnya berhenti di paras $ 10,680.

Walaupun penurunan ini, Bitcoin terus meningkatkan penguasaan pasarannya, membolehkannya untuk membina semula dominasinya di pasaran altcoin. Pada masa ini, Bitcoin mempunyai pasaran sebanyak $ 179 bilion, yang mewakili 39.46 peratus daripada jumlah pasaran kripto. Sementara itu, harga Ethereum mencatatkan penurunan tajam lebih rendah dari hari ke hari, jatuh lebih dari lima peratus menjadi $ 853 setelah diperdagangkan setinggi $ 959 pada hari Isnin. Ethereum kini mempunyai jumlah pasaran sebanyak $ 83.5 bilion, yang diterjemahkan sebanyak 18.2 peratus penguasaan pasaran.

Trend penurunan harga diikuti di seluruh pasaran, memaksa penurunan 92 daripada 100 kripto mata wang utama teratas. Harga Ripple menurun sebanyak enam peratus dan kini hanya beharga $0.96. Bitcoin Cash menanggung penurunan lapan peratus dan kini bernilai $ 1,307. Cardano, EOS, dan Stellar masing-masing mencatatkan penurunan tujuh peratus, sementara IOTA mengatasi 10 teratas dengan enam peratus jatuh kepada $ 1.74.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrency-market-cap-dips-below-500-billion-but-bitcoin-dominance-continues-to-climb/

 

Bursa Kripto Jepun Secara Tidak Sengaja Memberi Bitcoin Secara Percuma

Pada hari Selasa, Zaif – pertukaran mata wang kripto yang dikendalikan oleh Tech Bureau Corp yang berpangkalan di Osaka – mendedahkan dalam satu kenyataan bahawa kesilapan teknikal membenarkan beberapa peniaga membeli Bitcoin untuk 0 yen, diskaun yang besar dari nilai pasaran iaitu 1.2 juta yen.

Zaif berkata bahawa kerosakan berlaku semasa jendela 18 minit pada 16 Feb, dan tujuh pelanggan dapat membeli BTC pada kadar 0 yen. Syarikat itu telah membetulkan baki pelanggan, walaupun dikatakan masih cuba menyelesaikan masalah itu dengan salah seorang peniaga, yang nampaknya cuba memindahkan duit syiling keluar dari bursa berikutan transaksi itu.

Kelainan itu menyebabkan sistem itu untuk sementara melaporkan data dagangan yang tidak tepat tetapi sebaliknya tidak memberi kesan kepada pengguna lain platform itu. “Kami memohon maaf atas sebarang ketidakselesaan dan kesulitan yang dihadapi oleh pelanggan kami,” kata syarikat itu dalam kenyataan itu, menurut terjemahan yang kasar. “Kami akan berusaha untuk mengelakkan berulang dan kami akan terus berusaha meningkatkan perkhidmatan kami.”

Sumber:

https://www.ccn.com/japanese-cryptocurrency-exchange-zaif-accidentally-gives-bitcoins-away-for-free/

Mata Wang Kripto Venezuela Sudah Tersedia, Namun Siapa Yang Terlibat Tidak Jelas

Terdapat kebimbangan maklumat yang keluar dari Venezuela minggu ini tentang mata wang kripto negara, Petro, walaupun gambaran penuh projek itu belum muncul. Sesungguhnya, walaupun persidangan akhbar dan kempen Twitter, salah satu daripada soalan penting untuk muncul mengenai mata wang kripto adalah yang membinanya, yang mana teknologi digunakan dan syarikat-syarikat swasta terlibat (jika ada).

Mungkin yang paling ketara di kalangan mereka yang dinamakan dalam kategori kedua adalah firma perundingan yang agak kurang dikenali dikenali sebagai Aerotrading, yang menggambarkan dirinya sebagai “syarikat perundingan blockchain terbesar” di laman web rasminya.

Satu kumpulan yang mengesahkan bahawa ia tidak terlibat dengan Petro adalah Yayasan NEM, yang menyelia perkembangan protokol NEM sumber terbuka. Yayasan NEM pertama kali dikaitkan dengan cerita setelah dokumen yang diterbitkan oleh pemerintah Venezuela menunjukkan bahwa jaringan NEM akan digunakan sebagai platform di mana token akan dikeluarkan.

Maklumat mengenai kumpulan lain yang dilaporkan berkaitan dengan projek Petro kurang jelas pada masa ini. Menurut sumber, pasukan di sebalik pertukaran kritikal MonkeyCoin yang berpangkalan di Venezuela adalah antara yang dikhabarkan terlibat. Laporan Disember daripada perkhidmatan berita El Cooperante menghubungkan projek mata wang kripto tambahan, platform pinjaman OnixCoin, kepada inisiatif Petro. Seperti yang dilaporkan oleh laman web pada 13 Disember, OnixCoin “bertanggungjawab menjalankan penjanaan kriptografi mata wang Venezuela.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/whos-working-venezuelas-cryptocurrency/

 

Tesla Digodam: Penggodam Menggunakan Sistem Tanpa Nama Untuk Melombong Kripto

Firma risikan keselamatan awan (CSI) RedLock telah mendedahkan satu kes baru penggodaman kripto yang menyasarkan perisian Amazon Web Service (AWS) Tesla, ujar blog RedLock yang dilaporkan semalam, 20 Februari. Penggodam kemudian menggunakan perisian Kubernet untuk melombong mata wang kripto, untuk jumlah masa yang belum diketahui.

Pasukan CSI RedLock mendedahkan penggodaman AWS yang sama untuk tujuan perlombongan Bitcoin (BTC) di syarikat Aviva dan Gemaltо pada Oktober tahun lepas. Syarikat-syarikat ini, seperti Tesla, tidak mempunyai kata laluan untuk konsol admin mereka.

Siaran blog RedLock yang memperincikan peretasan itu, bertajuk, “Pelajaran Dari Serangan Penggodaman Kripto Di Tesla,” berakhir dengan cadangan kepada syarikat untuk mencegah kejadian penggodaman kripto serupa pada masa akan datang, iaitu pemantauan konfigurasi, trafik rangkaian, dan tingkah laku pengguna yang mencurigakan.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/tesla-cryptojacked-hackers-use-passwordless-system-to-mine-crypto