Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 23 Februari 2018

Harga Bitcoin Surut Menuju $ 9,800, Kemerosotan Tenggah Minggu Berlangsung

Kelembapan pasaran tengah minggu ini berterusan pada hari Khamis, kerana hanya tiga dari 100 mata wang kripto terbesar indeks yang Berjaya meningkat. Berikutan penurunan harga ini, harga Bitcoin jatuh di bawah $ 10,000, iaitu pada $9,938 sementara syiling utama lain turut mengikuti langkah Bitcoin. Jumlah pasaran mata wang kripto kini merosot kepada $ 424 bilion.

Bitcoin kini mempunyai jumlah pasaran $ 167.5 bilion. Ini diterjemahkan ke dalam penguasaan pasaran sebanyak 39.5 peratus, yang mana – mewakili kenaikan 0.3 peratus daripada tahap sebelumnya, menunjukkan bahawa pedagang mula kembali ke Bitcoin. Harga Ethereum mengalami keadaan yang sama, merosot kira-kira tujuh peratus untuk mencapai nilai sekarang pada $ 808. Ethereum kini boleh mempunyai jumlah pasaran $ 81.2 bilion, yang diterjemahkan ke dalam penguasaan pasaran kripto sebanyak 18.2 peratus.

Ripple di tangga ketiga mata wang kripto utama pula merosot sebanyak tujuh peratus, menyebabkan harganya terjun semula di bawah sedolar, iaitu di harga $0.9. Walau bagaimanapun, Bitcoin Cash lebih buruk. Mata wang kripto terbesar keempat in menurun 10 peratus yang mengurangkan harga kepada $ 1,210. Litecoin dan Cardano masing-masing menurun sebanyak kira-kira enam peratus, menyebabkan harga mereka turun ke nilai masing-masing $ 194 dan $ 0.31.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-ebbs-toward-10000-mid-week-slump-continues/

 

EXMO affiliate program

Petro Seterusnya? Menteri Iran Mendedahkan Rancangan Mata Wang Kripto

Kenyataan baru menunjukkan bahawa bank pusat Iran sedang membangunkan mata wang kripto yang akan ditadbir oleh kerajaan negeri. Menteri Teknologi Maklumat dan Komunikasi, MJ Azari Jahromi membuat pengumuman di Twitter berikutan pertemuan dengan lembaga pengarah bank. Beliau menyifatkan pertemuan di mana “mata wang digital berdasarkan [blockchain]” dibincangkan, sambil menambah bahawa ia telah memutuskan “untuk melaksanakan mata wang digital berasaskan cloud pertama negara menggunakan kapasiti elit negara.”

Pengumuman itu terkenal kerana pada hari Selasa, kerajaan Venezuela – yang, seperti Iran, adalah sasaran sekatan kewangan dan ekonomi A.S. – melancarkan sistem mata wang kripto sendiri, yang digelar petro. Masih dapat dilihat bagaimana projek Iran akan, jika direalisasikan, beroperasi. Sekiranya dilaksanakan di bawah naungan Bank Negara Iran, projek itu akan mewakili usaha terbaru untuk mewujudkan mata wang digital yang disokong oleh institusi seperti itu. Sejumlah bank pusat, termasuk dari Singapura, China dan U.K., antara lain, juga telah menjelajah kawasan ini.

Sama ada mata wang kripto yang dicadangkan akan jatuh di bawah pengawalseliaan negara, yang dilaporkan masih berada dalam pembangunan juga merupakan soalan terbuka.

Sumber:

https://www.coindesk.com/next-petro-iranian-minister-reveals-cryptocurrency-plans/

 

S & P Global Platts Lancarkan Rangkaian Blockchain Untuk Menjejaki Data Minyak Di UAE

S & P Global Platts, salah satu penyedia maklumat utama untuk pasaran komoditi dan tenaga, mengumumkan bahawa ia memulakan penggunaan penyelesaian Blockchainnya yang “akan membolehkan peserta pasaran mengemukakan data simpanan minyak inventori mingguan” ke Zon Industri Minyak Fujairah UAE ( FOIZ) dan pengawal selia FEDCom, menurut laporan yang diterbitkan pada 22 Feb.

Menurut laporan Platts, inovasi berasaskan Blockchain akan memudahkan dan menjamin komunikasi “proses tidak berstruktur” antara operator terminal. Teknologi ini akan mengurangkan keperluan untuk pengurusan data manual oleh pengawal FEDCom dan meningkatkan kualiti data dengan mengesahkan nombor secara automatik, yang akan membantu mengelakkan kesilapan manusia.

Sistem pelaporan simpanan minyak Platts dan Fujairah bersama adalah penerapan komersial pertama teknologi Blockchain dalam perniagaan tenaga yang beroperasi, dakwa Platts dalam laporannnya. Pada November 2017, BP, Shell dan peniaga lain telah menubuhkan sebuah konsortium dengan rancangan untuk membangunkan platform berasaskan blockchain untuk perdagangan komoditi tenaga menjelang akhir tahun 2018.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/sp-global-platts-launches-blockchain-network-to-track-oil-data-in-uae

 

Venezuela Umumkan Mata Wang Kripto ‘Petro Gold’, Sehari Selepas Pelancaran Petro

Pemimpin Venezuela Nicolás Maduro baru-baru ini mengumumkan bahawa dalam satu minggu, mereka akan melancarkan mata wang kripto baru, Petro Gold. Mata wang kripto tersebut, menurut sumber berita tempatan Telesur, akan disokong oleh logam berharga. Terutama, pengumuman Maduro dibuat Rabu (21 Februari), sehari selepas Venezuela melancarkan mata wang kripto yang disokong oleh minyaknya, Petro. Pra-penjualan Petro kini sedang berjalan, dan menurut Maduro, ia sudah memperolehi $ 735 juta, walaupun dia tidak membuktikan dakwaan ini.

AS memberi amaran bahawa rakyat yang membeli mata wang kripto itu mungkin melanggar sekatan, sementara para pelabur menyuarakan kebimbangan mengenai kecairan kewangan dan ketelusan Venezuela dalam melaksanakan projek Petro ini.

Namun, dalam ucapan televisyen, Maduro mendedahkan Petro Gold sedang dalam perjalanan: “Minggu depan saya akan melancarkan Petro Gold, disokong oleh emas, yang lebih kuat, yang akan menguatkan Petro.” Tidak jelas jika pemimpin Venezuela merujuk kepada rizab emas di bank pusat, atau deposit mineral yang belum dibangunkan lagi. Butiran lanjut mengenai mata wang kripto yang bakal dilancarkan ini masih belum didedahkan.

Sumber:

https://www.ccn.com/venezuela-announces-new-petro-gold-cryptocurrency-one-day-after-launching-the-petro/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads