Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 24 Februari 2018

Harga Bitcoin Kembali Pulih Melebihi $ 10,000 Setelah Harganya Tergelincir Tengah Minggu Ini

Pada jumlah nilai pasaran kripto kini adalah sebanyak $ 447 bilion, pasaran berada dalam kedudukan yang sangat baik untuk mencapai $ 500 bilion pada hujung minggu ini. Pemulihan kecil membolehkan harga Bitcoin naik ke atas halangan psikologi penting iaitu di paras $ 10,000 selepas secara ringkas tergelincir di bawahnya. Pada masa penulisan, Bitcoin bernilai $ 10,293 di Live Coin Watch, yang mewakili kenaikan sehari kira-kira 7.23 peratus. Bitcoin kini mempunyai jumlah pasaran sebanyak $ 173.8 bilion, yang menjadikan penguasaan pasarannya pada 38.8 peratus.

Walaupun Bitcoin berjaya pulih semula ke tahap psikologi yang penting, ia tidak dapat melonjak jauh. Harga Ethereum sebaliknya mencapai peningkatan 9.44 indeks dalam 24 jam, menaikkan nilainya kepada $ 865. Jumlah pasaran Ethereum kini bernilai $ 84.7 bilion, menjadikan penguasaannya dalam pasaran kripto hanya beberapa mata di bawah 20 peratus.

Altcoin mencapai kemajuan yang bercampur-campur, dengan kebanyakan mata wang kripto mengikuti peningkatan indeks pasaran. Harga Ripple dan harga Bitcoin Cash masing-masing naik 10 peratus dan kini berdagang pada harga $ 0.96 dan $ 1,280. Sedangkan Litecoin dan Cardano, pada umumnya, tetap stabil seperti peringkat sebelumnya dengan peningkatan masing-masing sebnayak 17 dan 13 peratus. Harga EOS meningkat 8.6 peratus, dan peningkatan NEO sebanyak 13.42 peratus jelas mengatasi indeks. Prestasi Stellar cemerlang, mencatatkan peningkatan satu hari sebanyak 11 peratus, manakala IOTA mencapai kenaikan 11 peratus kepada $ 1.74.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-recovers-past-10000-market-halts-mid-week-slide/

 

Gergasi Permainan Video, Ubisoft Meneroka Kes-kes Penggunaan Blockchain

Lidwine Sauer, Pengarah Makmal Wawasan Dan Visi Ubisoft, memberitahu laman berita permainan IGN bahawa Ubisoft sangat berminat dengan kemampuan blockchain untuk menawarkan pemilikan unik ke atas barangan digital. Teknologi ini memberi peluang untuk “akhirnya mempunyai koleksi digital sebenar yang tidak boleh disalin oleh sesiapa sahaja dan boleh menjadikan ianya 100 peratus dimiliki oleh anda,” katanya.

Akibatnya, Sauer menjelaskan, blockchain itu juga memberikan perlindungan lebih terhadap harta yang kreatif: “Terima kasih kepada blockchain, kita sekarang boleh miliki Picasso digital, dengan kelebihannya iaitu lebih sukar untuk mencuri sesuatu di blokchain daripada mencuri Picasso.” Satu kes penggunaan yang sangat diminati Ubisoft adalah berkaitan dengan kandungan yang boleh dimuat turun (DLC), yang diedarkan oleh penerbit permainan dan biasanya termasuk tambahan eksklusif seperti perubahan estetik dan ciri-ciri permainan baru.

Walau bagaimanapun, Sauer berkata Makmal itu mempunyai cita-cita untuk aplikasi blockchain di luar DLC.”Kami mahu lebih jauh daripada itu,” katanya. “Kami rasa ada sesuatu yang lebih menarik untuk dicari [melalui blockchain], dan kami sedang dalam proses cuba mencari perkara yang menarik itu.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/video-game-giant-ubisoft-exploring-blockchain-use-cases/

Penganalisis: Gergasi Perlombongan Bitcoin, Bitmain Mengatasi Nvidia Dari Segi Keuntungan

Bitmain yang berpangkalan di China mengambil masa hanya selama empat tahun untuk mencapai prestasi syarikat teknologi yang lebih besar, yang mana mengambil masa lebih daripada dua dekad untuk mecapai prestasi yang sama, menurut penganalisis firma Bernstein. Bitmain yang berpangkalan di Beijing, yang muncul pada tahun 2013, menjana keuntungan operasi antara $ 3 bilion dan $ 4 bilion tahun lepas, menurut data Bernstein yang dipetik di CNBC. Sementara itu, pengeluar cip yang berpangkalan di California, Nvidia, yang mempunyai pasaran sebanyak $ 147 bilion, memberikan keuntungan operasi $ 3 bilion pada tahun 2017.

Operasi perlombongan Bitcoin terdiri daripada rangkaian komputer yang melakukan perhitungan dan diberi ganjaran dalam Bitcoin. Bitmain menjana pendapatan dengan gabungan menjual peralatan perlombongan dan menjalankan kolam perlombongan Bitcoin, di mana beberapa pelombong bersatu untuk skala yang lebih besar.

Anggaran keuntungan Bernstein untuk Bitmain didasarkan pada margin kasar dan margin operasi masing-masing sebanyak 75% dan 65%. Walaupun Bitmain pasti mendapat manfaat daripada kenaikan pada harga Bitcoin tahun lepas, ia juga mengambil pendekatan yang sangat strategik. “Bitmain licik menyesuaikan harga perlombongan mengikut harga Bitcoin,” menurut laporan Bernstein.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitmains-profits-rival-chipmaker-nvidia-analysts-say/

 

Jepun: Hanya 0.16% Daripada Laporan Pencegahan Pengubahan Wang Haram 2017 Berasal Dari Bursa Pertukaran Kripto

Seperti yang dikemukakan oleh Nikkei, yang memetik statistik dari Agensi Polis Negara Jepun dari April hingga Disember 2017, bursa mata wang kripto melaporkan 669 kejadian yang mencurigakan yang mereka rasa boleh disyaki sebagai kes pengubahan wang haram. Ini berbanding dengan 347,000 kes yang dilaporkan oleh bank pada tahun 2017, 15,400 daripada syarikat kad kredit dan 13,300 dari kesatuan kredit, laporan Nikkei, yang memetik rekod polis. Jumlah laporan pengubahan wang haram bagi keseluruhan 2017 berjumlah lebih dari 400,000 kes.

Tempoh pelaporan untuk mata wang kripto bermula pada bulan April, 2017 selepas undang-undang baru mewajibkan pengendali bursa pertukaran kripto untuk meningkatkan ketelusan dan mematuhi peraturan pengubahan wang haram. Angka-angka ini menjanjikan sambutan yang berterusan dari kerajaan antarabangsa bahawa pengubahan wang haram merupakan medan pertempuran utama yang akan disasar oleh peningkatan peraturan.

Daripada 669 kes, kemungkinan besar banyak yang terlibat “urus niaga yang boleh dipersoalkan berulang kali dalam jangka masa yang singkat,” kata Nikkei sambil terus mengurangkan jumlah pelaku buruk yang terlibat dalam amalan tersebut.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/japan-only-016-of-2017-money-laundering-reports-came-from-crypto-exchanges

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.