Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 24 Januari 2018

Pasaran Mata Wang Kripto Dalam Fasa Kenaikan Harga Setelah Pasaran Yang Lesu Pada Awal Minggu Ini

Pada detik ini, paras pasaran mata wang kripto adalah $ 531 bilion, yang mewakili pemulihan $ 45 bilion dari harga terendah hariannya. Kenaikan ini mendorong harga Bitcoin kembali merentasi halangan psikologi yang penting. Terdahulu pada hari Selasa, tahap sokongan $ 10,000 Bitcoin telah runtuh, menjunamkan harga Bitcoin kembali ke wilayah empat angka. Walau bagaimanapun, selepas terhenti pada $ 9,900, harga Bitcoin melonjak kembali kepada $ 11,000 dan kini didagangkan pada $ 11,112 di Bitfinex. Ini merupakan kenaikan 21 peratus daripada urusniaga harian terendah dan meningkatkan paras pasaran Bitcoin pada $ 188.4 bilion.

Harga Etherum pula menurun di bawah $ 1,000, merosot sehingga $ 905 pada Bitfinex sebelum meningkat kembali. Pada masa ini, Ethereum bernilai $ 996 – peningkatan 10 peratus daripada urusniaga harian terendah dan keuntungan sehari sebanyak empat peratus – yang menjadi pasaran mata wang kripto kedua terbesar pada $ 97.6 bilion.

Sementara itu, harga Ripple telah mengatasi indeks pasaran dan mencatat keuntungan yang paling jelas dari kategori mata wang kripto 10 teratas. Mungkin kerana jumlah dagangannya sangat berpusat di Korea Selatan, harga Ripple melonjak kepada $ 1.36, yang mewakili kenaikan 24 jam sebanyak 14 peratus dan diterjemahkan ke dalam pasaran sebanyak $ 53.5 bilion.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrency-markets-make-bullish-pivot-after-early-week-lows/

 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Korea Selatan Mengumumkan Tarikh Tutup Dagangan Mata Wang Kripto Tanpa Nama

Pengawal selia kewangan Korea Selatan telah menetapkan tarikh akhir untuk mengatasi masalah akaun dagangan mata wang kripto tanpa nama di dalam negara. Mengikut pengumuman baru dari Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan (FSC), bermula 30 Jan, pelabur mata wang kripto di Korea Selatan akan menggunakan akaun bank nama sebenar untuk meneruskan perdagangan.

Apabila peraturan itu berkuatkuasa, pelabur hanya boleh mendepositkan dana untuk berdagang mata wang kripto jika nama mereka pada bursa pertukaran mata wang kripto sama dengan akaun bank mereka. Langkah ini adalah sebagai sebahagian daripada usaha pengawalseliaan kewangan menerusi pematuhan pematuhan “tahu-pelanggan-anda” (KYC) untuk membendung spekulasi mata wang kripto. FSC berkata dalam pembebasan bahawa peraturan baru ini adalah hasil daripada pemeriksaan akaun dagangan mata wang kripto domestik tanpa nama – yang dibantu oleh enam bank domestik, serta Unit Perisikan Kewangan – dari 8-16 Januari.

Di samping itu, pengumuman rasmi juga menubuhkan satu garis panduan anti-pengubahan wang haram untuk pertukaran mata wang kripto, yang menggariskan situasi di mana bursa pertukaran harus tetap waspada terhadap potensi aktiviti haram.

Sumber:

https://www.coindesk.com/south-korea-announces-deadline-for-halt-of-anonymous-crypto-trading/

Agensi PBB, Mercy Corps, dan Pasukan Microsoft Bekerjasama Melaksanakan Projek Identiti Menggunakan Teknologi Blockchain

Pusat Pengkomputeran Antarabangsa PBB, bersama dengan Mercy Corps, Microsoft, dan Hyperledger, telah menyertai Perikatan ID2020. Salah satu matlamat utama Perikatan tersebut adalah untuk mewujudkan identiti digital dengan cara yang akan menjadi “pelengkap dengan sistem pengurusan identiti sedia ada, termasuk bentuk pengenalan undang-undang yang dikeluarkan oleh kerajaan.”

Menurut kenyataan itu, “lebih daripada 1.1 bilion orang – wanita, kanak-kanak, dan pelarian – tidak dapat membuktikan identiti mereka.” Ketua Pegawai Eksekutif Mercy Corps Neal Keny-Guyer percaya bahawa sistem identiti digital dapat membantu sesetengah orang “mengakses perkhidmatan kesihatan dan sosial yang penting, memohon pekerjaan, membuka akaun wang bergerak dengan nama mereka sendiri, dan membeli apa yang paling mereka perlukan untuk diri mereka sendiri dan mereka keluarga. ”

ID2020 juga bertujuan untuk meningkatkan pemilikan langsung, dan kawalan ke atas, maklumat peribadi mereka. ” Walaupun siaran akhbar mencatatkan bahawa kumpulan itu terus “menilai teknologi baru muncul dan relevan secara berterusan,” kerja semasanya sangat berakar dalam teknologi blockchain.

Sumber:

https://www.ethnews.com/un-agency-mercy-corps-microsoft-team-on-blockchain-identity-project

 

Pelan Niaga Hadapan Bitcoin Nasdaq Masih dalam ‘Fasa Penerokaan’

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Nasdaq, Adena Friedman berkata pada hari Selasa bahawa pengendali pertukaran sedang menyiasat sama ada dan bagaimana untuk melancarkan kontrak niaga hadapan Bitcoin tetapi rancangan itu masih dalam “fase penerokaan.”

Friedman, yang berada di Davos, Switzerland untuk Forum Ekonomi Dunia, mengesahkan laporan bahawa Nasdaq berminat untuk melancarkan kontrak niaga hadapan Bitcoin, tetapi dia menyatakan bahawa pelan itu jauh dari mencapai hasil yang dikehendaki. Sebelum ini, Wall Street Journal melaporkan bahawa bursa pertukaran tersebut akan menyenaraikan kontrak niaga hadapan Bitcoin dalam tempoh separuh pertama tahun ini. Sementara Friedman tidak meletakkan jadual waktu tertentu, ucapannya meragukan sama ada produk tersebut akan dikeluarkan mengikut pelan yang dilaporkan.

Pada masa penulisan, Chicago Mercantile Exchange (CME) dan Chicago Board Options Exchange (CBOE) adalah satu-satunya bursa AS yang menawarkan produk kontrak niaga hadapan Bitcoin. Pemilik Bursa Saham New York (NYSE) telah mengajukan senarai beberapa ETF Bitcoin, tetapi belum melancarkan produk niaga hadapan mata wang kriptonya sendiri.

Sumber:

https://www.ccn.com/nasdaqs-bitcoin-futures-plans-still-in-exploratory-phase/