Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 25 Disember 2017

Mata Wang Kripto Menurun Pada Malam Krismas: Bitcoin, Ethereum, Ripple Turun 10%

Pada Malam Krismas, 24 Disember, harga mata wang utama mata wang kripto jatuh dengan margin besar. Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, bersama-sama dengan setiap mata wang kripto lain di pasaran dengan pengecualian beberapa mata wang kripto telah menurun dengan ketara.

Daripada 10 mata wang kriptografi yang paling berharga di pasaran, Bitcoin Cash and Ripple telah mencatatkan kerugian terbesar masing-masing jatuh sebanyak 18 peratus dan 17 peratus. Kedua-dua mata wang kripto ini juga telah melonjak dalam nilai awal minggu ini, menyebabkan pembetulan yang lebih besar daripada mata wang kripto lain di pasaran. Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin mencatatkan pembetulan harga lebih daripada 10 peratus, kerana harga Bitcoin jatuh di bawah $ 14,000 (RM 57,099).

Pada 23 Disember, sebelum Malam Krismas, pasaran mata wang kripto pulih dari pembetulan utama, yang menyebabkan penurunan harga setiap mata wang kripto di pasaran. Bitcoin jatuh sekitar 25 peratus, sementara yang lain jatuh hampir 50 peratus.

Selepas pemulihan yang cepat, pada 24 Disember, pasaran mata wang kripto mencatatkan pembetulan lain, yang tidak diduga oleh kebanyakan penganalisis dan pakar. Para pelabur yang sangat dihormati dan dihormati termasuk pelabur legenda Mike Novogratz menyatakan bahawa dengan pemulihan baru-baru ini, harga Bitcoin kemungkinan akan memulakan pendakian harga baru dan akan melonjak harga dalam jangka pendek.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrencies-decline-on-christmas-eve-bitcoin-ethereum-ripple-down-by-10/

Default – Inside Post Ads

Belarus Memotong Cukai Kerajaan Untuk Perniagaan Berasaskan Mata Wang Kripto dan Teknologi Blockchain

Kerajaan Belarus telah meluluskan undang-undang baru yang bertujuan untuk menggalakkan perkembangan syarikat berkaitan mata wang kripto dan teknologi blockchain. Menurut badan media milik negara BelTA, Presiden Belarus Alexander Lukashenko menandatangani dekri pembangunan ekonomi digital yang secara hukum menerapkan penggunaan teknologi baru seperti blockchain, sementara juga menawarkan insentif cukai yang signifikan dalam usaha menarik kegiatan perniagaan di bidang tersebut.

Dekri itu, seperti yang diringkaskan oleh sebuah firma IT tempatan bahawa undang-undang itu akan meningkatkan pembangunan Taman Tinggi Teknologi Negara, dan mewujudkan zon ekonomi khas kerajaan supaya menjadi hab bagi permulaan teknologi dan kewangan.

Salah satu komponen undang-undang menyediakan asas undang-undang bagi syarikat-syarikat yang bekerja dalam pembangunan kontrak pintar, pengeluaran token, perdagangan mata wang kripto dan perlombongan – yang semuanya akan dikecualikan daripada cukai pendapatan untuk lima tahun akan datang.

Sumber:

https://www.coindesk.com/belarus-government-cuts-taxes-crypto-businesses/

Projek Perintis Nokia Menggunakan Teknologi Blockchain untuk Meningkatkan Integriti Data Kesihatan

Nokia telah bekerjasama dengan OP Financial Group, sebuah kumpulan perkhidmatan kewangan yang berpangkalan di Finland, menggunakan teknologi blockchain untuk mewujudkan integriti data dalam menguruskan data kesihatan. Tujuan projek perintis, yang melibatkan 100 orang, adalah untuk membolehkan individu mengawal data kesihatan peribadi mereka, menurut blog Nokia.

Di bawah projek perintis, mana-mana data pengguna ingin berkongsi data akan diencrypt dan hanya boleh diakses oleh peserta yang dimaksudkan. Pemilik data menggunakan Nokia Steel HR untuk berkongsi data mereka dan memberikan bukti keaslian data. Pengguna berkongsi data mereka dari peranti Nokia yang boleh dipakai dan diberi ganjaran untuk melakukannya.

Aktiviti harian peserta dikongsi melalui aplikasinya, mencipta rekod peribadi pada blockchain. OP secara automatik memberi ganjaran kepada pengguna dengan mata berdasarkan kepada langkah-langkah yang mereka ambil berkaitan dengan matlamat kecergasan mereka.

Sumber:

https://www.ccn.com/nokia-pilot-uses-blockchain-improve-health-data-benefits/

Jerman Sertai Eropah Untuk Mewujudkan Peraturan Global Bitcoin

Kementerian Kewangan Jerman menyambut baik cadangan Menteri Kewangan Perancis Bruno Le Maire untuk meminta G-20 mempertimbangkan peraturan bersama, Bloomberg melaporkan. Kerajaan Itali berkongsi kebimbangan ini dan terbuka kepada proses mewujudkan peraturan ini, sementara Kesatuan Eropah juga menyokong peraturan Bitcoin yang dikehendaki U.K.

Kementerian Kewangan Jerman berkata adalah wajar untuk mempertimbangkan risiko spekulatif mata wang kripto dan kesannya terhadap sistem kewangan antarabangsa. Kementerian itu berkata mesyuarat menteri kewangan G-20 dan gabenor pusat akan datang akan menjadi masa yang sesuai untuk membincangkan isu itu.

Para penggubal undang-undang dan wakil EU pada juga bersetuju dengan keperluan untuk menyemak peraturan anti-pengubahan wang haram, memperluaskan rangka kerja untuk memasukkan firma menyelia dan memindahkan mata wang kripto, menurut Suruhanjaya Eropah. Syarikat-syarikat perlu mengenal pasti pelanggan mereka dan melaporkan aktiviti yang mencurigakan.

Sumber:

https://www.ccn.com/germany-joins-european-drive-for-global-regulation-of-bitcoin/

Enterprise Ethereum Alliance Menambah Kumpulan Kerja Baru

Enterprise Ethereum Alliance (EEA) baru-baru ini telah mewujudkan kumpulan kerja yang memberi tumpuan kepada tiga bidang: kebolehoperasian, identiti digital, dan tenaga. Ahli-ahli setiap kumpulan akan membangunkan penyelesaian berasaskan blockchain Ethereum untuk menyelesaikan ketiga-tiga isu ini. Kumpulan kerja yang didorong oleh ahli EEA memberi tumpuan kepada menyelesaikan cabaran dunia sebenar yang menggunakan Ethereum dalam perusahaan dan industri.

Sejak pelancaran Februari 2017, EEA telah mengumpulkan hampir 300 rakan kongsi, termasuk kerajaan dunia, bank pusat, entiti persendirian, dan pemain industri yang meliputi rangkaian bekalan, perkhidmatan perubatan, pengeluaran tenaga dan banyak lagi. Dengan penambahan trio usaha penyelidikan ini, bilangan kumpulan kerja EEA kini berjumlah 17.

Menurut ahli lembaga pengasas EEA, Jeremy Millar, “Pengoperasian identiti, tenaga dan multiplatform adalah tiga bidang di mana ahli EEA melihat kelebihan sebenar menggunakan teknologi Ethereum pada tahun 2018. Kelompok kerja membolehkan mereka berinovasi, menguji idea-idea baru dan kekal berdaya saing. Keluaran kumpulan kerja merupakan komponen penting dalam misi EEA dan penyertaan aktif adalah sesuatu yang ahli kami dapati bernilai kepada perniagaan mereka, “kata Millar.

Sumber:

https://www.ethnews.com/eea-adds-new-working-groups

Kerajaan Israel Mempertimbangkan Sistem Mata Wang Kripto Nasional

Mengikut jejak langkah Rusia dan Dubai, Israel sedang mempertimbangkan untuk menawarkan mata wang kripto negara – shekel digital – yang bernilai sama seperti shekel fizikal.

Mengikut sumber yang dekat dengan Kementerian Kewangan Israel, pasaran hitam Israel adalah kira-kira 22 peratus daripada keluaran dalam negara kasar negara. Mata wang kripto, yang berdaftar dengan kerajaan Israel, akan mengurangkan urus niaga pasaran gelap. Di samping itu, menurut sumber berita, kerajaan sedang mempertimbangkan undang-undang yang akan mengurangkan jumlah wang tunai secara fizikal dalam ekonomi. Sebagai contoh, akan diwujudkan undang-undang yang mengharamkan pembayaran gaji secara tunai.

Walau bagaimanapun proses untuk penciptaan shekel digital baru saja dijalankan. Kerajaan telah menawarkan ‘Rang Undang-Undang Pengaturan Ekonomi,’ yang, jika diluluskan, akan membuat panel yang berasingan untuk Bank Israel mempertimbangkan untuk membuat shekel digital.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/israel-government-considering-national-cryptocurrency

Presiden Venezuela Mengumumkan Pengawasan Mata Wang Kripto Yang Disokong Minyaknya ‘Petro’

Presiden Venezuela, Nicolas Maduro baru-baru ini mengumumkan penciptaan mata wang kripto baru semasa siaran istimewa televisyen Krismas. Mata wang kripto baru, yang digelar “Petro” akan disokong oleh rizab komoditi, termasuk minyak, berlian, dan emas. Mengikut pemimpin Venezuela, ia akan membantu mengatasi “sekatan kewangan negara”.

Walau bagaimanapun, menurut penerbitan tempatan VTV, pemimpin Venezuela seolah-olah melaksanakan rancangannya ketika ia baru-baru ini mengumumkan penubuhan sebuah badan yang akan mengawal transaksi mata wang kripto.

Maduro menyatakan: “Saya mengumumkan penciptaan Superintendensi Cryptocurrency Venezuela dan hubungannya dengan dunia, saya membuat pengawasan khas untuk mengawal arah tujuan Petro dari Venezuela dan juga dunia.” Maduro kemudian melantik Carlos Vargas, seorang anggota Dewan Konstituen, sebagai ketua penguasa. Dia menambah: “Kami membuka pintu kepada kemodenan, Venezuela sekali lagi menjadi tarikan dunia. Impian itu Komander Chávez, kita akan menjadi kenyataan dan kita akan mengubahnya menjadi mata wang kripto pertama yang disokong oleh rizab minyak Venezuela, diperakui di peringkat antarabangsa. ”

Sumber:

https://www.ccn.com/venezuelan-president-announces-superintendence-oil-backed-cryptocurrency-petro/