Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 25 Februari 2018

Masyarakat Akan Tentukan Masa Depan Mata Wang Kripto: Bank Negara Malaysia

Ketua bank pusat Malaysia telah menyatakan dengan tegas bahawa nasib mata wang kripto di negara ini bergantung kepada orang ramai dalam penggunaan mereka, sambil menambah ia tidak akan mengharamkan atau mengiktiraf mata wang kripto.

Bercakap pada majlis makan malam ulang tahun ke-40 Kelab Alumni Harvard Business School of Malaysia bulan ini, Gabenor Bank Negara Muhammad Ibrahim mempunyai beberapa perkara yang patut diberi perhatian mengenai masa depan mata wang kripto seperti Bitcoin dalam masyarakat Malaysia. BNM mendedahkan pendirian pasaran bebas yang jelas tentang pasaran kripto yang mana pendekatan secara langsung pada dasarnya akan melihat orang ramai membuat keputusan sendiri dengan pelaburan atau penyertaan dalam pasaran kripto.

“Pada asasnya, kami akan membiarkan promoter mata wang kripto termasuk Bitcoin, Ethereum dan Ripple untuk menjadi lebih telus, metodologinya untuk menjadi lebih telus dan pihak di sebalik tabir menjadi lebih telus juga,” ketua bank pusat tersebut menyatakan, membayangkan untuk memperkenalkan beberapa asas garis panduan untuk sektor mata wang kripto untuk beroperasi di Malaysia. Lebih tegasnya, beliau menambah: “Dengan berbuat demikian, orang ramai boleh memutuskan sendiri jika mereka mahu melabur dalam mata wang kripto.”

Sumber:

https://www.ccn.com/public-will-decide-cryptocurrencies-future-malaysias-central-bank/

Institut Penyelidikan Jerman Menggunakan Blockchain Untuk ID Sistem Sensor Frekuensi Radio

Default – Inside Post Ads

Institut Fraunhofer untuk Photonic Microsystems (IPMS), yang berpusat di Dresden, Jerman, berhasrat menggunakan konsep blockchain untuk pembangunan sistem pengenalan frekuensi radio wayarles (RFID) sensor dalam sektor logistik. Penggunaan penyelesaian blockchain untuk penyimpanan data yang dihasilkan oleh sensor RFID yang terdesentralisasi dapat dibuat dalam konteks ini melalui pendekatan yang unik untuk setiap klien.

Walaupun Fraunhofer IPMS masih belum menawarkan produk yang siap dengan integrasi Blockchain, mereka akan membentangkan penyelesaian perisian untuk sistem sensor RFID tanpa wayar yang boleh dilanjutkan dengan teknologi Blockchain di Pameran Perdagangan untuk Penyelesaian Intralogistik dan Pengurusan Proses (LogiMat). Acara ini akan berlangsung pada 13 hingga 15 Mac, 2018 di Stuttgart, Jerman, merupakan pameran perdagangan terbesar Eropah bagi sektor logistik.

Fraunhofer IPMS melihat potensi yang besar dalam menggunakan teknologi Blockchain untuk pengurusan data rantaian bekalan dalam proses automasi dan logistik dan mengatakan ia boleh “mempercepat penghantaran, mengelakkan penipuan dan kesilapan, dan mengurangkan kos.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/german-research-institute-to-use-blockchain-for-radio-frequency-id-sensor-systems

Gergasi IT India, Tech Mahindra Berjanji Untuk Pelaburan Besar Dalam Penyelidikan Blockchain Kanada

Syarikat Gergasi IT India, Tech Mahindra mendedahkan bahawa ia akan menghabiskan $100 juta dolar Kanada dalam tempoh lima tahun akan datang untuk menubuhkan Pusat Kecemerlangan yang disebut di Kanada. Pelaburan itu, yang diumumkan semasa lawatan kenegaraan ke India oleh Perdana Menteri Kanada, bertujuan untuk memacu pembangunan blok block dan penyelesaian AI.

Langkah itu mengikuti beberapa penerokaan lain ke ruang blockchain oleh konglomerat Kumpulan Mahindra dan anak-anak syarikatnya. Pada bulan November 2016, Kumpulan Mahindra mengumumkan bahawa ia sedang bekerjasama dengan IBM untuk membangunkan sistem “pembiayaan rangkaian bekalan” berdasarkan kepada lejar yang diedarkan yang dibenarkan.

Pada bulan Januari 2017, Mahindra & Mahindra mempunyai rancangan untuk menubuhkan inkubator permulaan blockchain di luar India. Tech Mahindra sendiri sudah pun terlibat dalam sekurang-kurangnya beberapa projek yang berkaitan dengan blockchain. Pada September 2017, syarikat itu mendedahkan bahawa ia sedang bekerjasama dengan platform pengedaran tenaga elektrik P2P berasaskan blockchain pada platform Microgrid-as-a-Service, dan percubaan teknologi itu telah dirancang.

Sumber:

https://www.ethnews.com/indias-tech-mahindra-pledges-large-investment-in-canadian-blockchain-research

 

CEO Overstock Melabur ‘Jutaan Dolar’ di Ravencoin

Patrick Byrne, Ketua Pegawai Eksekutif Overstock, yang merupakan peruncit utama pertama untuk menerima Bitcoin (BTC) pada 2014, mengatakan bahawa dia “tidak benar-benar berminat dengan mata wang kripto,” tetapi mendedahkan syarikatnya melabur “berjuta-juta dolar” dalam projek blockchain yang kurang dikenali.

Ketika ditanya apakah dia berminat dengan “semua mata wang kripto” atau “benar-benar berminat dalam Blockchain [sic]”, Byrne menerapkan jawapannya dengan mengatakan dia “akan meluahkan rahsia besar”, untuk mendedahkan rahsia kedua-dua Overstock dan minat peribadi dalam projek blockchain yang tidak dikenali, iaitu Ravencoin, yang dilancarkan dengan sangat senyap pada 3 Januari 2018. Laporan itu menggambarkan Ravencoin sebagai “satu kes penggunaan blockchain khusus, direka untuk mengendalikan satu fungsi tertentu dengan cekap: pemindahan aset dari satu pihak ke pihak lain.”

Byrne memberitahu Business Insider bahawa Overstock telah meletakkan “berjuta-juta dolar kepada pasukan Ravencoin”, menyatakan dengan yakin, “kami berfikir bahawa duit syiling ini sebenarnya mempunyai masa depan yang cukup cerah.” Byrne kemudian membandingkan Ravencoin dengan Bitcoin, “Ia Bitcoin, tetapi seribu kali tenaga lebih cekap.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/overstock-ceo-puts-millions-of-dollars-into-unknown-coin-compares-to-bitcoin

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.