Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 25 Januari 2018

Pasaran Mata Wang Kripto Meningkat $ 50 Bilion Setelah Harga Altcoin 10 Teratas Melonjak Naik

Pasaran mata wang kripto bertambah $ 50 bilion pada hari Rabu, pulih daripada pembetulan yang menyebabkan ia menurun serendah $ 415 bilion minggu lepas. Ini mengangkat harga Bitcoin melebihi $ 11,000, sementara Ripple, Cardano, Stellar, dan NEO semuanya mencatatkan kemajuan peratusan dua digit. Pada masa ini, paras pasaran mata wang kripto bernilai $ 551 bilion, yang mewakili kenaikan satu hari sebanyak 10 peratus dan pemulihan $ 136 bilion dari titik terendah minggu lepas.

Harga Bitcoin mencatatkan prestasi yang kukuh pada hari Rabu, meningkat sembilan peratus kepada nilai sekarang $ 11,360 di Bitfinex. Ini memanjangkan peningkatan yang bermula pada hari Selasa petang, sejurus selepas mata wang kripto utama ini membuat menjejaki kawasan $ 10,000. Pada masa ini, Bitcoin mempunyai jumlah pasaran sebanyak $ 192.4 bilion. Harga Ethereum mencapai pulangan yang kukuh, dengan kenaikan 10 peratus kepada $ 1,050. Ethereum kini mempunyai jumlah pasaran $ 102.6 bilion, yang menjadikannya hampir dua kali lebih besar daripada XRP, pesaing terdekatnya.

Altcoins mencapai hampir sejagat terhadap dolar pada hari Rabu, dan beberapa 10 mata wang kripto utama berjaya menghantar pulangan peratusan dua digit. Harga XRP naik 11 peratus kepada $ 1.40, meningkatkan paras pasarannya kepada $ 53.6 bilion. Cardano, mata wang kripto kelima terbesar dalam pasaran, menyaksikan kenaikan harga sebanyak 13 peratus kepada $ 0.60.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrency-market-cap-adds-50-billion-ripple-stellar-neo-surge/

 

Penganalisis: Sekarang Adalah Masa Terbaik Untuk Melabur Bitcoin, Walaupun Selepas Pembetulan Baru-Baru Ini

Brian Kelly, pengurus dana lindung nilai mata wang kripto BKCM dan penyumbang CNBC Fast Trader, percaya sekarang adalah masa terbaik untuk melabur dalam Bitcoin, walaupun selepas pembetulan utama yang melanda pasaran global mata wang kripto. Memandangkan Bitcoin mencapai paras tertinggi sepanjang tahun pada $ 19,000 pada Disember 2017, harga Bitcoin telah menurun sekitar 50 peratus, dari $ 19,000 hingga $ 11,000, bersama-sama dengan mata wang kripto lain-lain dalam pasaran global. Selain Ethereum, kebanyakan mata wang kripto utama seperti Ripple dan Bitcoin Cash telah menurun dengan ketara, lebih daripada 50 peratus.

Walaupun harga Bitcoin telah menurun dengan ketara, Kelly menyatakan bahawa pasaran sedang mengalami peralihan trend di mana jumlah pasaran berpindah dari pasaran Asia ke pedagang runcit Amerika Syarikat dan Eropah. Melalui niaga hadapan Bitcoin dan bursa yang dikawal selia dengan ketat, semakin banyak pelabur institusi telah mula melabur dalam pasaran mata wang kripto.

Walaupun pasaran mata wang kripto telah berkembang menjadi industri $ 550 bilion, Bitcoin kekal sebagai satu-satunya mata wang kripto dengan sokongan pelabur institusi, institusi kewangan, dan pertukaran yang dikawal ketat seperti Chicago Board Options Exchange (CBOE) dan CME Group.

Sumber:

https://www.ccn.com/analyst-now-best-time-invest-bitcoin-even-recent-correction/

Bermuda Melancarkan Pendaftaran Tanah Menggunakan Blockchain

Bermuda merancang untuk memindahkan sistem surat ikatan harta tanah ke blockchain, kata Perdana Menterinya hari ini. Perdana Menteri, David Burt berkata semasa penampilan di Forum Ekonomi Dunia di Davos bahawa negara itu bertujuan untuk beralih daripada sistem yang surat ikatan harta tanah.

The Royal Gazette memetik Burt sebagai berkata: “Bermuda mempunyai sistem hak milik tanah yang lama, apa yang akan kita lakukan ialah memindahkan pendaftaran kami ke blockchain. Jelas, ia perlu telus supaya orang tahu apa yang ada dan selamat, dan dengan cara itu kita tahu siapa yang memiliki harta tanah dan masa pemilikan tersebut.” Burt dilaporkan berkata bahawa beberapa segmen ekosistem perniagaan Bermuda – iaitu profesion undang-undang – mungkin tidak sepenuhnya menyokong langkah itu. Yang berkata, menurut Perdana Menteri, “perkara itu dilaksanakan adalah untuk meningkatkan kecekapan dalam ekonomi kita.”

Pada bulan November, wilayah di seberang laut British menubuhkan sebuah pasukan petugas yang berusaha mewujudkan persekitaran pengawalseliaan yang sesuai dan menyokong perdagangan menggunakan teknologi ini dengan harapan dapat menarik industri dan pekerjaan baru. Kerajaan juga bekerjasama dengan organisasi-organisasi seperti Ambika Group dan Agensi Pembangunan Perniagaan Bermuda mengenai kemungkinan penggunaan teknologi blockchain di bidang lain.

Sumber:

https://www.coindesk.com/bermuda-launch-blockchain-land-registry/

 

Gabungan PBB: Pertempuran Perubahan Iklim Dengan Teknologi Blockchain

Pada 22 Januari 2018, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengumumkan Climate Chain Coalition (Pakatan Rangkaian Iklim). Pakatan itu merangkumi sekurang-kurangnya 32 organisasi yang bekerja untuk menggunakan teknologi blockchain untuk menyimpan rekod yang tepat.

Mengikut pengumuman rasmi Pakatan Rangkaian Iklim (CCC), PBB berharap teknologi blockchain dapat membantu memperbaiki proses pelaporan dan mengesahkan tindakan iklim, yang memberikan keupayaan pemantauan yang lebih kuat. Massamba Thioye, pengurus pembangunan mampan Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC), menyifatkan perlunya kolaborasi di seluruh lembaga untuk pembangunan teknologi blockchain. Seperti piagam keahlian CCC, mereka yang bekerjasama dalam gabungan itu bersatu di bawah naungan perjanjian iklim yang dikenali sebagai Perjanjian Paris.

Di dalam UNFCCC adalah Sekretariat, satu bahagian yang diwujudkan pada tahun 1992 berpusat kepada pemanasan global, yang keanggotaannya meliputi individu dari lebih dari 100 negara. Baru-baru ini, Sekretariat telah mengenal pasti teknologi blockchain sebagai inovasi yang dapat dimanfaatkan dalam bidang data perubahan iklim, mendorong penciptaan CCC.

Sumber:

https://www.ethnews.com/un-climate-chain-coalition-fighting-global-warming-with-blockchain