Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 26 Februari 2018

Pasaran Kripto Berjuang Untuk Kembali Ke $ 500 Billion, Walaupun Asas Nilainya Kukuh

Mata wang kripto utama telah berjuang untuk mengekalkan momentum kenaikan yang diperoleh awal minggu ini, pada 23 Februari. Namun, Bitcoin telah jatuh di bawah markah $ 10,000 sekali lagi, sementara Ethereum telah bergelut kuat untuk melonjak melebihi $ 900.

Selepas kitaran beruang awal dan kemerosotan pada bulan Januari, penganalisis menjangkakan harga Bitcoin mula pulih semula ke peringkat sebelumnya menjelang akhir Februari. Ramai peniaga telah menyatakan kebimbangan mereka terhadap prestasi jangka pendek bitcoin, terutamanya kerana jumlah perdagangannya yang rendah. Adam Back, pakar Bitcoin dan CEO di syarikat pembangunan blockchain Blockstream, menyatakan bahawa walaupun analisis teknikal mungkin menunjukkan masa depan yang sangat tidak menentu untuk Bitcoin, perkembangan teknikal dan asas menunjukkan ke arah masa depan yang optimis untuk bitcoin.

Menekankan potensi penyelesaian skala lapisan kedua seperti Rangkaian Lightning, Coinbase menulis, “teknologi baru yang memerlukan SegWit, seperti Rangkaian Lightning, mempunyai potensi untuk meningkatkan dengan ketara kegunaan Bitcoin sebagai rangkaian pembayaran dan pelanggan yang bermanfaat. Kami kini mempunyai jurutera perisian sepenuh masa yang berdedikasi yang bekerja di sumbangan sumber terbuka kepada Rangkaian Lightning. ”

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrency-scammers-hijack-verified-twitter-accounts-trick-users/

 

Pemaju Hartanah Ireland Utara Terima Bitcoin Sebagai Pilihan Pembayaran

Hagan Homes, salah satu pemaju harta kediaman terbesar di Ireland Utara, kini akan menerima Bitcoin (BTC) sebagai kaedah pembayaran. Jamesy Hagan, pengarah urusan Hagan Homes, berkata terdapat peningkatan minat antarabangsa dalam bekerja, hidup, dan melabur di Ireland Utara, serta “pertumbuhan yang ketara dalam penggunaan Bitcoin di seluruh dunia. Penerimaan kami saluran baru ini mencerminkan kesanggupan kami untuk bertindak balas terhadap pasaran.”

Belfast Telegraph menulis bahawa Hagan Homes dilaporkan merupakan firma pembinaan rumah pertama di Republik Ireland untuk menerima pembayaran BTC. Hagan mengakui cabaran dalam menerima Bitcoin sebagai pembayaran. Beliau berkata kemeruapan semasa dalam pasaran kripto, dengan harga BTC dari $ 20,000 hingga $ 7000 dalam tempoh hanya beberapa bulan.

Pembayaran Bitcoin untuk hartanah telah berlaku di bandar-bandar di seluruh AS, serta di Emiriah Arab Bersatu dan Indonesia. Teknologi blockchain telah melihat penggunaan yang semakin meningkat dalam hartanah juga, dengan bandar Burlington Selatan, Vermont melaksanakan program blockchain perintis pada Januari 2018 untuk merekodkan transaksi hartanah.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/northern-ireland-property-developer-to-accept-bitcoin-as-payment-option

 

Vladimir Putin: Rusia Memerlukan Blockchain, Tidak Boleh Lewat dalam Perlumbaan Ini

Presiden Russia Vladimir Putin menyatakan bahawa negaranya memerlukan teknologi blockchain dan menekankan bahawa pentingnya Rusia tidak ketinggalan dalam pembangunan dan penerapan teknologi revolusi ini. Insight Rusia, yang memberikan pandangan yang unik ke dalam pasaran Rusia, mengeluarkan video yang memaparkan perbincangan antara Putin dan presiden Sberbank bank terbesar negara Herman Gref, di mana Putin mencatatkan keperluan negara, pengawal selia, dan bank tempatan mengguna pakai teknologi blockchain .

“Kami memerlukan [teknologi blockchain]. … Zaman Batu belum berakhir kerana kekurangan batu, tetapi kerana teknologi baru muncul. Mereka yang terlambat dalam perlumbaan ini akan dengan serta-merta, dengan sangat pantas, akan berada di bawah kebergantungan penuh dari para pemimpin proses ini, “tulis pelabur dan pakar Bitcoin Trace Mayer, menerjemahkan kata-kata Putin.

Pada bulan yang sama, Presiden Putin memberitahu agensi berita Russia, TASS, bahawa peraturan akan dilaksanakan untuk melindungi pelabur dan memudahkan pertumbuhan perniagaan. Beliau juga menyatakan bahawa mata wang kripto boleh beroperasi sebagai medium pertukaran dan rangkaian penyelesaian, tetapi menyatakan kebimbangannya terhadap aspek nilai mata wang kripto itu.

Sumber:

https://www.ccn.com/vladimir-putin-says-russia-needs-blockchain-cannot-late-race/

 

Bank Of China Memfailkan Paten Untuk Penyelesaian Penskalaan Blockhain

Bank Of China, yang dikendalikan oleh kerajaan telah memfailkan paten dengan Pejabat Harta Intelek Negeri China (SIPO) untuk menyelesaikan penskalaan sistem teknologi blockchain, menurut kepada berita tempatan tech.ifeng.

Bank itu pada asalnya memohon paten pada 28 September 2017, dengan Zhao Shuxiang sebagai pencipta paten, tetapi SIPO hanya mengeluarkan berita paten pada 23 Februari 2018. Paten itu mengandungi kaedah untuk memampatkan data blockchain yang bertujuan untuk menyelesaikan masalah ruang penyimpanan di blok baru tanpa menjejaskan kebolehkesanan dan kebolehubahan.

Walaupun China telah menjadi salah satu negara yang lebih ketat dari segi global dari segi peraturan mata wang kripto, setelah mengharamkan Tawaran Syiling Awal (ICO) dan bursa pertukaran kripto asing dari beroperasi di negara ini, Menteri Kewangan Korea Selatan bercakap awal bulan ini keperluan untuk bekerjasama dengan China dalam sfera blockchain semasa pertemuan dengan gabenor Bank Rakyat China.

Awal minggu ini, syarikat multinasional China Lenovo juga memfailkan paten berasaskan blockchain untuk mengesahkan integriti dokumen fizikal, tetapi dengan Pejabat Paten dan Tanda Perdagangan Amerika Syarikat (USPTO), bukannya SIPO China.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bank-of-china-files-patent-for-new-blockchain-scaling-solution

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.