Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 26 Januari 2018

Lapangan Terbang Brisbane (BNE) Lapangan Terbang Pertama Dunia Menerima Mata Wang Kripto

Lapangan terbang Brisbane tidak lama lagi akan menerima Bitcoin, Ethereum dan mata wang kripto lain di pelbagai kedainya untuk pelancong yang tiba atau berlepas dari terminal lapangan terbang tersebut.

Dalam satu langkah yang belum pernah terjadi sebelumnya, Lapangan Terbang Brisbane (BNE), lapangan terbang ketiga tersibuk di Australia, akan memperkenalkan pembayaran mata wang kripto di beberapa peruncit di terminalnya di mana pelancong boleh membuat pembelian runcit dengan mata wang kripto. Dalam pengumuman rasminya, Lapangan Terbang Brisbane mendedahkan perkongsian dengan TravelbyBit, syarikat permulaan pembayaran Bitcoin yang berpangkalan di Queensland untuk melaksanakan sistem pembayaran jualan firma-firma di seluruh kedai runcit di dua terminal lapangan terbang itu.

Dalam menyatakan kelebihan menggunakan mata wang kripto berbanding pembayaran tradisional seperti kad dan wang tunai, BNE menunjuk kepada yuran urus niaga yang rendah, kadar tukaran, masa pemindahan segera dan kekurangan pengawasan pihak ketiga yang lengkap dengan pembayaran peer-to-peer.

Sumber:

https://www.ccn.com/australia-bound-brisbane-airport-accepts-cryptocurrencies-world-first/

 

Bitcoin Di Pentas Utama Davos Dalam Perdebatan Panel Mata Wang WEF

Mata wang kripto mengambil pentas utama di Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos, Switzerland, dengan acara elit global yang memaparkan perbincangan yang berpusat pada soalan sama ada Bitcoin adalah mata wang atau tidak.

Panel yang digelar “The Crypto-Asset Bubble,” menampilkan Cecilia Skingsley, wakil Gabenor Bank Pusat Sweden; Jennifer Zhu Scott, wakil utama Radian Partners; Neil Rimer, rakan kongsi dan pengasas bersama Indeks Ventures; dan Robert Shiller, ahli ekonomi pemenang Hadiah Nobel. Sesi itu dipengerusikan oleh Yang Yanquing, timbalan ketua pengarang media konglomerat media China Yicai. Walaupun para panelis sepakat untuk menyetujui sifat Bitcoin, wujud ketidakpastian tentang masa depannya.

Scott menyatakan bahawa mata wang kripto stabil dalam tempoh 10 tahun mungkin kelihatan berbeza dari Bitcoin hari ini, membandingkannya dengan perbincangan mengenai kejayaan MySpace sebelum ini. Rimer pula menganjurkan lebih banyak peraturan, dengan mengatakan bahawa teknologi yang benar-benar inovatif perlu bekerja dalam kerangka peraturan yang sedia ada – atau sekurang-kurangnya menekan mereka “bertanggungjawab” – untuk meninggalkan kesan yang berkekalan dalam dunia. Acara WEF setakat ini memaparkan pelbagai komen daripada pemimpin dunia mengenai topik mata wang kripto, termasuk U.K. Perdana Menteri Theresa May dan Setiausaha Perbendaharaan A.S. Steve Mnuchin.

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitcoin-takes-the-stage-at-davos-in-currency-panel-debate/

Weiss Ratings Berikan Bitcoin Gred C +, Mencetuskan Serangan DDoS Terhadap Laman Web Weiss

“Pelabur” Bitcoin South Korea didakwa melancarkan serangan DDoS yang menutup laman web Weiss Ratings selepas agensi tersebut memberikan Bitcoin gred ‘C +’. Menurut siaran akhbar yang memetik “media sosial banyak menyebut” mengenai rancangan untuk menyerang laman web Weiss, kakitangannya berjaga “sepanjang malam” untuk cuba memulihkan perkhidmatan mereka seperti biasa selepas laporan penilaian untuk Bitcoin dan mata wang kripto lain dikeluarkan pada hari Khamis.

“Komen di media sosial menunjukkan ketakutan bahawa kami akan mengeluarkan penarafan negatif terhadap mata wang kripto pilihan mereka,” kata pengasas Martin D. Weiss, “jadi ini mungkin usaha untuk menggagalkan laporan kami hari ini.” Tidak ada mata wang kripto yang berjaya memperolehi gred ‘A’ dalam senarai Weiss, sementara kesimpulan lain dari agensi penarafan itu juga mendorong kritikan dari pengulas.

Bitcoin Cash hanya sedikit lebih buruk daripada Bitcoin sendiri dengan C-, manakala Ethereum memperoleh B dan Dogecoin mendapat C, meletakkan Dogecoin di bawah Bitcoin.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/weiss-ratings-gives-bitcoin-c-sparks-south-korean-ddos-revenge

 

FSA Jepun Tidak Akan Menyokong Kontrak Niaga Hadapan Mata Wang Kripto Untuk Masa Sekarang

Seorang pegawai kanan Agensi Perkhidmatan Kewangan Jepun (FSA) berkata bahawa selepas perbincangan dalaman, pengawal selia kewangan tidak akan membenarkan perdagangan niaga hadapan mata wang kripto, sekurang-kurangnya tidak untuk masa ini. Agensi mungkin berwaspada untuk membenarkan skim pelaburan berisiko tinggi di pasaran Jepun berikutan peristiwa MtGox.

FSA adalah badan kerajaan yang bertanggungjawab menyelia Akta Instrumen Kewangan dan Pertukaran, yang perlu dipinda untuk mengiktiraf aset digital sebagai produk kewangan agar derivatif yang berkaitan akan diniagakan secara sah di bursa Jepun. Menurut pegawai itu, agensi itu akan meninjau semula topik itu pada masa depan.

Shozo Ohta, Ketua Pegawai Eksekutif Tokyo Financial Exchange Inc., berjanji pada 1 Disember 2017, untuk menyenaraikan kontrak niaga hadapan mata wang kripto “secepat mungkin” apabila undang-undang itu dipinda untuk membenarkan langkah sedemikian. Pihak berkuasa FSA tidak terhad kepada bursa tradisional. Pertukaran mata wang kripto juga dikehendaki menerima kelulusan daripada agensi untuk beroperasi.

Sumber:

https://www.ethnews.com/japans-fsa-will-not-support-cryptocurrency-futures-for-now