Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 27 Disember 2017

Ronnie Moas: Bitcoin Ditakdirkan Untuk Bernilai $ 28,000 (RM 114,394) Pada 2018

Ronnie Moas dari Standpoint Reasearch menjelaskan mengapa beliau percaya Bitcoin ditakdirkan untuk menjadi mata wang paling berharga di dunia. Pelabur dan pengkaji berusia 50 tahun itu yakin ia akan melepasi emas dari segi permodalan pasaran:
“Kenapa saya fikir Bitcoin layak penilaian yang sama seperti emas? Ia sangat mudah, saya tidak tahu berapa banyak emas yang terdapat di dalam tanah, Tetapi saya tahu berapa banyak jumlah Bitcoin, dan saya juga tahu bahawa jika kadar semasa berterusan dengan satu hingga dua juta orang di seluruh dunia membuka akaun baru mata wang kripto. Kita akan mempunyai beberapa ratus juta orang pada masa ini dua tahun dari sekarang cuba untuk mendapatkan setiap Bitcoin yang boleh didapati. ”

“Jumlah Bitcoin yang wujud jauh lebih rendah daripada apa yang difikirkan orang. Banyak Bitcoin telah hilang, ada yang belum dilombong dan kemudian anda mempunyai banyak orang seperti saya yang tidak akan menjual Bitcoin mereka pada harga apa pun.” Moas telah meramalkan seperti berikut: “Target saya untuk 2018 ialah $ 28,000 dan ia mungkin target ini dinaik taraf lagi dalam beberapa bulan akan datang.”

Sumber:
https://cointelegraph.com/news/bitcoin-destined-for-28000-in-2018-moas

Belarus Mengiktiraf Bitcoin Sebagai Mata Wang Yang Sah Di Sisi Undang-Undang

Kerajaan Belarus, dengan persetujuan Presidennya, Alexander Lukashenko, secara rasmi mengakui Bitcoin sebagai mata wang yang sah dan telah meluluskan legaliti penawaran permulaan duit syiling (ICOs), kontrak pintar, dan pembangunan blok.

Dokumen yang diluluskan oleh Presiden Lukashenko bertajuk “On Digital Economy Development,” tertulis: “Matlamat utama dokumen ini adalah untuk mewujudkan keadaan supaya syarikat-syarikat IT global akan datang ke Belarus, membuka pejabat perwakilan, pusat pembangunan, dan membuat produk popular untuk seluruh dunia.”

Bitcoin Exchange CEX.IO

Kerajaan Belarus tidak akan mengenakan cukai terhadap aktivit perlombongan mata wang kripto, perdagangan mata wang kripto, dan penjualan token digital. Menurut pengarah Taman Hi-Tech Belarus Vsevolod Yanchevsky, aktiviti yang berkaitan dengan perlombongan, penciptaan, pengambilalihan dan penjualan token digital akan tetap bebas cukai sehingga 2023, sepanjang lima tahun akan datang.

Sumber:
https://www.ccn.com/belarus-acknowledges-bitcoin-legal-currency-legalizes-icos/

Ketua Strategi Charles Schwab: Bitcoin Bubble Adakah ‘Sesuatu Yang Berbeza’

Dalam temu bual dengan Business Insider, Ketua Strategi gergasi pelaburan Charles Schwab, Jeffrey Kleintop berkata Bitcoin adalah “jenisnya sendiri” dan sukar untuk diramal kerana “kemerdekaannya”.

Walaupun tingkah laku nilai Bitcoin seperti bubble menjadi naratif biasa di kalangan penganalisis yang membincangkan Bitcoin, Kleintop dengan jelas memilih untuk tidak bersetuju secara terang-terangan, memberikan penerangan bahawa Bitcoin adalah lebih kepada fenomena unik, yang tidak dapat diketahui lagi penyudahannya. Menyifatkan sifat anomali Bitcoin, katanya lagi: “… Saya rasa Bitcoin bubble jika anda mahu memanggilnya, adalah sesuatu yang berbeza. Sekiranya harga Bitcoin terjun secara tiba-tiba, kerana ia berdiri sendiri daripada sistem kewangan. Ia belum lagi tertanam dalam ekonomi dan struktur kewangan. ”

Nama-nama terkenal lain dalam kewangan tradisional juga mengelakkan persoalan bubble minggu ini termasuk Tom Lee, pengasas bersama Fundstrat Global Advisors, yang memberitahu Bloomberg bahawa mereka yang menganggap “spekulasi” adalah faktor utama kenaikan harga Bitcoin “tidak habis melakukan kajian mereka. ” Ketua Pegawai Eksekutif Business Insider, Henry Blodget, mengambil pendekatan yang lebih diplomatik, pula menyatakan Bitcoin secara serentak boleh menjadi bubble dan “mempunyai masa depan yang gemilang dan akan mengubah dunia.”

Sumber:
https://cointelegraph.com/news/charles-schwab-chief-strategist-bitcoins-bubble-is-something-different

Universiti Rusia Melakukan Kaji Selidik Dalam Mengukur Penerimaan Awam Terhadap Mata Wang Kripto

Laporan dari Rusia pada 25 Disember 2017 menunjukkan bahawa tinjauan telah dijalankan oleh Universiti Ekonomi Rusia Plekhanov (PRUE) untuk melihat kesediaan orang ramai untuk menyesuaikan dengan teknologi blockchain.

Menurut Penolong Profesor Diana Stepanova dari Jabatan Kewangan dan Harga, kajian mendapati sentimen umum terhadap teknologi blockchain dan kriptografi yang didasari pada “secara beransur-ansur tidak lagi dilihat orang awam sebagai hanya instrumen untuk pembayaran kecil dan urus niaga haram.” Di samping itu, kaji selidik itu menunjukkan bahawa aplikasi berkaitan perniagaan untuk EDCCs, atau kontrak pintar, telah memainkan peranan utama dalam peralihan persepsi orang ramai ini.

Stepanova meneruskan perincian mengenai manfaat desentralisasi dan privasi: “Keberhasilan teknologi ini disebabkan oleh fakta bahawa ia membolehkan penyimpanan maklumat dalam keadaan yang diedarkan dan bukannya berpusat sahaja. Kelebihan ini adalah nilai khusus apabila kerahsiaan kewangan diperlukan. Blockchain menyimpan rekod semua transaksi pengguna, sambil mengedarkannya dalam rangkaian yang terdiri daripada berjuta-juta PC. ” Stepanova membuat kesimpulan: “Dalam masa beberapa tahun, kemungkinan besar teknologi blockchain akan menjadi standard perindustrian, dan Rusia mesti bersedia untuk itu.”

Sumber:
https://www.ethnews.com/russian-university-survey-gauges-public-acceptance-of-cryptocurrency