Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 27 Januari 2018

Coincheck Mengesahkan Kes Penggodaman Dengan Kerugian Melebihi Insiden Mt Gox

Pertukaran mata wang kripto di Tokyo, Coincheck telah mengesahkan bahawa ia telah mengalami apa yang muncul sebagai penggodaman terbesar dalam sejarah teknologi. Dalam satu sidang akhbar pada 23:30 JST (14:30 UST), presiden pertukaran Wakata Koichi Yoshihiro dan ketua pegawai operasi Yusuke Otsuka menganggarkan kerugiannya pada 58 bilion yen (lebih kurang $ 533 juta). Menurut Bloomberg, yang menghadiri persidangan tersebut, 500 juta token NEM diambil dari dompet digital Coincheck.

Tweet oleh Nikkei muncul untuk menunjukkan bahawa jumlah yang tepat dicuri mungkin tidak diketahui sepenuhnya sehingga pemeriksaan lanjut dijalankan. Walaupun angka yang tepat untuk insiden itu sukar utk ditentukan (memandangkan sifat mata wang kripto yang tidak menentu dan kekurangan maklumat syarikat), data mencadangkan angka kini sekurang-kurangnya melebihi $ 400 juta, berdasarkan penurunan nilai XEM, token NEM, selepas kejadian itu.

Pada masa akhbar, harga XEM adalah $ 0.85, turun dari paras tertinggi $ 1.01 hari ini, menurut data dari Coinmarketcap. Terutama, jumlah dollar yang dicuri dari Coincheck mungkin lebih tinggi daripada jumlah yang dicuri dari Mt. Gox pada tahun 2014 (dianggarkan sebanyak $ 340 juta), walaupun kesannya terhadap pasaran mata wang kripto akan lebih kecil memandangkan peningkatan besar dalam permodalan pasaran sejak insiden itu.

Sumber:

https://www.coindesk.com/coincheck-confirms-crypto-hack-loss-larger-than-mt-gox/

 

Bitcoin Bergelut, Ripple Menjunam Ke Tahap Terendah Bulan Ini

Pasaran mata wang kripto telah mengalami satu lagi pembetulan utama, kerana kebanyakan harga mata wang kripto di pasaran global menurun dengan ketara dalam tempoh 24 jam yang lalu. Ripple telah menurun di bawah paras $ 50 bilion, mencapai tahap bulanan terendah pada $ 1.22. Memandangkan harga $ 10,000 adalah harga psikologi untuk pelabur Bitcoin, harga Ripple $ 1 juga merupakan harga penting yang menyebabkan harga Ripple meningkat sebanyak 33 kali dalam beberapa minggu. Jika harga Ripple atau XRP tidak dapat bertahan di atas $ 1, penilaian pasaran Ripple berpotensi merosot.

Bitcoin juga berjuang untuk mengekalkan keuntungan yang dicatatkan pada 25 Januari, kerana ia menunjukkan penurunan 5 peratus harga, dari $ 11,300 hingga $ 10,800. Ethereum bersama-sama dengan EOS mencatatkan kerugian terendah daripada mata wang kripto utama, menunjukkan sedikit penurunan 2 peratus dalam penilaian pasaran.

Walau bagaimanapun, NEM, mata wang kripto kesembilan yang paling bernilai di pasaran, mengalami penurunan harga yang mengejutkan sebanyak 16 peratus. Kejatuhan mendadak dalam nilai NEM dikatakan dicetuskan oleh pelanggaran keselamatan yang berpotensi yang berlaku di CoinCheck, sebuah tukaran mata wang asing yang terkemuka di Jepun.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrency-market-bloodbath-ripple-in-monthly-low-bitcoin-struggles/

 

Vitalik: Bahagian Pertama Pelan Ethereum Sharding Sudah Hampir Siap

Ethereum semakin dekat dengan menggunakan teknologi baru yang akan membolehkan rangkaian tersebut diskalakan, kata pengasasnya, Vitalik Buterin. Teknologi yang dikenali sebagai sharding, adalah teknik untuk memecah data di blockchain Ethereum supaya lebih mudah diurus.

Menunjuk kepada spesifikasi permulaan yang disiarkan di Github, Buterin berkata: Ethereum berada di dalam tekanan untuk bersaing dengan peningkatan populariti platform tersebut, yang telah menyebabkan masa transaksi yang lebih perlahan dan kos pemprosesan yang tinggi. Kesesakan telah menyebabkan beberapa projek berasaskan token membina projek mereka di atas blockchain lain seperti Stellar.

Buterin menyatakan bahawa fasa seterusnya cadangan pengskalaan empat peringkat akan selesai dalam “sebulan dan lebih sedikit,” sambil menambah bahawa kerja pembangunan mungkin akan teredar di stateless client, sejenis perisian Ethereum yang tidak perlu memproses sejarah lengkap platform tersebut. Dalam pertemuan itu, Buterin juga menceritakan Casper, protokol konsensus baru Ethereum yang sedang dalam ujian ketika ini.

Sumber:

https://www.coindesk.com/vitalik-first-part-ethereums-sharding-roadmap-nearly-done/  

 

Draf Rang Undang-Undang ‘Cryptoruble’ Dihantar Ke Parlimen Rusia

Satu draf rang undang-undang yang akan membuka jalan bagi pengenalan suatu mata wang kripto dikeluarkan oleh negara, cryptoruble, sebagai cara pembayaran yang sah di Rusia, telah dikemukakan kepada Duma Negeri, rumah Parlimen yang lebih rendah di negara ini.

Perundangan itu, yang dikemukakan pada 25 Januari oleh Timbalan Duma Negeri dari Parti Komunis, Rizvan Kurbanov, mengatakan bahawa kritikan itu akan menjadi: “Aset kewangan digital (mata wang kripto) – bersamaan nilai dengan ruble, yang mempunyai peredaran di wilayah Persekutuan Rusia, yang dilindungi oleh kaedah kriptografi dan digunakan oleh peserta dalam registri transaksi digital. Cara pembayarannya akan diterima di sisi undang-undang, [dan akan] digunakan secara meluas dan diterima sebagai cara pembayaran di Persekutuan Rusia. Pembayaran di wilayah Persekutuan Rusia akan dibuat dengan tunai dan pembayaran bukan tunai. “

Juga pada 25 Januari, Kementerian Kewangan menerbitkan satu draf undang-undang mengenai status undang-undang yang berkenaan mata wang kripto yang tidak dikeluarkan oleh negara itu. Mengikut dokumen yang disertakan, aset digital ini kemungkinan besar tidak akan ditetapkan sebagai cara pembayaran yang sah di Rusia. Rang undang-undang ini juga menyatakan keperluan mengenai bagaimana token, atau ICO, akan dijalankan.

Sumber:

https://www.ethnews.com/draft-of-cryptoruble-bill-submitted-to-russian-parliament