Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 28 Disember 2017

$ 6,500 (RM 26,539) atau $ 22,000 (RM 89,826)? Penganalisis Wall Street Melihat Bitcoin Akan Menjadi Liar pada 2018

Nick Colas, penganalisis Wall Street pertama yang meliputi mata wang kripto dan pengasas bersama penyelidikan DataTrek, baru-baru ini berhujah bahawa Bitcoin berpotensi untuk menjadi liar pada tahun 2018, kerana beliau melihat turun naik mata wang kripto antara $ 6,500 (RM 26,539) dan $ 22,000 (RM 89,826).

Penganalisis tersebut yang telah mengikuti Bitcoin sekurang-kurangnya empat tahun, tidak melihat turun naik Bitcoin akan lenyap pada 2018, sebagai “Bitcoin dan mata wang kripto sukar untuk dinilai dan utiliti ekonomi mereka bergantung kepada kes penggunaan yang belum dibina. ” Mengikut Colas, julat pertengahan $ 14,035 (RM 42,275) adalah titik harga yang berpatutan untuk mata wang kripto ini tahun depan.

Beliau menyatakan: “Kesimpulannya, Bitcoin boleh naik ke $ 22,000 dan masih terjangkau harganya, atau menjunam ke $ 6,500 dan juga bernilai dengan betul. Kami menjangkakan untuk melihat perdagangan Bitcoin bagi kedua-dua harga pada 2018. ” Pada masa penulisan, Bitcoin didagangkan pada $ 15,946, kerana mata wang kripto terus tidak stabil selepas Krismas. Ia turun dari $ 19,200 (RM 78,393), selepas memulakan tahun pada kira-kira $ 900 (RM 3,674).

Sumber:

https://www.ccn.com/wall-street-analyst-sees-bitcoin-fluctuate-between-6500-or-22000-next-year/

Pengawal Kewangan Israel Berjuang Untuk Mengharamkan Firma Awam Dari Perdagangan Bitcoin

EXMO affiliate program

Syarikat-syarikat perdagangan Bitcoin di Israel tidak lama lagi akan menghadapi peraturan ketat yang dikenakan oleh pengatur kewangan negara. Menurut Reuters, ketua Pihak Berkuasa Sekuriti Israel (ISA) Shmuel Hauser berkata dalam satu sidang perniagaan pada 26 Disember bahawa cadangan tersebut akan dipersembahkan kepada lembaga ISA minggu depan, yang bertujuan untuk melarang mana-mana syarikat yang mempunyai penglibatan utama dalam perdagangan Bitcoin dari memasuki Bursa Saham Tel Aviv (TASE).

Hauser memberitahu agensi berita itu: “Jika kita mempunyai syarikat [dan] perniagaan utama mereka adalah mata wang kripto, kami tidak akan membenarkannya. Jika sudah tersenarai, dagangannya akan digantung.” Menurut Hauser, jika cadangan itu diluluskan, ia akan melalui pendengaran awam sebelum pertukaran domestik diperlukan untuk mematuhi undang-undang baru tersebut.

Komen Hauser juga mengikuti pasaran yang tidak menentu untuk mata wang kripto, terutamanya, Jumaat lepas pada 22 Disember, apabila pasaran menyaksikan pembetulan terbesar hanya dalam masa 24 jam. Permodalan pasaran mata wang kripto pertama kali mencecah serendah $ 418 billion, hampir 30 peratus turun dari yang paling tinggi sepanjang minggu lalu. Tetapi tidak lama selepas itu harga bangkit lebih daripada $ 500 bilion dan mencecah $ 589 bilion pada masa penulisan ini.

Sumber:

https://www.coindesk.com/israeli-finance-watchdog-seeks-ban-public-firms-bitcoin-trading/

Pasaran Korea Selatan Melonjakkan Harga Monero dan Ripple, Namun Mata Wang Kripto Lain Jatuh

Harga Monero dan Ripple telah melonjak sejak 24 jam yang lalu, sementara mata wang kriptografi lain termasuk bitcoin dan Ethereum jatuh sekitar 5 peratus. Pelabur dalam pasaran mata wang kripto Korea Selatan memacu harga Ripple dan Monero, memandangkan hampir setiap mata wang kripto di pasaran tempatan sedang diniagakan dengan premium yang tinggi. Ripple dan Monero adalah dua dari beberapa mata wang kripto yang sangat tertumpu di pasaran Korea Selatan dari segi jumlah dagangan harian.

Bithumb, pertukaran kedua terbesar dunia yang berpusat di Korea Selatan, menyumbang lebih daripada 35 peratus daripada bahagian pasaran kedua-dua mata wang kripto. Korbit dan Coinone, juga memproses 10 peratus daripada perdagangan Ripple global, meningkatkan bahagian pasaran perdagangan BTC-ke-KRW di pasaran Ripple global kepada hampir 50 peratus.

Pada masa ini, di Bithumb dan Korbit, Ripple sedang diniagakan di 1,592 KRW atau $ 1.48 (RM 6.04). Memandangkan harga purata global Ripple adalah $ 1.29 (RM 5.27), ia adalah premium lebih daripada 12 peratus. Pada Bithumb, Monero sedang diniagakan pada $ 467 (RM 1,906), lebih tinggi daripada harga purata global $ 391 (RM 1596), dengan premium 16 peratus. Kerana premium yang besar di bursa Korea Selatan disebabkan oleh kekurangan penawaran, mata wang kripto dengan jumlah dagangan yang tertumpu di pasaran Korea Selatan cenderung melonjak ke margin yang lebih besar dan penurunan pada kadar yang lebih perlahan berbanding dengan mata wang kripto lain.

Sumber:

https://www.ccn.com/south-korea-pushes-monero-ripple-price-cryptocurrencies-fall/

Bank Terbesar Korea Akan Menamatkan Program Ganjaran Bitcoin Atas Dasar Patuh Kepada Pengawalseliaan Kerajaan

Dua bank terbesar di Korea Selatan, Shinhan dan KB Kookmin, akan mengakhiri perkongsian mereka dengan syarikat pertukaran mata wang kripto Coinplug, yang pada masa ini membolehkan para pelanggan yang mengambil bahagian dalam program ganjaran kad kredit bank untuk membolehkan mata ganjaran yang diperolehi ditukar kepada Bitcoin.

Bank-bank memutuskan untuk menggugurkan perkhidmatan itu kerana menjangkakan tindakan kerajaan yang akan datang mengenai perdagangan mata wang kripto, menurut Korea Times. Penerbitan itu melaporkan bahawa pada 13 Disember, Choe Heung-sik, gabenor Pihak Berkuasa Penyeliaan Kewangan Korea Selatan, memberi amaran bahawa “Pendirian kerajaan melarang institusi kewangan memasuki pasaran mata wang kripto atau mendorong kepada pemerdagangan mata wang kripto.”

Program “Fan Club” oleh Shinhan Card dan “Liiv Mate” oleh KB Kookmin Card akan menamatkan kerjasama mereka dengan Coinplug pada 15 Januari dan 22 Januari 2018 akan datang.

Sumber:

https://www.ethnews.com/top-korean-banks-to-end-bitcoin-rewards-program-over-govt-concerns