Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 28 Januari 2018

Mata Wang Kripto Utama Pulih, Bitcoin dan Ethereum Mencatatkan 5% Keuntungan

Selepas mencatatkan pembetulan kecil pada 26 Januari, mata wang kripto utama termasuk Bitcoin, Ethereum, dan Cardano meningkat sebanyak lebih daripada 5 peratus. NEM, yang menurun dengan ketara dalam nilai selepas bursa pertukaran mata wang kripto Jepun yang terkemuka mengumumkan NEM bernilai $ 530 juta digodam, juga mencatatkan kenaikan harga sebanyak 5.6 peratus.

Memandangkan pembetulan utama berlaku pada akhir Disember, kebanyakan mata wang kripto di pasaran telah gagal pulih semula ke paras tertinggi sepanjang masa mereka. Bitcoin masih turun hampir 50 peratus dari paras tertinggi sepanjang masa pada $ 19,000, dan mata wang kriptografi lain seperti Ripple dan Bitcoin Cash hampir mencecah 70 peratus daripada tertinggi sepanjang masa mereka. Pada satu ketika, Ripple mendekati $ 150 bilion dalam penilaian pasaran tetapi sehingga 27 Januari, jumlah pasaran Ripple kekal di bawah $ 50 bilion. Ia jatuh 3 kali dalam tempoh dua bulan.

Ethereum telah jatuh paling rendah dari paras tertinggi sepanjang masa pada $ 1,300, dan telah menjadi salah satu mata wang kripto utama terbaik dalam pasaran. Ia telah bertahan di atas paras $ 1,000 sepanjang beberapa pembetulan utama dan hari ini, harga Ether, mata wang kripto rangkaian Ethereum, meningkat sebanyak 4.6 peratus.

Sumber:

https://www.ccn.com/major-cryptocurrencies-recover-bitcoin-ethereum-post-5-gains/

 

Coincheck Akan Memulangkan Semua Dana Yang Digodam, Mendapat Sokongan Penuh Komuniti

Pertukaran mata wang kripto Jepun Coincheck telah mengumumkan pada hari Sabtu, 27 Januari, bahawa ia akan mengembalikan dana yang digodam kepada semua 260,000 pengguna yang telah menjadi mangsa godaman NEM pada Jumaat baru-baru ini.

Pertukaran Coincheck telah digodam pada 26 Januari, mengakibatkan kerugian besar sebanyak 523 juta syiling NEM, bernilai kira-kira $ 534 juta pada masa itu. Semasa siaran akhbar berikutan pergerakan itu, ia telah didedahkan oleh wakil-wakil pertukaran bahawa dana itu disimpan di dompet digital yang mempunyai tahap keselamatan yang agak rendah.

Syarikat itu telah mengesahkan niatnya untuk mengembalikan wang yang dicuri kepada pengguna yang terjejas. Mengikut pengumuman itu, bayaran balik akan dilakukan menggunakan modal sendiri pertukaran. Syarikat itu masih mempertimbangkan masa dan cara yang tepat untuk proses itu. Walau bagaimanapun, ia telah mengumumkan bahawa pampasan bagi setiap duit syiling NEM adalah JPY 88.549, yang merupakan kadar pertukaran purata sepanjang tempoh sejak perdagangan terhenti kepada pengumuman pengumuman tersebut.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/coincheck-to-refund-all-customers-affected-by-hack-faced-by-community-support

 

Pengerusi Starbucks Yakin Terhadap Teknologi Blockchain Tetapi Bukan Kepada Bitcoin

Pengerusi Starbucks, Howard Shultz berkata francai kopi itu merancang untuk menggabungkan teknologi blockchain dan mata wang kripto ke dalam strategi teknologi pembayaran jangka panjangnya, dan berharap dapat “mengembangkan hubungan pelanggan digital.” Walau bagaimanapun, Shultz percaya bahawa Bitcoin akan memainkan peranan dalam strategi ini, namun beliau tidak percaya bahawa mata wang kripto utama ini akan “menjadi mata wang hari ini atau di masa depan.”

Beliau menjelaskan bahawa Starbucks tidak membangunkan mata wang kripto atau mengumumkan pelaburan dalam blockchain atau mata wang kripto, tetapi ingin menggunakan kedudukannya untuk memberi kredibiliti kepada teknologi ini. Shultz membuat kenyataan itu dalam laporan suku tahunan syarikat kepada para pelabur.

Menurut laporan itu, beliau berkata: “Saya percaya bahawa kita sedang menuju ke era baru, di mana teknologi blockchain dan mata wang kripto akan memberikan sumbangan yang signifikan kepada aplikasi pengguna.” Starbucks mempunyai sejarah untuk menerima sistem pembayaran terbaru. Ia menjadikan Square sebagai pemproses eksklusif kesemua urus niaga debit dan kad kreditnya pada musim luruh tahun 2012, walaupun hubungan itu kemudian dibubarkan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/starbucks-chairman-hot-blockchain-cold-bitcoin/

 

Pegawai Rasmi PBoC Membincangkan Kemungkinan Mewujudkan Mata Wang Bank Pusat Digital China

Fan Yifei, Naib Gabenor Bank Rakyat China (PBoC), mendedahkan maklumat baru tentang inisiatif mata wang kripto negaranya. Berbanding dengan apa yang telah menjadi norma – kenyataan rasmi dan siaran akhbar – timbalan peringkat tinggi PBoC itu menyampaikan butir-butir baru dalam artikel op-ed tentang rancangan China untuk mewujudkan mata wang bank pusat digital (Central Bank Digital Currency – CBDC).

Menekankan bagaimana CBDC China akan direka untuk mengekalkan kuasa kewangan berpusat PBoC, Yifei menerangkan fungsi yang sedang diteroka mereka sebagai memiliki “identiti terkawal” di mana PBoC akan bertindak sebagai pihak ketiga eksklusif untuk mengesahkan data transaksi. “Yifei menerangkan bagaimana PBoC perlu berhati-hati apabila melaksanakan beberapa ciri-ciri teknologi blockchain yang lebih maju, seperti kontrak pintar di blockchain Ethereum, dan menekankan pentingnya mengelakkan “fungsi sosial dan pentadbiran lain” yang tidak biasanya dikaitkan dengan mata wang fiat.

Komen Yifei memberikan pendedahan mendalam tentang bagaimana usaha CBDC China sedang berjalan dan bagaimana para pegawai memikirkan isu ini. Rupa-rupanya, China sedang berusaha untuk melangkah ke hadapan di dalam teknologi wang kripto tanpa menggangu status quo sekarang ini.

Sumber:

https://www.ethnews.com/pboc-official-discusses-chinas-possible-central-bank-digital-currency