Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 29 Disember 2017

Gergasi Perbankan Jepun Mahu Mencegah Insiden Mt. Gox Dari Berulang Lagi

Mitsubishi UFJ Trust dan Banking Jepun sedang bersedia untuk melancarkan perkhidmatan yang akan melindungi pemegang mata wang kripto jika bursa pertukaran yang mereka gunakan ditutup atau digodam.

Gergasi perbankan akan menyimpan rekod yang serasi dari bursa-bursa mata wang kripto pelanggan yang memilih untuk skim ini. Sekiranya pertukaran gagal atau dikompromi, Mitsubishi UFJ akan memberi ganti rugi kepada pelanggannya atas kerugian mereka mengikut rekod yang mereka simpan. Nikkei melaporkan bahawa perkhidmatan itu akan bermula dengan dagangan Bitcoin dan boleh dilancarkan seawal bulan April tahun depan. Pengguna bursa pertukaran Bitcoin yang memilih untuk memiliki dana mereka yang dilindungi oleh Mitsubishi UFJ akan dikenakan bayaran untuk perkhidmatan tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif pertukaran Tokyo berasaskan Bitbank Noriyuki Hirosue menegaskan, fi tambahan mungkin merupakan harga yang mudah untuk dibayar bagi mereka yang lebih suka mempercayai institusi kewangan tradisional: “Pelanggan akan merasa ketenangan fikiran mengetahui bahawa bank amanah dalam menguruskan aset mereka.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/japanese-banking-giant-wants-to-prevent-another-mt-gox

Bitcoin Menghadapi ‘Detik Kebenarannya’, Kata Pakar Ekonomi Allianz

Seorang pakar ekonomi terkemuka di firma pengurusan aset terbesar di Eropah berkata bahawa dia percaya Bitcoin sedang menghadapi “detik kebenarannya” kerana ia mengalami pembetulan signifikan pertama sejak pelancaran kontrak niaga hadapan Bitcoin awal bulan ini. Mohamed El-Erian, penasihat ekonomi utama di Allianz, memberitahu bahawa tahun 2017 yang telah melihat kenaikan harga Bitcoin kepada hampir $ 20,000 (RM 81,304) selepas memasuki Januari pada $ 1,000 (RM 4,065), pasaran mendapati dirinya pada detik kebenaran tersebut.

“Sama ada pembetulan harga yang tajam ini akan bertindak sebagai pemangkin untuk memperluaskan penglibatan institusi yang agak terhad dalam pasaran ini – atau ia akan menjadi peringkat dalam deflasi gelembung aset yang luar biasa dan bersejarah,” katanya. Dengan merujuk kepada pendakian harga Bitcoin ini, El-Erian mengatakan bahawa pembetulan “sihat” akan menghilangkan “kegirangan yang tidak rasional” dari pasaran, menyediakan pelabur institusi dengan titik kemasukan yang menarik, dan meluaskan asas pelaburan Bitcoin.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-facing-moment-of-truth-allianz-economist/

Kementerian Kewangan Rusia Mendedahkan Had Pengawalseliaan Untuk Penawaran Token

Pada 28 Disember 2017, Kementerian Kewangan Rusia mendedahkan bahawa langkah-langkah pengawalseliaan yang bertujuan untuk penawaran token akan meletakkan had pada jenis syarikat yang boleh mengumpul dana melalui penawaran token, dan menghadkan berapa banyak pelabur yang tidak layak boleh melakukan aktiviti tersebut.

Media negara memetik Timbalan Menteri Kewangan Alexei Moiseev, menjelaskan dengan lebih teliti berkenaan had tersebut. Beliau berkata, “Maksimum 1 bilion rubel [kira-kira $ 17.3 juta (RM 70 juta)] boleh dibangkitkan melalui ICO, dan setiap pelabur yang tidak layak akan dapat melabur maksimum 50,000 rubel [kira-kira $ 864 (RM 3,512)].” Untuk dianggap sebagai “pelabur yang bertauliah,” seorang individu mesti memenuhi satu siri keperluan yang dinyatakan dalam pindaan yang dibuat kepada undang-undang persekutuan Rusia pada bulan April 2009. Moiseev menyatakan bahawa para pelabur yang layak ini boleh melabur berapa sahaja jumlah modal yang mereka mahu.

Moiseev menekankan keinginan pengawal selia untuk mengelakkan istilah yang menyamai peraturan perbankan dalam rang undang-undang. “Kami mahu membuat rang undang-undang itu secara langsung dan meminimumkan rujukan kepada norma-norma Bank of Russia, supaya pengawalseliaan ICOs tidak menjadi kawalan mata wang.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/russian-finance-ministry-reveals-regulatory-limitations-for-token-offerings

Pengawalseliaan Sekuriti Massachusetts: Bitcoin ‘Tidak Lulus Ujian Bau’

Pengawal selia sekuriti utama Massachusetts memberi amaran kepada para pelabur berkenaan pembelian Bitcoin, mendakwa bahawa ianya “tidak lulus ujian bau.” Bercakap dengan CNBC, William Galvin, Setiausaha Komanwel Massachusetts, mengatakan kenaikan dramatik harga Bitcoin didasarkan sepenuhnya pada spekulasi, bukan asas sebenar.

“Tiada produk di sini. Ini adalah spekulasi sepenuhnya. Itu sudah dibuktikan oleh pergerakan liar harganya, “kata Galvin. “Ia juga tertakluk kepada manipulasi, kerana tidak ada yang dapat menjelaskan, tidak ada yang dapat mengendalikannya.” ‘Ia tidak lulus ujian bau, “katanya.

Galvin, yang juga berkhidmat sebagai wakil negeri Massachusetts selama 15 tahun, mengatakan bahawa Bitcoin “sememangnya layak sebagai gelembung,” dengan menyatakan bahawa syarikat awam telah meningkatkan harga saham mereka secara artifisial dengan hanya menambah “blockchain” kepada nama mereka.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-doesnt-pass-the-smell-test-massachusetts-regulator/

Bitcoin Exchange CEX.IO