EXMO affiliate program

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 29 Januari 2018

Pasaran Mata Wang Kripto Teruskan Pemulihan, Ethereum Merekodkan 15% Keuntungan

Pasaran mata wang kripto terus pulih pada kadar pesat sejak 24 jam yang lalu, kerana beberapa mata wang kripto utama seperti Bitcoin dan Ethereum mencatatkan keuntungan utama. Khususnya, Ether, mata wang kripto rangkaian Ethereum, menunjukkan kenaikan harga 15 peratus yang mengejutkan semalaman, dari sekitar $ 1,100 hingga $ 1,235. Lonjakan baru dalam harga Ether boleh dikaitkan dengan kemajuan komuniti pembangunan sumber terbuka Ethereum yang telah menunjukkan inisiatif mengskalakan rangkaian.

Walaupun pasaran mata wang kripto telah menunjukkan tanda-tanda optimistik pemulihan jangka pendek sepanjang minggu lalu, ia masih turun $ 240 bilion dari puncaknya pada $ 820 bilion. Pada $ 586 bilion, mata wang kripto utama di pasaran global seperti Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, dan Cardano perlu merakam keuntungan besar-besaran pada minggu-minggu akan datang untuk membawa pasaran ke paras tertinggi sebelumnya.

Tetapi, mata wang kripto seperti Ripple dan Bitcoin Cash turun lebih daripada 50 peratus daripada paras tertinggi sepanjang masa mereka dan dengan pengecualian Bitcoin dan Ethereum, kebanyakan mata wang kripto utama tidak berfungsi dengan baik. Berdasarkan pelbagai faktor seperti kemasukan pelabur institusi melalui kontrak niaga hadapan Bitcoin dan penerapan mata wang kripto oleh firma kewangan berskala besar termasuk Robinhood, penganalisis tetap bersemangat mengenai arus pertumbuhan jangka pendek pasaran mata wang kripto.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrency-market-continues-to-recover-as-ethereum-records-15-gain/

 

NIST Menerbitkan Laporan Blockchain Untuk Para Pemula Perniagaan

Institut Piawaian dan Teknologi Kebangsaan – agensi pengawalseliaan Jabatan Perdagangan A.S. – telah mengeluarkan laporan gambaran umum mengenai teknologi blockchain, yang bertujuan untuk memperjelaskan ciri-ciri asas teknologi blockchain, batasannya dan kesalahfahaman umum terhadapnya.

Dokumen ini mensasarkan orang yang ingin mengetahui berkenaan blockchain, khususnya organisasi yang mempertimbangkan teknologi itu, dan mereka yang berusaha untuk bergerak melampaui riuh-rendah di sekeliling teknologi blockchain. Penulis mengingatkan pembaca bahawa perniagaan sering digoda oleh teknologi baru, tetapi mereka harus memastikan bahawa teknologi itu sesuai untuk operasi mereka.”Seorang pengurus IT syarikat perlu dapat mengatakan, kami memahami ini, dan kemudian dapat membantah sama ada syarikat perlu menggunakannya berdasarkan pemahaman yang jelas,” kata Dylan Yaga, ahli sains komputer dan seorang pengarang laporan tersebut.

Bagi batasan sistem, NIST menyatakan bahawa jumlah besar tenaga dan jalur lebar yang dikehendaki untuk menggerakkan blockchain adalah bermasalah. Selanjutnya, kerana pengguna mesti menguruskan kunci peribadi mereka sendiri, kehilangan kunci datang dengan risiko lebih tinggi daripada kehilangan nama pengguna atau kata laluan pada platform terpusat.

Sumber:

https://www.coindesk.com/nist-releases-blockchain-report-for-businesses-beginners/

Gabenor Bank Pusat Nigeria: Pelaburan Bitcoin Adalah Perjudian

Gabenor Bank pusat Nigeria telah menjadi yang terbaru yang mengkritik Bitcoin, mendakwa bahawa melabur di dalamnya adalah ‘berjudi’ dan ia mungkin perlu dikawal selia. Laporan Bloomberg yang bercakap semasa wawancara di ibukota Nigeria Abuja, Godwin Emefiele, gabenor Bank Negara Nigeria, berkata: “Mata wang kripto atau Bitcoin adalah seperti berjudi, dan ada keperluan untuk semua orang berhati-hati. Kita tidak boleh sebagai bank pusat memberi sokongan kepada situasi di mana orang menyimpan simpanan untuk ‘berjudi’.”

Emefiele adalah pihak berkuasa yang paling baru untuk menyertai senarai pengkritik Bitcoin yang telah berkata tentang keprihatinan mereka tentang Bitcoin, dan keperluannya untuk dikawal selia. Peningkatan minat dari pelabur runcit dan institusi bermakna bahawa terdapat kebimbangan yang semakin meningkat di kalangan pengawal selia bahawa mata wang kripto berada dalam gelembung akibat ketidaktentuannya. Bukan itu sahaja, tetapi masih ada persepsi yang kuat bahawa pasaran mata wang kripto sedang digunakan di kalangan penjenayah.

Situasi seperti ini adalah apa yang menimbulkan permintaan untuk lebih banyak pengawasan dalam pasaran. Walau bagaimanapun, ketika negara-negara seperti China dan Korea Selatan mengetatkan pendirian mereka di sekitar perdagangan mata wang kripto, permintaan untuknya masih berterusan dan semakin meningkat hari ke hari.

Sumber:

https://www.ccn.com/nigerias-central-bank-governor-bitcoin-investing-gamble/

 

Spekulasi Atau Utiliti Mata Wang Kripto: Peringatan Dari Deutsche Bank

Deutsche Bank mengedarkan mesej kepada pelanggannya yang memaklumkan kepada mereka bahawa salah seorang ahli strategi dan pasukannya telah menyedari hubungan antara harga kriptografi dan Indeks Volatiliti CBOE, yang dikenali sebagai “Fear Index.”

Menurut analisis bank, ramalan pasaran saham yang lebih tinggi telah menyebabkan lebih ramai pelabur yang berisiko tinggi masuk ke dalam pasaran mata wang kripto, di mana pembelian mereka telah menaikkan harga. Dalam erti kata lain, ketidakstabilan harga mata wang kripto mungkin merupakan faktor penyumbang utama kepada peningkatan keseluruhan nilai pasaran.

Kesimpulan di sini ialah penyelidik-penyelidik ini telah menyertai barisan pemerhati pasaran yang mempercayai bahawa harga-harga mata wang kripto sedang disandarkan kepada lebih banyak peluang membuat wang dalam perdagangan mereka berbanding nilai kepenggunaan yang ditawarkan oleh aset-aset digital.

Banyak orang yang membeli asset digital ini sudah tahu bahawa ini mungkin berlaku, tetapi jika perspektif ini baru kepada anda, anda mungkin ingin menarik nafas panjang dan mempertimbangkan semula pembelian mata wang kripto yang telah anda lakukan. Andalah yang bertanggungjawab atas pembelian anda.

Sumber:

https://www.ethnews.com/speculative-versus-utility-value-of-cryptocurrency-a-reminder

 

Bitcoin Exchange CEX.IO