Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 29 November 2017

House of Lords Menggesa Kerajaan UK Untuk Menerokai Teknologi Lejar Digital (DLT)

House of Lords, salah satu cabang Senat di Parlimen UK telah mengeluarkan laporan yang menekankan kepentingan penggunaan teknologi lejar digital (DLT) merentasi perkhidmatan kerajaan.

Selain laporan itu mengatakan DLT mungkin mempunyai aplikasi di seluruh sektor termasuk kastam dan imigresen, keselamatan negara dan keselamatan awam, penjagaan kesihatan, keselamatan siber dan banyak lagi, laporan tersebut menunjukkan bahawa penggunaan DLT dapat mengubah hubungan antara kerajaan dan rakyat.

Lord Christopher Holmes, yang mengetuai laporan itu berkata: “Hipotesis kami ialah DLT boleh memainkan peranan penting dalam meningkatkan penyampaian perkhidmatan kerajaan kepada rakyat UK, dalam mendapatkan kedudukan UK sebagai pemimpin global dalam inovasi berasaskan teknologi dan dalam melindungi keselamatan kerajaan dan rakyat.”

Pada bulan Julai 2016, sebuah jawatankuasa dalam House of Lords menganjurkan satu perbincangan mengenai teknologi blockchain dan kesannya kepada kewangan dan kerajaan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/house-of-lords-urges-uk-government-to-explore-dlt-adoption/

EXMO affiliate program

Bitcoin Adalah Keajaiban Ekonomi, Berkata Profesor Cambridge

Dr. Garrick Hileman, seorang sejarawan ekonomi di University of Cambridge dan London School of Economics, menjelaskan dalam satu wawancara dengan CNN bahawa Bitcoin adalah suatu keajaiban ekonomi.

Hileman menyatakan: “Ramai ahli ekonomi menolaknya sebagai bentuk wang yang tidak sempurna, sesuatu yang tidak dapat mencapai tahap penggunaannya seperti hari ini. Kami menganggarkan wujud antara 5 hingga 10 juta pengguna aktif mata wang digital yang unik.”

Sebagai mata wang, Hileman juga mendapati Bitcoin semakin digunakan di pasaran mewah, untuk memproses atau menyelesaikan transaksi besar tanpa menggunakan perkhidmatan bank yang mahal dan tidak efisien. “Jika anda hanya membayar yuran transaksi $ 2 pada sekeping hasil seni yang bernilai puluhan ribu, yuran transaksi pada asasnya sifar.” tambah Hileman.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-is-an-economic-miracle-cambridge-professor

Taiwan Akan Menjadikan Singapura Sebagai Model Untuk Pengawalseliaan Aset Digital

Wellington Koo, pengerusi Suruhanjaya Penyeliaan Kewangan Taiwan (FSC), menjelaskan bahawa mengenai perkara berkaitan mata wang digital, agensi itu akan mengikuti ketua pengawal selia Singapura.

Pada Ogos 2017, Pihak Berkuasa Monetari dan Kewangan Singapura (MAS) mengeluarkan panduan aset digital, menjelaskan bahawa token digital yang ditetapkan sebagai sekuriti di bawah Akta Sekuriti dan Futures akan mempunyai tawaran dan penerbitan yang dikawal oleh MAS. Menurut pernyataan Koo, FSC akan membentuk rangka kerja perundangannya dengan melihat contoh yang sama.

Koo juga menjelaskan pada hari Jumaat bahawa Taiwan akan menghantar pegawai FSC untuk membincangkan isu penyeliaan kewangan di mesyuarat sektor swasta di China.

Sumber:

https://www.ethnews.com/taiwan-to-use-singapore-as-model-for-digital-asset-regulation

Penyelesaian Pengiriman Blockchain BBVA Pelancaran

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), bank kedua terbesar di Sepanyol telah bekerjasama dengan syarikat teknologi blockchain, Waves untuk membuat platform teknologi lejar digital (DLT) untuk memproses dan mengendalikan kiriman dokumen penghantaran. Sistem yang sedang diuji itu dapat mengurangkan masa pemprosesan dan pengendalian dari 7-10 hari, kepada hanya 2.5 jam.

Ujian pertama dilakukan pada penghantaran tuna dari Mexico ke Barcelona, ​​Sepanyol. Secara amnya, pembelian sedemikian selesai dengan menggunakan surat kredit, yang sering mungkin melibatkan pemeriksaan manual dokumen yang memerlukan sekurang-kurangnya beberapa minggu untuk pengesahan sepenuhnya. Bagaimanapun, dengan teknologi blockchain, syarikat itu dapat mengesahkan dan memproses sepenuhnya surat kredit secara digital.

Menurut Daniel Berenguer, Ketua Kewangan Perdagangan Digital BBVA: “Operasi itu didaftarkan dan disahkan dengan selamat pada masa yang sama oleh semua pihak, semuanya disebabkan oleh jasa teknologi Blockchain.” Sistem ini sudah pasti akan disesuaikan ke arena logistik lain di mana pengesahan pada kadar yang cepat adalah penting untuk logistik perniagaan.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bbva-launching-blockchain-shipping-solution

Default – Between Post Ads