Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 3 Februari 2018

Lautan Merah: Kerugian Dua Digit Melanda Pasaran Mata Wang Kripto

Pasaran mata wang kripto adalah laut merah hari ini, dengan semua 10 mata wang kripto teratas pasaran melaporkan kerugian peratusan dua angka selama 24 jam terakhir (pada masa penulisan). Bitcoin (BTC) turun 16 peratus dalam tempoh yang sama dengan paras terendah 10 minggu di bawah $ 8,000 dan sedang menuju ke kerugian mingguan terburuk (lebih daripada 25 peratus) sejak April 2013.

Cardano (ADA) adalah yang paling rugi dalam 10 teratas, dengan penurunan 37 peratus. Ethereum’s (ETH) turun sebanyak 28 peratus. Penukaran mata wang kripto itu kelihatan agak berdaya tahan pada awal minggu ini, dilaporkan disebabkan aliran modal institusi dan keputusan Venezuela untuk mempercepat mata wang kripto Petro di platform Ethereum. Walau bagaimanapun, ETH terakhir dilihat perdagangan sekitar $ 785, paling rendah setakat ini pada 2018.

Sementara itu, XRP Ripple menduduki tempat ketiga dalam senarai kerugian teruk dengan kejatuhan 35 peratus. Ia kini telah jatuh ke $ 0.635 – tahap terendahnya sejak 15 Disember. Ini permulaan buruk XRP hingga tahun ini, dengan kejatuhan 49 peratus pada bulan Januari. Seperti yang dilihat dalam graf, IOTA, NEO, EOS dan Litecoin semuanya telah mencatatkan kerugian lebih daripada 20 peratus. Secara keseluruhan, jumlah permodalan pasaran semua mata wang kripto telah menurun lebih daripada $ 100 bilion, ke bawah $ 400 bilion untuk kali pertama pada 2018.

Sumber:

https://www.coindesk.com/red-tide-double-digit-losses-sweep-crypto-asset-market/

 

Default – Inside Post Ads

Kisah Positif Crypto Kekal: Strategi Wall Street Tidak Terjejas oleh Penurunan Harga Bitcoin

Pakar Strategi Wall Street, Tom Lee enggan berpaling dari pandangan optimisnya walaupun harga Bitcoin menjunam teruk. Lee, bekas ahli strategi ekuiti JPMorgan yang kini menjalankan firma penyelidikan pasaran Fundstrat Global Advisors, memberitahu para pelanggan bahawa kini adalah peluang terbaik untuk mempertimbangkan untuk menambah aset mata wang kripto mereka.

Beliau memberitahu pelanggan supaya tidak panik, mengingatkan mereka bahawa sepanjang sejarah Bitcoin, penjualan telah secara amnya diikuti oleh perhimpunan besar dalam masa yang agak singkat. Berdasarkan data ini, beliau berkata bahawa adalah berisiko untuk pelabur menambah kedudukan mereka, walaupun pasaran terus menurun.

Lee menegaskan bahawa menurut model penilaian Fundstrat, harga Bitcoin perlu mencapai $ 20,000 menjelang pertengahan tahun dan pada akhirnya mencapai kejayaan bernilai $ 25,000 sebelum cincin pasaran pada tahun baru. Sementara itu, syiling topi lain yang lain, mempunyai masa depan yang sama. Dia meramalkan bahawa Ethereum, yang kini didagangkan pada $ 943, harus lebih dari dua kali ganda menjadi $ 1,900 menjelang akhir tahun, manakala NEO dan Ethereum Classic masing-masing mencapai $ 250 dan $ 60.

Sumber:

https://www.ccn.com/positive-story-remains-intact-wall-street-strategist-tom-lee-not-deterred-by-bitcoin-price-decline/

Lightning Network Mencapai 1,000 Saluran Pembayaran di Rangkain Utama

Awal minggu ini, bilangan saluran pembayaran terbuka Lightning Network (LN) mencapai 1,000 buat pertama kalinya. Ini menandakan satu lagi tarikh bersejarah bagi pembangunan dan penggunaan teknologi baru ini, yang mana boleh menjadi salah satu daripada beberapa penyelesaian jangka panjang untuk kesesakan rangkaian Bitcoin, yang telah mengurangkan utiliti mata wang kripto yang paling menonjol untuk urus niaga bernilai kecil dan menyebabkan banyak syarikat – termasuk pemproses pembayaran Stripe – untuk membatalkan pembayaran Bitcoin.

Rangkaian Lightning menjanjikan untuk mengurangkan kesesakan rangkaian dengan mengalihkan urus niaga dari blockchain utama dan ke protokol LN. Dengan menggunakan saluran pembayaran, pengguna LN akan dapat membuat urus niaga dengan cepat dengan hampir tidak ada kos, yang penyokong berhujah akan menjadikan Bitcoin sebagai medium pertukaran yang menarik untuk transaksi semua saiz.

Pada bulan Januari, TorGuard mula menerima pembayaran LN utama untuk perkhidmatan VPNnya, dan syarikat itu kemudian menandakan “transaksi pizza” Lightning Network apabila ia membenarkan pengguna yang berani untuk membayar barang fizikal dengan menggunakan pembayaran LN. Pada awal minggu ini, Coinfinity yang berpangkalan di Austria menyelesaikan apa yang dipercayai sebagai transaksi LN pertama pada ATM Bitcoin.

Sumber:

https://www.ccn.com/lightning-network-reaches-1000-mainnet-payment-channels/

 

Tencent China: Semuanya Adalah Blockchain

Ma Huateng, atau “Pony Ma” sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi gergasi internet China, Tencent, amat bersemangat dengan teknologi blockchain, dan beberapa projek yang dijalankan oleh syarikatnya mencerminkan kegembiraan ini. Tencent adalah firma di belakang WeChat, aplikasi mesej yang sangat popular di China, yang kini mempunyai kira-kira 1 bilion pengguna aktif. Baru-baru ini modul WeChat yang dipanggil “Moments”, Ma mengumumkan, “Masa telah tiba untuk blockchain mendesentralisasikan rangkaian.”

Pada bulan November 2017, Tencent melancarkan platform blockchain-as-a-service (BaaS) yang dikenali sebagai TrustSQL, yang menawarkan pelanggan keupayaan untuk “Membina penyelesaian yang selamat dan cekap berdasarkan senario dengan infrastruktur blockchain yang dikendalikan sendiri,” menurut laman webnya.

Pada September 2017, syarikat itu menandatangani surat niat dengan Intel untuk bersama-sama membangunkan penyelesaian bersepadu bagi pelanggan perusahaan. Projek lain termasuk aplikasi kewangan yang membolehkan pengguna mendapat keuntungan daripada kenaikan harga emas, perkhidmatan yang membantu perniagaan kecil dan sederhana untuk mendapatkan pembiayaan pada kos yang lebih rendah daripada yang mungkin mereka dapat, dan aplikasi yang diarahkan ke arah mencari kanak-kanak yang hilang.

Sumber:

https://www.ethnews.com/tencent-and-its-ceo-are-all-about-the-blockchain