Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 3 Mac 2018

Bank Kelima Terbesar Korea Selatan Menyelesaikan Percubaan Pengiriman Wang Menggunakan Ripple

Woori Bank, salah satu bank terbesar di Korea Selatan, dilaporkan telah menyelesaikan satu percubaan kiriman wang ke luar negara yang menggunakan teknologi blockchain yang dibangunkan oleh Ripple. Bank Woori ‘bank kelima terbesar’ Korea Selatan telah menyelesaikan fasa kedua percubaan pengiriman luar negara dengan kerjasama syarikat Ripple yang berpangkalan di San Francisco, satu langkah yang menyaksikan pengkomersilan pembayaran rentas sempadan seawal tahun ini.

Menurut laporan itu, percubaan menandakan fasa dua Jabatan Strategi Digital Bank yang berpusat di Seoul berusaha untuk meneroka aplikasi blockchain dalam kiriman wang dunia sebenar berikutan ujian pertama menjelang akhir Januari. Pertukaran mata wang asing dan jabatan IT itu bersedia untuk memperkenalkan dan mengkomersilkan teknologi tidak lama lagi, laporan itu menambah.

Percubaan ini merupakan sebahagian daripada usaha lebih besar oleh kira-kira 60 bank Jepun yang mengambil bahagian dalam percubaan pengiriman wang berasaskan Ripple yang lebih luas, yang diketuai oleh Kumpulan SBI Jepun. SBI, gergasi kewangan Jepun telah bekerjasama dengan Ripple untuk menubuhkan SBI Ripple Asia, sebuah usaha sama yang sedang menguji platform pengiriman wang untuk pembayaran segera antara bank Jepun dan Korea Selatan.

Sumber:

https://www.ccn.com/south-korean-big-five-bank-completes-ripple-remittance-trial/

 

JD.com Menjejaki Daging Lembu Menggunakan Platform Blockchain

Gergasi e-dagang China, JD.com telah mengumumkan bahawa ia akan melancarkan platform blockchain untuk mengesan import produk daging lembu dari pembekal daging luar negara. Menurut pengumuman tersebut, platform e-dagang mengatakan ia telah bekerjasama dengan InterAgri Australia untuk mengimport produk daging sapi Angus syarikat itu kepada pengguna China, menjadikan proses pengeluaran dapat dikesan di blockchain.

Sistem itu, JD.com berkata, akan mencatat pelbagai maklumat, termasuk di mana ternakan dibiakkan dan dibesarkan, di mana daging diproses dan bagaimana ia diangkut. Walaupun tidak mendedahkan garis masa projek itu, syarikat itu berkata sistem itu akan dilaksanakan pada musim bunga ini.

Chen Zhang, CTO di JD.com, berkata: “Kami melaksanakan penyelesaian yang menggunakan blockchain. Pengguna di China tidak hanya mahu produk yang diimport berkualiti, mereka ingin tahu bahawa mereka boleh mempercayai bagaimana dan di mana makanan mereka diperoleh, dan blockchain membantu kami untuk memberikan ketenangan ini. ” Penerapan teknologi blockchain merupakan sebahagian daripada upaya berterusan oleh JD.com untuk meningkatkan keyakinan pengguna domestik terhadap kualiti produk yang diimport melalui platform e-dagang di China.

Sumber:

https://www.coindesk.com/jd-com-to-track-beef-imports-using-blockchain-platform/

Futuris: Mata Wang Kripto Akan Mengambil Alih 25% Daripada Wang Fiat Menjelang 2030

Thomas Frey mempunyai visi masa depan yang terdesentralisasi. Frey yang tajuknya mengikut profil Twitter beliau termasuk arkitek masa depan, pengarang dan futuris kanan di Institut DaVinci, membuat ramalan yang berani mengenai masa depan mata wang kripto, yang melibatkan mereka mengambil alih wang fiat dalam masa kurang dari satu dekad. Beliau memberitahu, “Mata wang kripto berkemungkinan tinggi untuk terus wujud [dan] akan menggantikan kira-kira 25% mata wang negara menjelang 2030. Mereka hanya akan lebih cekap, cara mereka berfungsi dan berjalan.”

Beliau meneruskan perbincangan mengenai Yayasan Monetari Antarabangsa (IMF), yang merujuk kepada ucapan oleh pengarah urusan Christine Lagarde, yang secara kebetulan meremehkan jumlah tenaga elektrik yang menggunakan arahan perlombongan bitcoin. Tetapi Frey menunjukkan isu tentang keupayaan bitcoin dan mata wang kripto yang lain untuk mengganggu bank. “Apabila orang seperti Christine Lagarde mengatakan mata wang kripto boleh menggantikan bank pusat dan perbankan antarabangsa, itu sangat penting,” katanya.

Frey, yang dijadualkan untuk berbincang dengan pegawai Fed AS mengenai mata wang kripto pada akhir tahun ini, menyamakan transaksi bitcoin dengan tawaran hartanah. Daripada harta fizikal, penjual menjual “benda digital yang wujud … di awan.” Pengkategoriannya tidak terlalu jauh dari bagaimana Perkhidmatan Hasil Dalaman AS (IRS) menggambarkan mata wang kripto sebagai harta, walaupun urus niaga bitcoin tidak tertakluk kepada faedah cukai yang sama seperti jualan hartanah.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptos-to-overtake-25-of-fiat-money-by-2030-says-futurist/

 

Walmart Mahukan Blockchain Membuat Penghantaran ‘Lebih Pintar’

Dalam sebuah pemohonan paten yang dikeluarkan oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat (USPTO), Walmart menerangkan “pakej pintar” yang akan merangkumi peranti yang akan merakam maklumat mengenai blockchain yang berkaitan dengan kandungan pakej, keadaan persekitarannya, lokasi dan lebih lagi. Ia juga menunjukkan bahawa pakej pintarnya boleh digunakan seiring dengan teknologi baru yang lain termasuk “kenderaan autonomi,” seperti dron.

Walmart menjelaskan dalam pemfailan bahawa membeli-belah dalam talian telah mencipta cabaran penghantaran untuk peruncit, terutamanya berkaitan dengan produk mudah rosak yang memerlukan kawalan suhu, sehingga memerlukan inovasi lanjut.

Walmart menulis dalam permohonan itu: “Pelanggan dalam talian ini berkali-kali berusaha untuk membeli barang-barang yang mungkin memerlukan persekitaran terkawal dan terus mencari keselamatan yang lebih besar dalam bungkusan penghantaran yang item tersebut dihantar.” Pemohonan itu menyatakan bahawa komponen blockchain akan dimasukkan ke dalam peranti itu dan akan mempunyai “alamat utama di sepanjang rantai penjagaan [pakej itu], termasuk hashing dengan alamat kunci peribadi penjual, alamat utama peribadi kurier dan alamat utama peribadi pembeli.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/walmart-using-blockchain-tech-make-shipping-smarter/