Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 30 Disember 2017

Ripple Mencapai $ 2 (RM 8.12) Setelah Nilai XRP Meningkat 2 Kali Ganda Dalam Dagangan Mingguan

Seminggu selepas nilai token XRP asli Ripple mencapai $ 1 (RM 4.06) untuk kali pertama dalam sejarah, mata wang kripto meningkat lagi hari ini, meningkat 34 peratus. Pada masa penulisan, token, yang digunakan untuk transaksi pada rangkaian mata wang kripto RippleNet di San Francisco, mencapai $ 2.18 (RM 8.85), angka yang hampir dua kali ganda harga yang disenaraikan pada minggu lepas, menunjukkan data. Perhimpunan harga tiba selepas tempoh yang tidak aktif dalam pasaran, yang telah stabil pada $ 0.20 (RM 0.81) dalam tempoh enam bulan yang lalu.

Akibatnya, permodalan pasaran XRP kini sudah melepasi Ethereum, menurut laman data CoinMarketCap. XRP kini merupakan mata wang kripto kedua terbesar dari segi permodalan pasaran, dengan nilai gabungan tokennya kini $ 84 bilion (RM 341.2 billion). Apa yang penting juga ialah jumlah dagangan global XRP dalam tempoh 24 jam didominasi oleh pertukaran yang berpusat di Korea Selatan. Data dari CoinMarketCap menunjukkan bahawa tiga bursa Korea Selatan, Bithumb, Coinone dan Korbit masing-masing berjumlah 31.5, 7.3 dan 2.07 peratus daripada perdagangan XRP di seluruh dunia.

Sumber:

https://www.coindesk.com/ripple-now-the-third-largest-crypto-by-market-cap-after-price-rally/

SegWit2x Versi Baru Dilancarkan Oleh Pasukan Yang Tidak Diketahui Latar Belakangnya

SegWit2x yang baru, kebangkitan semula fork yang direka untuk membantu isu-isu skalabiliti Bitcoin, dijangka berlaku di nombor block Bitcoin 501451. Blok itu dilombong sekitar 6PM UTC, 28 Disember, dan pasukan di belakang projek itu mengumumkan pelancaran rasminya.

Laporan bermula sejak beberapa hari yang lalu yang memberi tumpuan kepada beberapa keraguann pada halaman utama projek. Pertama sekali, pasukan di belakang SegWit2x baru ini tidak ada hubungannya dengan orang-orang di belakang Perjanjian New York asli dan SegWit2x yang dibatalkan pada bulan November.

Terdapat sedikit maklumat yang ada dalam talian mengenai ahli pasukan yang disenaraikan di laman web rasmi. Contohnya, pengasas yang sepatutnya, Jaap Terlouw, hanya mempunyai profil LinkedIn separuh kosong. Di sana ia mendakwa bahawa dia adalah ‘pemaju utama’ SegWit2x yang baru, tanpa sumber lain untuk menguatkan statusnya sebagai ‘pemaju’. Selain itu, akaun GitHub projek hanya 9 hari pada masa akhbar, yang menjadikannya lebih muda daripada beberapa pengumuman awal mengenai projek tersebut. Menambah ke dalam senarai kebimbangan, kod yang disimpan dalam akaun GitHub itu menunjukkan bahawa ahli pasukan merancang untuk mengambil 6 juta syiling premine, sebanyak 28% daripada jumlah penawaran 21 juta syiling.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/what-the-fork-new-segwit2x-launches-with-massive-premine-unknown-development-team

CEO Ark Investment: Idea Bitcoin Lebih Besar Daripada Apple

Catherine Wood, Ketua Pegawai Eksekutif Ark Investment Management, memberitahu CNBC bahawa Bitcoin adalah “idea yang lebih besar” daripada Apple. “Saya tahu banyak orang berkata, ‘jangan bandingkan ini dengan Apple, yang mendekati trilion dolar, tetapi ini lebih besar daripada Apple, yang merupakan idea yang cukup besar.” Beliau berkata dananya tidak boleh memiliki Bitcoin secara langsung. Jadi pada tahun 2015, Ark Investment Management membeli saham Bitcoin Investment Trust. Bitcoin pada masa itu didagangkan di bawah $ 250 (RM 1,015). Bulan ini, Bitcoin mencecah hampir $ 20,000 (RM 81,200).

Ahlis Strategi Wall Street, Tom Lee meramalkan bahawa Bitcoin Investment Trust boleh bernilai 3 kali ganda lebih tinggi menjelang 2022 jika ramalan harga Bitcoinnya terbukti betul. Pada masa ini, Bitcoin Investment Trust – produk dari Barry Silbert’s Grayscale Investments – adalah satu-satunya pelaburan Bitcoin di pasaran A.S. yang tersedia untuk pelabur institusi. Tidak seperti kebanyakan firma yang memohon ETF bitcoin, GBTC memegang aset asas secara langsung dan bukannya berdagang dalam kontrak derivatif.

Sumber:

https://www.ccn.com/ark-investment-ceo-bitcoin-bigger-apple/

Bitcoin, Mata Wang Kripto Sama Seperti Skim Ponzi, Kata Kerajaan India

Kementerian Kewangan India mengeluarkan kenyataan hari ini memberi amaran kepada orang ramai terhadap risiko melabur dalam mata wang maya termasuk Bitcoin, dengan mendakwa mereka tidak mempunyai nilai intrinsik dan tidak disokong oleh sebarang aset. Spekulasi adalah faktor utama dalam memacu harga Bitcoin dan mata wang kripto lain, kata Kementerian Kewangannya.

Petikan daripada notis yang dibaca: Terdapat risiko sebenar gelembung pelaburan jenis seperti yang dapat dilihat dalam skim Ponzi, yang boleh mengakibatkan kejatuhan mendadak dan berpanjangan mendedahkan para pelabur, terutama pengguna runcit yang kehilangan wang hasil susah payah mereka bekerja. Pengguna perlu berjaga-jaga dan berhati-hati untuk mengelakkan diri daripada terperangkap dalam skim Ponzi tersebut.

Selanjutnya, kementerian memberi amaran kepada para pelabur bahawa mereka mengadaptasi atau menganalisis dalam pelaburan mata wang kripto “sepenuhnya atas risiko mereka” disebabkan kurangnya perlindungan pengguna. Mereka ‘sebaiknya menghindari penyertaan’ dalam mata wang kripto, pihak berkuasa menambah.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-like-ponzi-scheme-says-indias-government/