Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 30 Januari 2018

Harga Bitcoin Turun 5%, Pasaran Mata Wang Kripto Berkurang Ke $565 Billion

Pada hari Ahad, harga Bitcoin memuncak pada $ 12,190, tetapi ia gagal bertahan di paras $ 12,000 dan turun lebih rendah pada pagi Isnin. Harga Bitcoin kini didagangkan pada $ 11,262 di Bitfinex, yang mewakili penurunan 24 jam sebanyak lima peratus dengan jumlah pasaran sebanyak $ 189 bilion.

Harga Ethereum mengikuti trajektori yang sama, merosot empat peratus kepada $ 1,181 berikutan peningkatan hujung minggu yang signifikan yang telah mengangkatnya setinggi $ 1,260. Ethereum kini mempunyai nilai pasaran $ 115.3 bilion, yang menjadikan mata wang kripto terbesar kedua dengan menguasai 20 peratus daripada jumlah pasaran mata wang kripto.

XRP Ripple, yang harganya menurun hanya satu peratus kepada $ 1.26, mencatatkan prestasi kedua terbaik dalam kalangan top-10 cryptocurrencies dan mengatasi pasaran dengan tiga mata peratusan. Harga NEO meningkat sebanyak empat peratus kepada $ 155, satu-satunya mata wang kripto 10 utama yang meningkat, dan menjadikannya jumlah pasaran $ 10.1 bilion. Bitcoin Cash merosot harganya lima peratus kepada $ 1,653. Penurunan tujuh peratus Cardano adalah yang paling teruk di kalangan 10 mata wang kripto utama.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-slips-into-the-red-as-robinhood-fueled-rally-stalls/

 

Syarikat Pelaburan Terbesar di Dunia: Bitcoin ‘Menarik’, Dibawah ‘Pemerhatian Rapi Syarikat’

Isabelle Mateos Y Lago, Ketua Strategi Pelbagai Aset di BlackRock, sebuah syarikat pengurusan pelaburan dengan $ 5.7 tril dalam aset di bawah pengurusannya, mengatakan bahawa syarikat itu meletakkan mata wang kripto di bawah “pemerhatian rapi” kerana “perkembangannya yang menarik.”

Bercakap kepada Bloomberg TV Isnin, 29 Jan, Eksekutif Kanan tersebut mengatakan bahawa walaupun mata wang kripto tidak menjadi “aset yang boleh dilabur” untuk pengurus wang terbesar dunia pada masa ini, ia secara aktif menjejaki perkembangannya kerana ia “jelas berkembang dengan pantas.”

Mateos Y Lago bagaimanapun melihat sedikit alasan untuk meninggalkan pelaburan mata wang kripto sepenuhnya. “Faktanya terbukti bahawa minat masih berterusan walaupun banyak kali penggodaman telah berlaku,” katanya mengenai permintaan pelanggan terhadap Bitcoin di BlackRock, “walaupun pengawal selia bangun dan berusaha untuk mengejar pembangunan baru ini dan secara beransur-ansur meruntuhkan semua penggunaan haram menunjukkan benar-benar ada nilai berharga di sebalik Bitcoin.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/worlds-largest-investment-company-interesting-bitcoin-is-under-close-review

 

Gergasi Runcit Elektronik Jepun, Yamada Melancarkan Pembayaran Bitcoin

Peruncit elektronik utama Jepun, Yamada Denki telah bekerjasama dengan bitFlyer, bursa pertukaran mata wang kripto untuk menambah perkhidmatan pembayaran Bitcoin di dua kedainya. Dilancarkan pada hujung minggu ini, salah satu kedainya yang akan menerima perkhidmatan baru ini terletak di Shinjuku, Tokyo yang menarik banyak pelancong asing. Kedai kedua yang menerima Bitcoin ini pula bersebelahan dengan daerah perniagaan utama Tokyo.

Syarikat itu berkata: “Di samping mempelbagaikan [perkhidmatan kami], kami akan melaksanakan inisiatif untuk meningkatkan pengiktirafan Bitcoin dan mempromosikan penggunaannya.” Dengan pelancaran sistem pembayaran Bitcoin, syarikat itu menyatakan ia bertujuan untuk memberi respons kepada pelbagai keperluan pelanggannya di Jepun dan di luar negara. “Kami percaya bahawa kami dapat menyediakan perkhidmatan dan kemudahan yang lebih baik,” katanya.

Yamada Denki telah menetapkan had penyelesaian Bitcoin bersamaan dengan 300,000 Yen Jepun ($ 2,760) bagi setiap akaun. Bitcoin didagangkan sekitar $ 11,200 (1,218,016 JPY) pada masa penulisan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/japanese-electronics-retailer-launches-bitcoin-payments/

 

Platform E-Dagang Terbesar Korea Selatan Mengintegrasikan 12 Mata Wang Kripto Termasuk Bitcoin

WeMakePrice, yang lebih dikenali sebagai Wemepu, salah satu platform e-dagang terbesar di Korea, mengintegrasikan 12 mata wang kripto termasuk bitcoin, Ethereum, dan Litecoin, kini bekerjasama dengan Bithumb, pertukaran terbesar mata wang kripto negara tersebut.

Menurut media media arus perdana tempatan, WeMakePrice bekerjasama dengan Bithumb untuk menambahkan pilihan mata wang kripto ke platform pembayaran OneThePay yang sedia ada. Apabila integrasi selesai, pengguna WeMakePrice yang sedia ada akan dapat membeli item dan perkhidmatan menggunakan mata wang kripto.

“Mengintegrasikan mata wang kripto adalah sebahagian daripada inisiatif kami untuk membuat pembayaran lebih mudah untuk pengguna dan pelanggan kami. Kami menganggap aplikasi teknologi kewangan mudah alih, mata pembelian dan mata wang kripto sebagai kaedah pembayaran yang cekap, “kata jurucakap tersebut.

Satu lagi saluran media arus perdana melaporkan bahawa integrasi mata wang kripto oleh WeMakePrice adalah kes pertama di mana platform e-dagang utama atau peruncit telah memutuskan untuk menawarkan mata wang kripto sebagai pilihan pembayaran utama kepada pengguna. Penyepaduan mata wang kripto oleh WeMakePrice menunjukkan semangat ke arah sektor mata wang kripto tempatan oleh banyak konglomerat terbesar di negara ini dalam pelbagai sektor.

Sumber:

https://www.ccn.com/south-koreas-largest-e-commerce-platform-integrating-12-cryptocurrencies-including-bitcoin/

Default – Between Post Ads