Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 31 Disember 2017

Bitcoin Menurun Sehingga $13,000 (RM 52,800) Lagi, Sementara Ripple Meningkat Dengan Mendadak

Harga Bitcoin telah jatuh di bawah $ 13,000 (RM 52,800) untuk kali kedua pada bulan Disember, berikutan pembetulan 23 Disember yang menyebabkan harga Bitcoin turun ke $ 11,500 (RM 46,706).

Penganalisis telah menyifatkan kejatuhan baru-baru ini dalam harga Bitcoin kepada lonjakan yang tidak dijangka dalam penilaian beberapa mata wang kripto termasuk Ripple dan Cardano. Dalam tempoh 24 jam yang lalu, penilaian pasaran Ripple telah meningkat hampir 100 peratus, melepasi paras $ 100 bilion (RM 406 billion) dalam nilai pasaran. Walaupun ia telah diperbetulkan sejak itu, penilaian pasaran Ripple masih kekal di atas $ 89 bilion (RM 361 billion), $ 23 bilion (RM 93 billion) lebih tinggi daripada nilai pasaran Ethereum.

Selain daripada tempoh singkat pada bulan November di mana Bitcoin Cash mengatasi Ethereum selama beberapa jam, Ethereum tidak meletakkan kedudukannya sebagai mata wang kripto yang paling bernilai kedua di selepas Bitcoin sepanjang 12 bulan yang lalu. Walau bagaimanapun, Ripple kekal sebagai mata wang kripto paling bernilai kedua di selepas Bitcoin 24 jam selepas ia mula mengambil alih Ethereum.

Buat kali pertama sejak Jun, indeks dominasi Bitcoin atas pasaran mata wang kripto telah menurun di bawah 38 peratus. Pada masa pelaporan, indeks dominasi bitcoin adalah 37.9 peratus, dan hampir mencapai tahap yang paling rendah pada 37.39 peratus.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-dips-below-13000-again-as-ripple-and-others-record-massive-gains/

4 Syarikat Terhebat Industri Blockchain Pada Tahun 2017

Tahun 2017 ini, beberapa syarikat dalam industri Blockchain yang telah mencapai kemajuan dan tanda aras yang luar biasa untuk industri ini. Berikut adalah profil 4 syarikat tersebut secara ringkas.

Ethereum (Bernilai $73 billion)

Ethereum adalah platform untuk melaksanakan kontrak pintar, iaitu suatu kontrak dan perjanjian yang dapat dilaksanakan secara automatik tanpa campur tangan manusia. Perlaksanaan kontrak pintar ini dilakukan oleh Ethereum Virtual Machine, yang merupakan satu pencapaian yang luar biasa dunia mata wang kripto.

IOTA (Bernilai $15 billion)

IOTA dalah platform lejar digital yang memfokuskan kepada aplikasi “Internet of Things”. Mereka menggunakan teknologi “Tangle” dalam mengaplikasikan blockchain ke dalam “Internet of Things”.

Coinbase (Bernilai $2 billion)

Coinbase adalah penawar perkhidmatan dompet digital dan platform penukaran mata wang kripto antara yang terbesar di dunia. Kini dikenali sebagai Global Digital Asset Exchange (GDAX).

Ripple (Bernilai $30 billion)

Ripple adalah sistem penyelesaian pembayaran masa nyata dan juga penukaran mata wang. Keseluruhan sistemnya adalah untuk memudahkan sistem penghantaran dan penukaran wang.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/top-10-companies-of-the-blockchain-industry-in-2017

Bekas Pengerusi FDIC Menentang Pengharaman Bitcoin

Sheila Bair, bekas pengarah Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan AS (FDIC), baru-baru ini berhujah bahawa Bitcoin tidak boleh diharamkan kerana “kekurangan nilai intrinsiknya.” Sebaliknya, kerajaan harus memastikan keadaan peserta pasaran yang berpengetahuan, bebas daripada penipuan, manipulasi, dan spekulasi.

Beliau menulis:”Sejak permulaan perdagangan, manusia telah memberikan nilai kepada perkara-perkara yang tidak semestinya bernilai intrinsik. Terutama dalam kes pertukaran medium, alias mata wang, kami memberikan nilai semata-mata kerana orang yang berurusan dengannya juga mempercayai nilai tersebut. ”

Daripada melarang Bitcoin, Bair berkata kerajaan perlu memastikan dasar mereka “tidak menambah lagi kegilaan ini,” untuk mengelakkan apa yang dipanggil spekulasi mania yang akan memacu nilai Bitcoin. Beliau menambah:”Kerajaan juga harus mengambil langkah-langkah untuk membantu memastikan harga Bitcoin mencerminkan pelabur yang membuat keputusan bermaklumat, bebas daripada penipuan dan manipulasi, dan perdagangan itu tidak memudahkan aktiviti haram.

Sumber:

https://www.ccn.com/former-fdic-chair-argues-banning-bitcoin/

Pengarah Bursa Pertukaran EXMO Dibebaskan Dari Penculikan Selepas Membayar $ 1 Juta Wang Tebusan Menggunakan Bitcoin

Pavel Lerner, pengarah urusan pertukaran mata wang kripto EXMO yang diculik di Kiev pada 27 Disember, dikeluarkan hari ini setelah membayar tebusan sebanyak $ 1 juta menggunakan Bitcoin, lapor The Financial Times (FT). Lerner diculik di Kiev pada hari Rabu meninggalkan pejabatnya. Penerbitan dalam talian Ukraine Strana.ua mula melaporkan bahawa dia telah ditangkap oleh “orang yang tidak dikenali” menggunakan Mercedes Benz hitam.

FT melaporkan mereka dimaklumkan tentang bayaran tebusan oleh Anton Gerashchenko, seorang penasihat kepada Menteri Dalam Negeri Ukraine. Gerashchenko memberitahu FT: “Dia diculik oleh kumpulan bersenjata dengan tujuan mendapatkan Bitcoin. Kami mempunyai maklumat pembedahan bahawa dia membayar lebih daripada $ 1 juta menggunakan Bitcoin. ”

Dalam satu artikel yang diterbitkan hari ini, Strana.ua melaporkan bahawa sumber polis tempatan percaya penculik takut untuk melepaskan Lerner selepas kisah penculikannya mendapat perhatian dari seluruh dunia.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/ft-exmo-director-released-from-kidnap-after-paying-1-mln-ransom

Bitcoin Exchange CEX.IO