Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 31 Januari 2018

Harga Bitcoin Merosot Lagi, Lanjutan Peraturan Perdagangan Mata Wang Kripto Baru Korea Selatan Sudah Bermula

Harga Bitcoin merosot untuk hari kedua berturut-turut pada Selasa apabila dasar-dasar baru Korea Selatan mengenai perdagangan mata wang kripto secara rasmi berkuat kuasa. Korea Selatan baru-baru ini mengguna pakai peraturan perdagangan mata wang kripto baru yang direka untuk membendung pasaran panas di negara tersebut. Pada hari Selasa – sama ada berkaitan dengan peraturan baru Korea Selatan atau tidak – pasaran mata wang kripto merosot lebih daripada lima peratus kepada $ 486 bilion, sekali lagi membalikkan perhimpunan hujung minggu pasaran.

Harga Bitcoin sebahagian besarnya menjejaki indeks hari ini, merosot lebih 10 peratus kepada $ 9,958 di bursa pertukaran mata wang kripto Bitfinex. Bitcoin kini mempunyai pasaran sebanyak $ 167 bilion, yang menguasai pasaran sebanyak 34 peratus.

Sementara itu, harga Ethereum menurun sebanyak kira-kira 9 peratus. Pada masa ini, Ethereum diperdagangkan pada $ 1,053 di Bitfinex, yang diterjemahkan ke dalam jumlah pasaran sebanyak $ 102 bilion. Harga Ripple merosot sebanyak 14 peratus kepada $ 1.06, mengurangkan jumlah pasaran XRP kepada $ 41 bilion. Bitcoin Cash merosot hampir 12 peratus, sementara 17 peratus pengurangan Cardano menjadikan ADA sebagai salah satu mata wang kripto utama paling rugi hari ini untuk hari kedua berturut-turut.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-sinks-further-as-south-koreas-new-cryptocurrency-trading-rules-take-effect/

 

Samsung Memasuki Pasaran Perlombongan Kripto, Menghasilkan Cip ASIC Untuk China

Samsung mengumumkan perjanjian pada hari Isnin, 29 Jan untuk mengeluarkan perkakasan perlombongan ASIC dengan pengeluar Taiwan TSMC. “Pengeluaran besar-besaran” cip ASIC telah bermula pada bulan Januari, menurut berita berita Korea The Bell.

Cip ASIC, yang bermaksud Litar Bersepadu Aplikasi Khusus, adalah satu khusus perkakasan yang direka untuk melombong mata wang kripto berdasarkan algoritma hashing tertentu sahaja, seperti SHA256 (digunakan oleh Bitcoin) atau Scrypt (digunakan oleh Litecoin). Ia membentuk sebahagian daripada peranti perlombongan kripto.

TSMC membekalkan cip ASIC yang diperlukan untuk perlombongan mata wang kripto kepada Bitmain, sebuah syarikat perlombongan Bitcoin yang berpangkalan di China. Bitmain juga mengeluarkan perkakasan sendiri, setelah mengeluarkan dua produk ASIC pada September 2017 namun kurang mendapat sambutan di pasaran, dan juga pelancaran perkakasan perlombongan kripto SiaCoin.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/samsung-enters-crypto-mining-market-mass-producing-asic-chips-for-china

 

Bank Indonesia Merancang Percubaan Mata Wang Kripto Keluaran Negara

Pada tahun 2018, Bank Pusat Indonesia dilaporkan akan mencuba suatu mata wang kripto yang dikeluarkan negara, yang dirujuk oleh sumber media Indonesia sebagai “rupiah digital”.

Susiati Dewi, pembantu pengarah eksekutif jabatan sistem pembayaran bank, berkata “Wang kertas fizikal yang kita gunakan sekarang boleh ditukar menjadi wang kripto, tetapi tidak ada negara yang mengeluarkan wang sedemikian,” menurut terjemahan oleh The Jakarta Post. Beliau menjelaskan bahawa mata wang kripto bertujuan untuk membuat sistem pembayaran di negara keempat paling ramai di dunia menjadi lebih cekap dan efisien.

Susi terus menyatakan bahawa bank itu merancang untuk mata wang kripto tersebut menjadi aset yang disokong, walaupun laporan mengenai kenyataannya tidak menyebutkan aset yang mungkin dipertimbangkan. Beliau juga mendedahkan bahawa bank itu akan mengambil kira kadar inflasi yang menjejaskan mata wang Indonesia kerana ia menentukan jumlah rupiah digital untuk peredaran awam.

Sebelum ini, Gabenor bank pusat, Agus Martowardojo, secara terbuka mengisytiharkan bahawa Bitcoin, dan lain-lain mata wang kripto, bukan instrumen pembayaran yang sah. Rupiah saja, jelasnya, dapat digunakan sebagai pembayaran yang sah di sisi undang-undang Indonesia.

Sumber:

https://www.ethnews.com/bank-indonesia-plans-state-issued-cryptocurrency-trial

 

Facebook Akan Mengharamkan Pengiklanan Untuk Bitcoin, Icos, Dan Perdagangan Binari

Rob Leathern, pengarah pengurusan produk Facebook, menulis dalam catatan blog Jan. 30 bahawa dasar baharu itu mensasarkan “iklan yang mempromosikan produk dan perkhidmatan kewangan yang sering dikaitkan dengan amalan promosi yang mengelirukan atau menipu, seperti perdagangan binari, penawaran syiling permulaan dan mata wang kripto.”

Leathern terus menulis: “Kami mahu orang ramai terus menerokai dan belajar tentang produk dan perkhidmatan baru melalui iklan Facebook tanpa rasa takut akan penipuan atau manipulasi. Beliau mengatakan, terdapat banyak syarikat yang mengiklankan perdagangan binari, ICO dan kriptografi yang beroperasi dengan niat tidak baik. ”

Kebanyakan pengguna laman media sosial mungkin menemui iklan untuk tawaran duit syiling awal, termasuk pulangan pelaburan tinggi yang dijanjikan serta bonus untuk penyertaan awal. Iklan lain juga menunjukkan nasihat pelaburan di sekitar kawasan pasaran kewangan kripto.

Sumber:

https://www.coindesk.com/facebook-banning-advertisements-bitcoin-icos/