Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 4 Februari 2018

Pasaran Mata Wang Kripto Menunjukkan Pemulihan Walaupun Perdagangan Berehat Hujung Minggu

Pasaran mata wang kripto akhirnya menunjukkan tanda-tanda pemulihan selepas mengalami permulaan yang sukar untuk tahun yang menghapus $ 120 bilion dari pasaran dalam beberapa hari terakhir, menyeretnya dari $ 590 hingga $ 470 bilion.

Pada masa penulisan, Bitcoin naik hampir 8 peratus kepada $ 9,000 dalam tempoh dua puluh empat jam yang lalu, menurut Coinmarketcap. Mata wang kripto terbesar, yang mewakili hampir 35 peratus daripada jumlah nilai pasaran mata wang kripto, telah jatuh serendah $ 8,369 semalam, penurunan 17 peratus dalam sehari. Ethereum jatuh hampir 10 peratus kepada kurang daripada $ 1,000. Ethereum menyaksikan paras tertinggi sepanjang masa pada 10 Januari, yang jarang berlaku di laut merah untuk pasaran yang lebih luas pada bulan Januari. Walau pendarahannya berterusan, ia terbukti tidak kebal terhadap pembetulan yang teruk di pasaran kripto, menjatuhkannya di bawah $ 800.

Januari telah menjadi bulan yang lemah untuk mata wang kripto setiap tahun semenjak 2015. Walau bagaimanapun, tahun ini, seolah-olah pasaran mempunyai banyak isu yang perlu dipertikaikan. Mari kita berharap pemulihan semasa mengumpul momentum dan mengembalikan keyakinan di kalangan peminat kripto.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrency-markets-post-recovery-weekend-trading-respite/

 

J.P. Morgan Chase Melarang Pembelian Mata Wang Kripto Menggunakan Kad Kredit

Pelanggan di J.P. Morgan Chase, Bank of America, dan Citigroup tidak boleh membeli mata wang kripto dengan kad kredit. J.P. Morgan Chase telah mengesahkan kepada CNBC pada 25 Januari bahawa mereka membenarkan pembelian mata wang kripto menggunakan kad kredit, dan Bank of America dan Citigroup mengatakan bahawa mereka sedang mengkaji semula dasar mereka mengenai pembelian mata wang kripto menggunakan kad kredit.

Walau bagaimanapun, dasar J.P. Morgan Chase telah menyaksikan penarikan balik keputusannya, sebagai jurucakap dari bank memberitahu CNBC hari ini: “Pada masa ini, kami tidak memproses pembelian mata wang kripto menggunakan kad kredit, disebabkan oleh ketidaktentuan dan risiko yang terlibat. Kami akan mengkaji isu ini apabila pasaran berkembang.”

Citigroup juga menyatakan hari ini bahawa mereka tidak lagi membenarkan pembelian mata wang kripto menggunakan kad kredit, dan akan mengkaji semula dasar mereka apabila pasaran kripto berkembang, sementara Bank of America juga membatalkan pembelian mata wang kripto menggunakan kad kredit. Minggu lalu, ketika J.P. Morgan Chase masih membenarkan pembelian mata wang kripto menggunakan kad kredit, dagangan Bitcoin tinggi sekitar $ 11,700, menurut CoinMarketCap.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/jp-morgan-chase-bans-buying-cryptocurrency-with-credit-cards

Pengawal Selia Kanada Meluluskan ETF Blockchain Pertama Negara Tersebut

Suruhanjaya Sekuriti Ontario telah meluluskan dana perdagangan bursa saham pertama (ETF) Kanada, yang akan dilancarkan di Bursa Saham Toronto minggu depan. Harvest Portfolios, syarikat pengurusan pelaburan bebas Kanada, memfailkan kertas kerja awal untuk Blockchain Technologies ETF (ticker: HBLK) pada bulan Januari, yang bertujuan memberi pelabur Kanada peluang untuk membeli ke dalam sektor teknologi blockchain.

Dana itu akan melabur “dalam sekuriti ekuiti, secara langsung atau tidak langsung kepada pembangunan dan pelaksanaan teknologi blockchain,” kata kenyataan Harvest Portfolios. Syarikat itu berhasrat untuk ETF tersebut mengesan projek teknologi blockchain, mencerminkan Indeks Harvest Blockchain Technologies.

Dua syarikat Kanada yang lain, First Trust Portfolios Canada dan Evolve Funds Group Inc., juga berusaha untuk melancarkan dana blockchain, dan mengajukan prospektasi pertama mereka dengan pengawal selia minggu ini. Evolve Funds Inc. mendakwa bahawa blok ETF yang dicadangkan, yang dikenali sebagai LINK, akan “dikelola secara aktif” yang pertama untuk pelabur Kanada. Dananya akan melabur dalam “sekuriti ekuiti yang terlibat dalam penyelidikan, pembangunan, atau penggunaan teknologi blockchain, atau terlibat dalam rantaian bekalan untuk aplikasi blockchain termasuk perkakasan teknologi,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/canada-approves-countrys-first-blockchain-etf/

 

Taipei Bakal Menggunakan IOTA Untuk Mewujudkan Bandar Pintar

Taipei City sedang menaikkan profilnya dan akan dikuasai oleh teknologi IOTA. Ibu negara Taiwan bekerjasama dengan IOTA Foundation untuk teknologi Tangle yang didorong oleh IoT serta BiiLabs, syarikat permulaan blockchain, untuk transformasinya menjadi sebuah bandar pintar yang didorong oleh aplikasi pintar.

Datuk Bandar Taipei Ko Wen-je baru-baru ini mengembara ke Warsaw dalam perjalanan yang misinya memberi tumpuan kepada bandar-bandar pintar, dan kerjasama ini dengan IOTA adalah bukti komitmennya terhadap teknologi itu. Rakan kongsi tersebut meneroka cara teknologi IOTA dapat diintegrasikan ke bandar pintar untuk meningkatkan integriti data dan kepercayaan dalam perkhidmatan awam dan seterusnya. Taipei City menyertai para peserta seperti Microsoft yang telah beralih ke pasaran data IOTA. IOTA mengatakan pasaran “mempamerkan” protokol IOTA dan menunjukkan bagaimana “model perniagaan berasaskan pembayaran mikro akan berfungsi pada masa akan datang.”

Projek sulung untuk menguji kejayaan projek Taipei City adalah kad rakyat yang dilengkapi dengan TangleID, yang direka untuk melindungi penduduk setempat dari pencurian identiti dan penipuan pemilih serta rekod data perubatan. Kawasan lain juga sedang diterokai, termasuk pertukaran data penjagaan kesihatan dan pertukaran data antara bandar.

Sumber:

https://www.ccn.com/taiwan-smart-city-turns-to-iotas-dlt/

Default – Between Post Ads