Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 4 Januari 2018

Harga Bitcoin Melepasi $ 15,000 (RM 60,333) Setelah Berita Pegangan BTC Oleh Founders Fund Tersebar

Harga Bitcoin menyaksikan kenaikan harga pada hari Rabu berikutan laporan yang mendedahkan bahawa firma permodalan di Silicon Valley, Founders Fund memegang ratusan juta dollar dalam Bitcoin. Walaupun pasaran mata wang kripto mencatatkan kemajuan umum pada hari Rabu, majoriti pergerakan Bitcoin dikaitkan dengan laporan pada hari Selasa bahawa Founders Fund oleh Peter Thiel memegang sebilangan besar Bitcoin.

Firma itu, yang mempunyai $ 3 bilion (RM 12.07 billion) di bawah pengurusannya, dilaporkan membuat pelaburan awal sebanyak $ 15 juta (RM 60.33 juta) hingga $ 20 juta (RM 80.44 juta) dalam mata wang kripto, yang diperuntukkan kepada beberapa dana baru-baru ini. Nilai pelaburan itu meningkat secara dramatik pada bulan-bulan berikutnya, dan Founders Fund baru-baru ini memberitahu para pelabur bahawa mata wang kripto tersebut kini bernilai ratusan juta dolar.

Harga Bitcoin telah memasuki tahun baru dengan dagangan sekitar $ 13,000 (RM 52,300), dan ia turun naik kepada $ 14,000 (RM 56,300) sehingga 2 Januari pada kira-kira pukul 18:00 UTC, ketika itu melonjak $ 2,000 (RM 8,000) dalam masa dua jam. Bitcoin kini mempunyai pasaran sebanyak $ 256.5 bilion (RM 1.03 trillion), iaitu penguasaan pasaran sebanyak 36 peratus.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-crosses-15000-on-news-of-founders-funds-btc-stake/

Token XRP Ripple Mencecah Harga Tertinggi Melebihi $ 3

Hanya dua minggu selepas mencecah $ 1 (RM 4.02) buat pertama kalinya, harga XRP, token yang digunakan di rangkaian RippleNet, telah mencecah tahap tertinggi sepanjang masa melebihi $ 3 (RM 12.07).

XRP naik 144 peratus pada minggu ini, dan lebih daripada 1,000 peratus bulan dalam sebulan. XRP telah didagangkan pada $ 0.26 (RM 1.05) pada 30 hari lalu. Dengan perubahan itu, XRP juga menduduki tempat antara mata wang kripto yang paling berharga.

Pada masa penulisan, XRP telah banyak mendahului Ethereum. Ripple melepasi Ethereum dalam pasaran kurang dari seminggu yang lalu, dan sebelumnya memegang nombor tiga pada 29 Disember 2017. Kerana nilai Ripple telah naik, pasaran mata wang kripto meningkat secara keseluruhan, dengan jumlah keseluruhan pasaran mengatasi $ 713 bilion (RM 2.87 trillion) hanya sehari selepas ia naik dari $ 667 bilion (RM 2.68 trillion).

Sumber:

https://www.coindesk.com/ripples-xrp-token-hits-time-high-3/

Ethereum Mencapai Harga Rekod Tertinggi Lebih $ 900 Berikutan Pertumbuhan Kukuh Dalam Pasaran

Ether (ETH), mata wang kripto bagi platform Ethereum dan mata wang kripto terbesar ketiga dalam modal pasaran, mencapai paras tertinggi sepanjang masa hari ini, didagangkan pada $ 958 (RM 3,853) ketika waktu penulisan. Pada bulan lalu, harga ETH telah menyaksikan pertumbuhan lebih 100 peratus, meningkat dari sekitar $ 440 (RM 1,769) pada 1 Dis, 2017 hingga ke hari ini.

Puncak harga ini berlaku di tengah-tengah peningkatan jumlah dagangan ETH, terutamanya di Asia. Pada masa yang sama, pertukaran mata wang yang berpangkalan di Singapura Coinbene menjadi peneraju, dengan jualan dagangan 24 jam berjumlah $ 600 juta (RM 2.4 billion), hampir 11 peratus daripada keseluruhan dagangan Ether. Binance pertukaran Hong Kong / Tokyo juga melihat jumlah dagangan yang ketara sebanyak hampir $ 360 juta (RM 1.4 billion), dengan Bithumb yang berpusat di Korea Selatan di belakang dengan jilid 24 jam sekitar $ 340 juta (RM 1.36 billion).

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/ether-hits-new-record-price-high-over-900-following-month-of-strong-growth

China Mungkin Menghadkan Aktiviti Perlombongan Bitcoin

Bank pusat China dilaporkan memberitahu bahawa walaupun ia tidak mempunyai kuasa untuk mengawal perlombongan Bitcoin secara langsung, ia dapat memberi arahan kepada pemerintah tempatan untuk melaksanakan peraturan yang menyebabkan perlombongan Bitcoin menjadi kurang menguntungkan.

Menurut sumber Reuters, sumber yang tidak disebutkan namanya memberitahu pejabat penerbitan Beijing bahawa para pegawai Bank Rakyat China (PBoC) membuat kenyataan ini dalam pertemuan baru-baru ini dengan ahli-ahli Kumpulan Pemulihan Risiko Kewangan Terkemuka Kumpulan Beijing, pejabat pemerintah yang sama yang mengarahkan penutupan bursa Bitcoin di tanah besar pada bulan September tahun lepas.

Walaupun bahan laporan ini tidak diklasifikasikan sebagai larangan, ia menunjukkan bahawa pelombong akan dipaksa untuk membatasi penggunaan kuasa mereka, dan operasi mereka. Tanah besar China adalah rumah kepada kira-kira dua pertiga hashrate Bitcoin, sebahagian besarnya disebabkan oleh wujudnya tenaga dan buruh murah.

Walau bagaimanapun, jauh dari mengancam Bitcoin, banyak pemerhati industri percaya bahawa tindakan keras terhadap perlombongan Bitcoin Cina dapat memberi manfaat kepada ekosistem pada jangka masa sederhana, kerana ia akan membawa kepada desentralisasi industri perlombongan Bitcoin.

Sumber:

https://www.ccn.com/china-may-limit-bitcoin-mining-reducing-the-industrys-geographic-centralization/