Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 5 Februari 2018

Majlis Bandaraya Toronto Berminat Dalam Mengkaji Kesan Integrasi Mata Wang Kripto Terhadap Ekonominya

Pada 2 Februari 2018, City of Toronto mengundi untuk melibatkan diri sebagai wakil orang ramai dan Eksekutif City pada 19 Mac, 2018, dalam usaha untuk menilai dengan lebih baik bagaimana bandar dapat mengintegrasikan perdagangan dengan mata wang kripto.

Dikarang oleh Ahli Majlis Norman Kelly, dan disokong oleh Ahli Majlis Chin Lee, usul itu menyarankan bahawa majlis bandar “mengkaji semula kemungkinan menggunakan mata wang kripto sebagai bentuk pembayaran cukai harta perbandaran, utiliti, pelanggaran letak kereta dan cukai Pemindahan Tanah Perbandaran serta sistem pembayaran oleh City dan melaporkan semula kepada Jawatankuasa Eksekutif pada suku kedua 2018. ” Gerakan ini membincangkan minat yang semakin meningkat dari perniagaan dan kerajaan dalam mata wang kripto, dan teknologi blockchain yang mendasari mereka memiliki “potensi untuk merevolusikan pentadbiran kedua-dua perniagaan dan kerajaan.”

Kelly mengakui bahawa projek pembangunan blockchain lain yang melibatkan kerajaan Kanada sedang diterokai. “Pihak Ontario, kerajaan persekutuan dan beberapa bank sedang menjalankan projek perintis untuk melihat apa aplikasi praktikal boleh datang daripada menggunakan teknologi blockchain,” kata Kelly. Setakat ini, Kanada bersikap terbuka untuk mendigitalkan rekod geran di blockchain Ethereum, sementara Belanda dan Kanada bekerjasama untuk menghasilkan penyelesaian identiti biometrik untuk perjalanan udara.

Sumber:

https://www.ethnews.com/toronto-city-council-interested-in-economic-impact-of-cryptocurrency-integration

 

Santander Melancarkan Applikasi Berasaskan Ripple di 4 Negara

Ripple telah mendapat pelanggan terbesarnya, dengan Santander Group mengumumkan aplikasi mudah alih yang dikuasakan oleh Ripple. Bank telah menguji aplikasi itu selama 18 bulan dengan pekerjanya, mengintegrasikan Apple Pay untuk pembayaran antara £ 10 dan £ 10,000 ($ 14 dan $ 14,000), menurut Finextra. Aplikasi ini akan dilancarkan di Sepanyol, Brazil, U.K. dan Poland, mengikut laporan pendapatan 2017 syarikat.

Pelanggan akan dapat menggunakan aplikasinya untuk memudahkan pembayaran merentas sempadan dalam masa seminit, mengikut laporan tersebut. Aplikasi ini juga akan menyediakan dompet digital, pengurus kewangan peribadi dan khidmat bantuan pembayaran. Jurucakap Santander, berkata “kami merancang untuk melancarkan ini dalam beberapa bulan akan datang, dan kami boleh mengesahkan rekod bahawa kami merancang untuk menggunakan xCurrent dalam projek itu.”

Ketua ketua Ripple, Brad Garlinghouse mengumumkan strateginya tersebut kepada pengikutnya di Twitter, sambil menyatakan bahawa aplikasi itu akan dikeluarkan pada suku tahun ini.

Sumber:

https://www.coindesk.com/santander-uk-ripple-payment-app/

Malware Pelombong Monero Mensasarkan Iklan DoubleClick Google

Trend Micro, pembekal perisian keselamatan, perkakasan dan perkhidmatan, telah menemui kempen pemasaran iklan di tapak web trafik yang tinggi yang digunakan oleh Coinhive, kod JavaScript yang membolehkan pentadbir laman web untuk melabur Monero dengan CPU pelawat. Penyerang menyasarkan DoubleClick Google, yang menyediakan perkhidmatan penyiaran iklan Internet, Trend Micro melaporkan pada blog perisikan keselamatannya.

Trend Micro telah melaporkan penemuannya kepada Google mengenai kempen itu, yang menjejaskan Jepun, Perancis, Taiwan, Itali dan Sepanyol. Trend Micro menyedari peningkatan trafik ke lima domain pada 18 Jan, dan pada 24 Januari ia mendapati lonjakan sebanyak 285% dalam bilangan pelombong Coinhive. Lalu lintas laman web itu datang dari iklan DoubleClick.

Dua skrip pelombong web yang berbeza telah ditanamkan bersama skrip yang memaparkan iklan dari DoubleClick. Halaman web yang diserang memaparkan iklan yang sah manakala kedua-dua pelombong web menjalankan tugas rahsia mereka. Penggunaan iklan di laman web yang sah dipercayai menjadi taktik untuk menyerang sejumlah besar pengguna.

Sumber:

https://www.ccn.com/maladvertising-campaign-delivering-crypto-miners-targets-googles-doubleclick/

 

Presiden CME Ragu-Ragu Untuk Membangunkan Derivatif Mata Wang Kripto Tambahan

Tidak lama selepas penyelesaian kontrak niaga hadapan bitcoin pertama, Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan komoditi (CFTC) telah memulakan proses “peningkatan kajian”, dan telah memutuskan untuk menilai kesesuaian pensijilan kendiri untuk derivatif mata wang kripto. Berlatarbelakangkan pengawasan pengawalseliaan yang lebih tinggi, Kumpulan CME teragak-agak untuk memperkenalkan derivatif mata wang kripto tambahan.

“Saya tidak akan bertindak mengenai sesuatu yang mungkin berpotensi merosakkan reputasi syarikat,” kata Ketua Pegawai Eksekutif CME, Terry Duffy dalam satu wawancara. “Untuk mengatakan bahawa anda hanya perlu meneruskan secara automatik dan menyenaraikan produk baru, saya rasa tindakan itu agak tidak bertanggungjawab sekarang ini,” katanya. “Kami perlu belajar dengan lebih lanjut.”

Keseluruhan, ternyata bahawa bursa tradisional telah sangat tergesa-gesa untuk membawa derivatif mata wang kripto mereka ke pasaran, mungkin menjejaskan pengguna dan pasaran kewangan yang kukuh. Peningkatan Bitcoin yang menakjubkan mudah menggoda gergasi kewangan, tetapi mereka mungkin tidak bersedia untuk mengambil risiko. Bitcoin adalah rakan kongsi yang tidak menentu, jadi ia akan menarik untuk melihat bagaimana kesaksian SEC dan CFTC minggu depan mempengaruhi rancangan masa depan CME Group.

Sumber:

https://www.ethnews.com/cme-president-hesitant-to-develop-additional-cryptocurrency-derivatives

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.