Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 5 Mac 2018

Bank Eropah Lengkapkan Pemindahan Sekuriti Pertama Di Platform Blockchain R3

Kredit Suisse yang berpangkalan di Switzerland dan kumpulan perkhidmatan kewangan ING yang berpangkalan di Belanda telah berjaya menyelesaikan transaksi langsung pertama sebanyak 25 juta euro (kira-kira $ 30 juta) pada platform Corda Blockchain R3, menurut kenyataan akhbar Credit Suisse pada 1 Mac. Credit Suisse dan ING memindahkan pemilikan undang-undang sekuriti kerajaan Belanda dan Jerman menggunakan HQLAX Digital Collateral Records (DCRs) pada aplikasi pinjaman cagaran HQLAX Corda.

Transaksi itu dilaksanakan dengan memindahkan hak milik akaun HQLAX DCR yang mengandungi “bakul sekuriti,” bukan cara tradisional memindahkan sekuriti individu sendiri. Siaran media menulis bahawa penggunaan DCR untuk memindahkan sekuriti boleh “akhirnya membantu meningkatkan ketelusan peraturan, mengurangkan risiko sistemik, mengurangkan risiko operasi, dan membantu institusi kewangan mengurus modal dengan lebih cekap.”

Kenyataan akhbar Credit Suisse menyebut bahawa firma undang-undang Clifford Chance juga terlibat dengan membangunkan rangka kerja undang-undang bagi pemindahan pemilikan sekuriti berasaskan DCR.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/european-banks-complete-first-live-securities-transfer-on-r3s-blockchain-platform

 

Kongres Mexico Luluskan Peraturan Mata wang kripto dan Crowdfunding

Rumah Kongres Rendah Mexico baru-baru ini meluluskan rang undang-undang untuk mengawal selia sektor teknologi kewangan (fintech) di negara ini. Rang undang-undang ini akan menangani peraturan crowdfunding dan mata wang kripto, dan meletakkan Mexico di kalangan sekumpulan kecil negara yang mengatur ruang mata wang kripto.

Menurut Reuters, rang undang-undang itu bertujuan untuk “menggalakkan kestabilan kewangan dan menghalang jenayah pencucian wang,” dan telah diluluskan oleh Senat Mexico pada bulan Disember. Kini, ia hanya perlu ditandatangani oleh Presiden Enrique Pena Nieto, untuk menjadi undang-undang. Rang undang-undang itu dibuat secara umum, dan akan melihat pengatur draf “undang-undang sekunder” yang akan membantu menentukan maklumat penting bagi syarikat yang menangani mata wang kripto.

Undang-undang juga akan membenarkan “perkongsian maklumat pengguna oleh institusi kewangan melalui antara muka pengaturcaraan aplikasi awam (API). Institusi kewangan akan, di bawah undang-undang, dapat menggunakan maklumat klien dari bank besar melalui API, selama pengguna setuju.

Sumber:

https://www.ccn.com/mexicos-congress-approves-cryptocurrency-crowdfunding-regulations/

 

‘Premium Kimchi ‘ Bitcoin Sudah Lenyap

Sesungguhnya, peningkatan harga yang bermula pada awal bulan November apabila ura-ura bahawa penyenaraian niaga hadapan bitcoin akan dilaksanakan di AS mencetuskan gelombang spekulasi – bitcoin, yang diniagakan pada $ 6,500 pada 1 November, naik setinggi $ 20,000 pada pertengahan Disember – kini telah pudar. Tetapi sementara bitcoin sebahagian besarnya telah tersekat dengan perdagangan yang mendatar, jumlah dagangan global terus meningkat, menunjukkan minat yang masih kukuh.

Walau bagaimanapun, bagi peniaga-peniaga mata wang kripto, perubahan yang paling besar adalah apa yang dipanggil “premium kimchi” yang dipasarkan oleh pasaran sepanjang tempoh dagangan 28 Februari sudah lenyap. Istilah ‘premium kimchi’ menjadi terkenal selepas digambarkan oleh pengawal selia Amerika, istilah kimchi (sempena makanan ruji Korea) merujuk kepada apa yang menjadi trend dominan di pasaran pada masa itu, iaitu harga bitcoin yang lebih tinggi diperhatikan di Selatan Bursa Korea.

Pada akhir bulan Februari, harga premium adalah adalah hanya kira-kira $ 400, berbanding sehingga 50% lebih tinggi berbanding harga bitcoin di US pada kemuncak fenomena ‘premium kimchi’. Tetapi istilah “premium kimchi” juga terkenal dengan apa yang dikatakannya mengenai dinamik pasaran. Ketika kegilaan bitcoin mencengkam Korea Selatan tahun lepas, penyebaran harga BTC di pelbagai bursa mula semakin melebar pada bulan November dan Disember. Ada kalanya, dinamik tersebut menyebabkan gangguan di pasaran yang melampaui sekadar faktor jual beli di pasaran.

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitcoin-price-kimchi-premium-eroding/

 

Kajian Yandex Menunjukkan Minat Berkenaan Kripto Meningkat Dalam Kalangan Rakyat Kazakhstan

Satu kajian oleh Yandex, sebuah syarikat multinasional perkhidmatan Internet, menunjukkan bahawa rakyat Kazakhstan telah mencari istilah-istilah yang berkaitan dengan mata wang kripto dengan kekerapan dan jumlahnya beberapa kali lebih tinggi tahun ini berbanding 2017. Kajian menunjukkan bahawa peningkatan minat bermula pada bulan Jun tahun lepas dan meningkat pada bulan September. Kajian itu menyatakan bahawa “apa itu Bitcoin” merupakan soalan yang ditanya paling kerap pada Disember 2017, apabila harga Bitcoin mencecah $ 20,000.

Pengguna Yandex di Kazakhstan menggunakan perkataan “cryptocurrency” dalam pencarian 15 kali lebih banyak daripada pada tahun 2018 berbanding tahun 2017, dan mencari “kad grafik untuk perlombongan” 10 kali lebih banyak berbanding tahun sebelumnya.

Pada bulan November tahun lepas, Astana International Finance Center Kazakhstan mengumumkan bahawa mereka berminat untuk mewujudkan mata wang kripto berasaskan fiat, CryptoTenge, selepas menandatangani perjanjian dengan broker kewangan Malta. Juga pada bulan November, dilaporkan bahawa Kazakhstan sedang menimbang pelesenan mata wang kripto dan kumpulan lobi Blockchain untuk mempromosikan teknologi baru itu.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/yandex-study-shows-rising-interest-in-crypto-by-kazakhstanis