Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 4 Mac 2018

Bank Liechtenstein Membuka Pelaburan Mata Wang Kripto Untuk Pelanggan

Sebuah bank yang berpusat di Liechtenstein telah menjadi salah satu bank pertama di dunia yang membolehkan pelanggan untuk terus melabur di dalam mata wang kripto. Membuat pengumuman awal minggu ini, Bank Frick mengatakan bahawa kumpulan kriptokumen pertama yang tersedia untuk dagangan akan termasuk bitcoin, cash bitcoin, litecoin, Ripple dan ether. Bank itu berkata ia mensasarkan institusi swasta dan pelanggan bernilai tinggi, yang boleh membeli dengan Euro, Dollar A.S. dan Franc Swiss.

Aset crypto di bawah jagaan bank, pengumuman itu berkata, akan disimpan dalam dompet sejuk – langkah keselamatan yang menyimpan kunci peribadi untuk mata wang kripto offline dan jauh dari penggodam yang berpotensi. Aktiviti dagangan melalui platform bank juga akan dilaksanakan dengan mematuhi prosedur yang diketahui pelanggan di bawah Liechtenstein dan undang-undang Eropah (EU / EEA).

“Perkhidmatan kami mendapat permintaan syarikat di seluruh Eropah,” kata Hubert Büchel, ketua pegawai pelanggan di bank itu. “Kami berhasrat untuk meletakkan crypto-banking sekurang-kurangnya ke tahap kualiti yang sama seperti perbankan tradisional.” Langkah itu menandakan usaha terkini di kalangan institusi kewangan di rantau ini untuk bergerak untuk menyokong pertumbuhan mata wang kripto dan pembangunan teknologi blockchain.

Sumber:

https://www.coindesk.com/liechtenstein-bank-opens-up-cryptocurrency-investment-for-clients/

 

Chile Mengguna Pakai Teknologi Blockchain Untuk Grid Tenaga Nasional

Agensi pengawalseliaan tenaga Chile, Komisión Nacional de Energía de Chile (CNE), telah mengumumkan bahawa mereka akan melaksanakan teknologi blockchain dalam grid tenaga nasional, lapor majalah penerbitan perdagangan pada 27 Februari.

CNE akan menggunakan blockchain untuk mengesahkan maklumat seperti kos marginal, harga pasaran purata, harga bahan api, dan pematuhan dengan undang-undang tenaga boleh diperbaharui. Setiausaha eksekutif CNE Andrés Romero menyatakan bahawa langkah ke arah teknologi blockchain itu dibuat kerana kebimbangan terhadap keselamatan data.

“Suruhanjaya Tenaga Nasional telah memutuskan untuk menyertai teknologi inovatif ini dan kami telah memutuskan untuk menggunakan blockchain sebagai notari digital, yang akan membolehkan kami mengesahkan bahawa maklumat yang kami berikan di portal data terbuka tidak diubah suai dan meninggalkan rekod kewujudannya yang tidak boleh diubah, “kata Romero.

Romero menambah bahawa teknologi itu akan meningkatkan kepercayaan terhadap data yang disediakan oleh agensi pengawalseliaan, meningkatkan keyakinan pelabur, pihak berkepentingan, dan orang awam pada umumnya. Chile merancang untuk melaksanakan teknologi pada bulan Mac, 2018.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/chile-adopts-blockchain-technology-for-national-energy-grid

 

Gabenor Bank Of England :’Mata Wang Kripto’ Gagal Sebagai Wang

Gabenor Bank of England, Mark Carney telah menggandakan kritikannya terhadap mata wang kripto baru-baru ini, dengan alasan mereka gagal “dalam usaha mereka untuk memenuhi peranan wang. Carney, yang juga berkhidmat sebagai Pengerusi lembaga kestabilan kewangan G20, membuat kenyataan ini dalam ucapannya di persidangan Ekonomi Scotland, dengan alasan bahawa mata wang kripto tidak menjadi alternatif kepada mata wang fiat.

“Jawapan yang panjang dan jujur adalah bahawa mata wang kripto tidak berfungsi sebagai wang, paling baik, hanya untuk sesetengah orang dan secara terhad sahaja, dan kemudian hanya berfungsi selari dengan mata wang tradisional pengguna,” katanya. “Jawapan ringkas ialah ianya gagal.”

Ketua perbankan pusat mengatakan bahwa Bitcoin dan altcoin adalah penyimpan nilai yang tidak berfungsi secara baik, media pertukaran yang tidak efisien, dan hampir tidak ada sebagai unit akaun. Sebelum ini, Carney telah memberitahu sekumpulan pelajar di Universiti Regent yang berpusat di London bahawa Bitcoin bukan mata wang yang sah, memetik bukti yang sama untuk membuktikan kesnya.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrencies-failing-as-money-bank-of-england-governor/

 

Dubai Akan Melancarkan Pasaran Blockchain Untuk Industri Pelancongan ‘Demi Menjadikannya 10 Tahun Di Hadapan’

Dubai melancarkan pasaran khusus perniagaan business-to-business maya menggunakan teknologi blockchain sebagai sebahagian daripada inisiatif 10x Dubai “untuk menjadi 10 tahun lebih awal dari bandar-bandar dunia lain”, laporan berita tempatan Arabian Business.

Pelancongan Dubai Blockchain Marketplace merancang untuk menambah “saluran pengedaran tambahan untuk hotel” dalam dua tahun akan datang, menghubungkan melalui blockchain semua organisasi pelancong yang terlibat dalam perancangan perjalanan, memberikan harga dan pilihan “masa nyata” kepada pelanggan di inventori pelancongan Dubai.

Siaran akhbar Jabatan Pelancongan Dubai menggambarkan inisiatif pelancongan baru ini sebagai: “Memberikan akses yang lebih luas kepada pengguna global, dan membuka industri perjalanan domestik kepada peserta baru dan start-up ke dalam ekosistem – sehingga memberikan nilai ke Dubai dari segi penukaran pengunjung yang lebih tinggi dan lebih cepat, dan Impak KDNK yang lebih besar. ”

Inisiatif Pasar Pelancongan Blockchain, menurut Perniagaan Arab, akan membolehkan organisasi yang lebih kecil sama peluang untuk menarik pelancong dan meningkatkan pekerjaan dalam bidang pelancongan Dubai secara keseluruhan. Helal Saeed Almarri, ketua pengarah Pelancongan Dubai, berkata bahawa projek Dubai 10x akan “melayan fasa pembangunan baru untuk perkhidmatan kerajaan dengan mengubah pelbagai idea-idea inovatif menjadi kenyataan.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/dubai-to-launch-blockchain-marketplace-for-tourism-industry-to-be-10-years-ahead

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads