Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 6 Februari 2018

Pasaran Kripto Berundur Ke Paras Bawah $400 Billion, Harga Bitcoin Di bawah $ 8K, Namun Pedagang Meramalkan Peningkatan Baru

Satu lagi hari pasaran merah untuk pasaran mata wang kripto, kerana 97 daripada 100 mata wang kripto teratas telah mencatatkan penurunan. Harga Bitcoin menurun sehingga harganya menyamai 80 hari yang lepas, dan altcoin teratas juga mengalami nasib buruk yang sama. Keseluruhannya, pasaran pasaran mata wang kripto merosot kepada $ 321 bilion.

Pada masa ini, harga Bitcoin bernilai hanya $ 6,800, yang diterjemahkan ke dalam jumlah pasaran $ 115 bilion. Namun para pedagang kripto masih bersikap positif kerana naik turun pasaran kripto itu adalah lumrah, dah mereka telah biasa mengalaminya serta telah mengkaji risiko dalam perdagangan kripto. Harga Ethereum tenggelam di bawah paras $ 700 dan didagangkan pada $ 680 ketika masa penulisan, dengan paras pasaran $ 66 bilion.

Secara keseluruhannya, altcoin merosot ke tahap yang lebih tinggi daripada Bitcoin, menunjukkan bahawa kepelbagaian ke altcoin tidak semestinya memberi pelabur keselamatan terhadap penurunan pasaran utama. Kedua-dua harga Ripple dan harga Bitcoin Cash merosot sebanyak 15 dan 19 peratus, mengurangkan mata wang kripto terbesar ketiga dan keempat untuk menunjukkan nilai pasaran sebanyak $ 25 billion dan $ 15 billion. Manakala Cardano mencatakan penurunan sehingga $0.298 dan mempunyai jumlah pasaran sebanyak $7 billion.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrency-market-cap-retreats-400-billion/

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-prices-again-below-8k-but-traders-forecast-fresh-upside

 

Teknologi Blockchain Akan ‘Mengubah Dunia’, Kata Menteri Kewangan Korea Selatan

Menteri Kewangan Korea Selatan, Kim Dong-yeon menggariskan pentingnya teknologi blockchain sambil mengadakan perbincangan dengan ketua bank pusat China mengenai dasar kerjasama ekonomi mereka. Apabila menandatangani perjanjian kerjasama ekonomi baru dengan China semasa lawatan dua hari, Yeon juga membincangkan teknologi blockchain sambil menyeru kedua-dua negara untuk bersatu dalam penyelidikan dan pembangunan teknologi blockchain.

Dalam petikan yang dilaporkan oleh penerbitan Korea Chosun, Kim bercakap pada mesyuarat di Beijing apabila dia menyatakan: “Teknologi blockchain berpotensi menjadi salah satu infrastruktur teras revolusi perindustrian keempat. Pembangunan teknologi blockchain benar-benar boleh mengubah dunia. ”

Kenyataan eksekutif rasmi itu menolak perbualan berkenaan larangan yang lebih luas di bursa mata wang kripto. Sebaliknya, peraturan baru yang mengarahkan pemberhentian akaun dagangan kripto tanpa identiti bermula selepas bank-bank Korea mula menyokong pertukaran mata wang kripto dengan akaun bank tang menggunakan nama sebenar pedagang.

Sumber:

https://www.ccn.com/blockchain-tech-can-change-world-says-south-koreas-finance-minister/

Singapore Airlines Melancarkan Program Kesetiaan Pelanggan Berasaskan Teknologi Blockchain

Dalam satu pengumuman pada 5 Februari, Singapore Airlines (SIA) berkata ia akan melancarkan dompet digital untuk program KrisFlyer yang kerap kali beroperasi dalam tempoh enam bulan yang akan dikuasakan oleh blockchain. Menurut syarikat penerbangan itu, dompet yang berasaskan blokchain akan membolehkan ahli-ahli program membelanjakan mil udara mereka di rakan runcit untuk urus niaga jualan.

Syarikat itu berkata, inisiatif ini berlaku selepas percubaan yang berjaya dengan kerjasama KPMG dan Microsoft, dan pada masa ini menandatangani pedagang runcit untuk menyertai perkhidmatan berasaskan blokchain. Projek baru adalah contoh terbaru di mana teknologi blockchain sedang digunakan oleh pengendali syarikat penerbangan dan lapangan terbang untuk meningkatkan operasi mereka.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, lapangan terbang Australia Brisbane sedang melancarkan pembayaran Bitcoin di beberapa terminal membeli-belah dan kedai makan. Sementara sebuah syarikat penerbangan A.S., Surf Air telah mengumumkan rancangan untuk menerima mata wang kripto untuk pembayaran tiket, dan syarikat penerbangan Rusia, S7 dilaporkan sedang meneroka teknologi blockchain untuk mengeluarkan tiket.

Sumber:

https://www.coindesk.com/singapore-airlines-launch-blockchain-based-loyalty-wallet/

 

Pengawalseliaan UAE Memberi Amaran Kepada Penduduk Terhadap Risiko Pelaburan ICO

Dalam pekeliling yang diterbitkan pada hari Ahad, Pihak Berkuasa Sekuriti dan Komoditi UAE (SCA) menggesa para pelabur untuk berhati-hati dengan risiko yang berkaitan dengan pelaburan ke dalam ‘semua kegiatan digital, aktiviti mengumpul dana atau skim pelaburan berasaskan token’.

ICO tidak dikawal maka ia terbuka kepada risiko penipuan, kata pihak berkuasa. ICO yang dikeluarkan di luar negara dan tertakluk kepada undang-undang bidang kuasa mereka akan membuktikan sukar untuk mengesan dan mendapatkan semula dana, menurut amaran tersebut. Oleh itu, agensi itu mengingatkan pelabur bahawa ia tidak mengiktiraf atau mengawal sebarang ICO. Pelabur yang mengambil bahagian dalam aktiviti ICO akan melakukannya dengan risiko mereka sendiri tanpa sebarang perlindungan undang-undang, kata SCA.

Pekeliling itu mengikuti garis panduan yang jelas yang dikeluarkan oleh modal UAE Abu Dhabi mengenai mata wang kripto dan ICO pada bulan Oktober. Berdasarkan konsep mata wang kripto sebagai komoditi dan ICO sebagai sekuriti, pengawal selia pasaran kewangan Abu Dhabi menggariskan “pasaran ICO yang sangat pelbagai” yang turut mengandungi “beberapa ICO yang berisiko tinggi.” Di Dubai pula, pengawal selia pasaran kewangan juga mengeluarkan amaran yang berkaitan dengan ICO dalam Oktober, menganggap mereka “pelaburan berisiko tinggi.”

Sumber:

https://www.ccn.com/uae-regulator-warns-residents-about-ico-investment-risks/

EXMO affiliate program