Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 6 Mac 2018

Subsidiari Alibaba Berjaya Menggunakan Teknologi Blockchain untuk Data Logistik

Lynx International, anak syarikat e-dagang Alibaba China, baru-baru ini mengumumkan bahawa ia telah berjaya menggabungkan teknologi blockchain ke dalam perniagaan logistik rentas sempadan syarikat tersebut. Menurut syarikat itu, sistem berasaskan blokchainnya menjejak semua maklumat yang berkaitan mengenai penghantaran yang diimport, termasuk butiran tentang pengeluaran, kaedah pengangkutan, kastam, pemeriksaan dan pengesahan pihak ketiga.

Ketua teknikal syarikat, Tang Ren, memberitahu sebuah saluran berita China, “Walaupun konsep blockchain baru muncul, ia mempunyai pelbagai aplikasi yang sangat luas. Kami yakin bahawa ini adalah teknologi berasaskan Internet, bukan alat untuk membuat spekulasi mengenai mata wang. ”

Setakat ini, dianggarkan lebih daripada 30,000 barangan import dari pelabuhan di Shangai, Shenzhen, Guangzhuo, Hangzhuo dan Tianjin antara lain telah tercatat butiran mereka di sistem blockchain syarikat tersebut. Tang juga mengesahkan bahawa proses pengesanan maklumat bermula sebelum produk sampai ke negara mereka. Beliau menyatakan,”Apabila barang-barang ini dihantar dari luar negara ke China, data logistik sudah mula berjalan di blokchain.”

Sumber:

https://www.ccn.com/alibaba-subsidiary-reports-successful-use-blockchain-technology-logistics-data/

 

1,200 Kedai Surat Khabar di Australia Kini Menjual Bitcoin dan Ethereum

Terima kasih atas perkongsian baru antara pertukaran mata wang kripto domestik Bitcoin Australia dan penyedia pembayaran Blueshyft, kira-kira 1,200 gerai berita di Australia akan dilengkapi untuk menjual semula bitcoin dan Ethereum, dua mata wang kripto terbesar oleh permodalan pasaran. Untuk membuat pembelian, pelanggan perlu memuat turun dompet digital untuk memasukkan e-mel dan nombor mudah alih mereka untuk mendaftar. Pengguna kemudiannya boleh mengimbas kod QR yang dipaparkan melalui iPad untuk membuat pembelian dan menyelesaikan urus niaga dengan bayaran 5 peratus. Pembeli akan, secara purata, melihat pembelian kripto mereka wujud dalam dompet mereka di bawah 20 minit.

Ketua Pegawai Eksekutif Bitcoin Australia Rupert Hackett mengatakan bahawa langkah untuk menawarkan mata wang kripto di gerai berita adalah tentang “demokratisasi” proses dalam menjual produk digital di gerai fizikal tradisional, dalam sebuah wawancara dengan Australian Financial Review.

Selanjutnya, beliau berpendapat bahawa vendor fizikal yang menjual bitcoin akan mendapat kepercayaan daripada seorang pengguna baru yang mungkin mempunyai keraguan yang melabur mata wang kripto secara dalam talian. “Apabila produk anda benar-benar digital, sukar untuk mendapatkan kepercayaan daripada pengguna kerana tidak ada produk ketara yang diserahkan,” katanya kepada 9Finance, sambil menambah: “Menggunakan gerai surat khabar menyediakan pengguna dengan cara yang mudah dan dipercayai untuk pelabur untuk membeli mata wang kripto.”

Sumber:

https://www.ccn.com/1200-australian-newsstands-now-selling-bitcoin-ethereum/

PayPal Memfailkan Paten Sistem Untuk Mempercepatkan Masa Transaksi Mata wang kripto

Gergasi pembayaran berasaskan A.S. PayPal telah memfailkan paten dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan A.S. (USPTO) yang diterbitkan pada 1 Mac, untuk meningkatkan kelajuan pembayaran mata wang kripto. Paten tersebut menerangkan “Sistem Transaksi Mata Wang Virtual Pantas”, yang melibatkan penggunaan kunci persendirian sekunder untuk memendekkan waktu penungguan bagi transaksi antara pengguna dan pedagang.

Pencipta paten disenaraikan sebagai Cheng Tian dan Sandy Lynn Godsey dari San Jose, California, dengan PayPal Inc. disenaraikan sebagai pemohon. Menurut paten, PayPal cuba menyelesaikan masalah masa transaksi yang perlahan untuk perdagangan mata wang kripto yang telah menyebabkan pengguna kripto berpotensi untuk “memilih untuk melakukan transaksi menggunakan kaedah pembayaran tradisional daripada mata wang kripto:” “Isu-isu seperti ini telah memperlahankan penggunaan mata wang kripto walaupun kelebihan mereka” menurut kenyataan paten tersebut.

Butiran paten bagaimana penciptaan dompet sekunder dengan kunci peribadi mereka sendiri akan membuat masa urusniaga dengan lebih cepat, “secara praktikal menghapuskan jumlah masa yang mesti ditunggu oleh penerima untuk memastikan mereka akan menerima pembayaran mata wang kripto. “Masa tunggu dipendekkan adalah disebabkan oleh proses yang dilaporkan lebih cepat untuk memindahkan kunci peribadi yang berkaitan dengan” jumlah yang telah ditetapkan “dari mata wang kripto yang bersamaan dengan jumlah dalam transaksi.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/paypal-files-patent-for-system-to-speed-up-cryptocurrency-transaction-times

 

Pengangkutan GE Bergabung dengan Konsortium Blockchain

Pengangkutan GE mengumumkan pada Khamis lepas bahawa ia telah menjadi ahli terbaru Blockchain dalam Perikatan Pengangkutan (BiTA), yang bertujuan untuk membangunkan piawaian di sekitar penggunaan teknologi dalam industri pengangkutan kargo. Dengan langkah itu, GE menjadi firma utama terkini untuk menghubungkan dengan usaha itu, menyertai senarai yang termasuk UPS, FedEx dan cabang logistik syarikat e-dagang Cina JD.com.

Dalam kenyataannya, syarikat itu berkata bahawa ia menyertai kumpulan itu sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengkaji kemungkinan aplikasi blockchain untuk operasinya. “Oleh kerana Pengangkutan GE memperluaskan keupayaannya ke dalam rantaian bekalan yang lebih luas, kami menghubungkan rakan kongsi dan pelanggan di setiap nod dan merentas pelbagai mod,” kata ketua pegawai digital GE Transportation, Laurie Tolson dalam satu kenyataan.

Beliau turut menambah: “Kami tidak sabar-sabar untuk membawa aplikasi kami ke BiTA memandangkan kami secara kolektif berusaha memanfaatkan potensi blockchain merentasi industri yang kami tawarkan.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/ge-transportation-joins-blockchain-transport-alliance/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.