Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 7 Disember 2017

Pengawalselia Malaysia Berkemungkin Besar Akan Menguatkuasakan Sistem Perlesenan Untuk Bursa Pertukaran Mata Wang Digital

Pengawal selia Malaysia berhasrat untuk mengawal tawaran mata wang digital awal atau ICO dengan memperluaskan definisi “sekuriti” dalam undang-undang sedia ada, menurut sumber industri. Pengawal selia juga mungkin memerlukan beberapa bentuk pelesenan untuk pertukaran mata wang digital untuk beroperasi di Malaysia.

Luno, salah satu daripada bursa mata wang digital popular di dunia, berkata ia mempunyai satu juta pelanggan atau dompet yang didaftarkan. Ia mendedahkan bahawa rakyat Malaysia telah berdagang lebih daripada 900 Bitcoin pada bursa Luno pada Khamis lepas, yang bersamaan nilai RM40 juta.

Terdapat banyak bursa lain yang dapat rakyat Malaysia boleh membeli dan menjual mata wang digital. Satu sumber mengatakan bahawa salah satu daripada pertukaran ini mencecah jumlah perdagangan sebanyak RM500 juta daripada dagangan Malaysia tahun lepas sahaja.

Bulan lepas, Suruhanjaya Sekuriti (SC) berkata ia bekerjasama rapat dengan Bank Negara untuk melancarkan rangka kerja mata wang digital untuk negara dalam tempoh tiga bulan. Perlu diingatkan adalah hakikat bahawa SC telah mewujudkan beberapa saluran yang sah yang akan memenuhi keperluan pengumpulan dana daripada firma teknologi kecil, termasuk crowdfunding, peer-to-peer lending dan Leading Entrepreneur Accelerator Platform Market (LEAP).

Sumber:

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/12/06/tight-rein-on-icos/

EXMO affiliate program

Penyedia Perkhidmatan Cryptomining, Nicehash Digodam, $60 Juta(RM 245 Juta) Dicuri Daripada Pengguna

Perkhidmatan perlombongan Nicehash dilaporkan telah digodam hari ini, dengan dana lebih daripada $ 60 juta telah dicuri. Syarikat itu mengeluarkan kenyataan rasminya berkata:

“Terdapat pelanggaran keselamatan yang melibatkan laman web NiceHash. Kami sedang menyiasat insiden itu dan, akibatnya, kami menghentikan semua operasi untuk 24 jam akan datang. Yang penting, sistem pembayaran kami telah digodam dan kandungan dompet NiceHash Bitcoin telah dicuri. Kami sedang berusaha untuk mengesahkan bilangan tepat BTC yang diambil.”

Nicehash merupakan perkhidmatan yang membolehkan pemilik peralatan cryptomining menyewakan hashpower mereka kepada pembeli. Penjual hashpower mendapatinya mudah digunakan kerana mereka tidak perlu menghabiskan banyak masa mencari mata wang digital yang paling menguntungkan.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/mining-service-nicehash-hacked-60-million-in-user-funds-stolen

ASX Akan Menggunakan Teknologi Lejar Digital (DLT) Untuk Menyelesaikan Perdagangan Saham

Australian Securities Exchange (ASX) telah mengumumkan bahawa ia akan menggantikan sistem penyelesaian pasca perdagangan saham CHESS menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh Digital Asset, satu syarikat start up teknologi lejar digital (DLT).

Dominic Stevens, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif ASX, berkata dalam satu kenyataan: “Kami percaya bahawa menggunakan DLT untuk menggantikan CHESS akan membolehkan pelanggan kami untuk membangunkan perkhidmatan baru dan mengurangkan kos mereka, dan ia akan meletakkan Australia di barisan hadapan inovasi dalam pasaran kewangan. Walaupun kami mempunyai banyak lagi kerja yang perlu dilakukan, pengumuman hari ini adalah peristiwa penting dalam perjalanan itu. ”

Platform yang dibangunkan oleh Digital Asset menggunakan teknologi ini membolehkan penyatuan data dan proses pasaran kewangan merentasi pelbagai peserta pasaran. Ia melakukan ini sambil mengekalkan kerahsiaan dan skalabiliti – kedua-dua kritikal untuk infrastruktur pasaran saham.

Sumber:

https://www.coindesk.com/asx-says-yes-securities-exchange-approves-dlt-replacement-post-trade-system/

Kementerian Keadilan dan Kehakiman Korea Akan Mengetuai Pasukan Petugas Mata Wang Digital

Kementerian Keadilan dan Kehakiman di Korea Selatan kini akan mengetuai pasukan petugas yang bertujuan mengawal selia aktiviti mata wang digital negara.

Para penggubal dasar di Korea Selatan melihat peraturan-peraturan sukar untuk mata wang digital, seperti yang ditunjukkan oleh laporan-laporan yang diterjemahkan dalam satu mesyuarat pada hari Isnin, 4 Disember 2017. Telah diputuskan di perhimpunan antara agensi bahawa Kementerian Keadilan dan Kehakiman akan menggantikan Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan dengan mengambil peranan utama dalam usaha mengawasi pasaran dan mengurangkan tingkah laku jenayah.

Kementerian itu berkata ia akan bekerjasama dengan kerajaan Korea Selatan untuk menangani aktiviti jenayah yang berkaitan dengan mata wang digital dan akan menubuhkan pasukan petugas yang merangkumi Jabatan Perancangan Dasar, Jabatan Kehakiman Jenayah, Jabatan Undang-undang, dan Bahagian Perancangan Jenayah. Pasukan petugas akan diketuai oleh Ketua Hakim Negara.

Sumber:

https://www.ethnews.com/s-korean-ministry-of-justice-takes-charge-of-crypto-taskforce