Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 7 Februari 2018

Harga Bitcoin Mula Menuju Ke Arah $8,000 Setelah Kejatuhannya

Kelmarin, pasaran mata wang kripto tenggelam kepada $ 276 bilion, titik paling rendah sejak November. Namun jangan risau kerana pada waktu penulisan, pasaran kembali pulih, dengan nilai pasaran sebanyak $366 billion. Harga Bitcoin kini naik ke nilai $ 7,689, peningkatan hampir $ 2,000 dari paras harian terendah, yang menyaksikan Bitcoin jatuh di bawah $ 6,000 buat kali pertama sejak 12 November. Bitcoin kini mempunyai pasaran sebanyak $ 129 bilion dengan peningkatan sebanyak 12% dalam sehari.

Harga Ethereum sebahagian besarnya mengikuti jejak Bitcoin, menurun serendah $ 565 sebelum pulih ke $ 778 pada masa penulisan. Ethereum kini mempunyai pasaran sebanyak $ 76 bilion, menunjukkan peningkatan 10.6% dalam masa 24 jam.

Harga Ripple meningkat sebanyak 12 peratus kepada $ 0.74, sementara peningkatan 6 peratus Bitcoin Cash memaksa harganya naik kepada $ 961. Cardano yang berada di tangga kelima mata wang kripto utama pula meningkat 18.6 peratus. NEO menunjukkan prestasi terbaik di kalangan mata wang kripto 10 teratas dengan peningkatan sebanyak 33 peratus dalam masa 24 jam.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-eyes-7000-as-markets-see-early-morning-bounce/

 

Tidak Akan Ada DLT Tanpa Bitcoin, Kata Ketua CFTC

“Penting untuk diingat bahawa jika tiada Bitcoin, tidak akan wujud teknologi lejar digital (DLT).” Itu adalah tindak balas daripada Pengerusi Suruhanjaya Perdagangan Komoditi Berjangka (CFTC), J. Christopher Giancarlo apabila ditanya oleh Senator Tom Cotton dari Arkansas tentang nilai teknologi yang mendasari mata wang kripto seperti Bitcoin.

Dalam ucapannya, Giancarlo menyifatkannya Bitcoin dan DLT saling berkait rapat, menunjukkan kepada “prospek besar” teknologi itu dalam pelbagai kegunaan. Komen tersebut berlaku semasa pendengaran selama dua jam oleh Jawatankuasa Perbankan Senat A.S. di hadapan khalayak yang penuh sesak, menyentuh topik seperti peraturan baru, tawaran duit syiling permulaan dan turun naik dalam pasaran mata wang kripto.

Kesaksian tertulis Giancarlo juga memperkukuhkan titik penggunaan yang mungkin untuk blockchain – topik yang dikemukakan oleh Pengerusi CFTC yang lepas. Dalam keterangan jawatankuasanya, Giancarlo menulis bahawa teknologi itu “berpotensi untuk meningkatkan kecekapan ekonomi, mengurangkan risiko sistemik terpusat, mengelakkan aktiviti penipuan dan meningkatkan kualiti data dan tadbir urus.” Dia menambah: “Apabila dikaitkan dengan mata wang kripto, teknologi ini bertujuan untuk menjadi penyimpan nilai, memudahkan pembayaran yang selamat, membolehkan pemindahan aset, dan mengkuasakan aplikasi baru.”

Pengerusi SEC Jay Clayton, sebagai tindak balas kepada soalan Cotton, menunjuk permohonan dalam bidang pengesahan data dan menyimpan rekod – iaitu, menggunakan teknologi untuk membuat rekod maklumat yang diedarkan – sebagai kes-kes penggunaan khusus. “Saya harap orang mengejarnya,” katanya lagi.

Sumber:

https://www.coindesk.com/thered-no-dlt-without-bitcoin-says-cftc-chief/

Empat Bank Terbesar Australia Tidak Akan Melarang Transaksi Jual Beli Bitcoin

Berbeza dengan segelintir bank Wall Street yang berpangkalan di Amerika Syarikat dan satu kumpulan perbankan utama di UK, 4 bank terbesar Australia tidak akan menghalang pelanggan mereka daripada membeli mata wang kripto menggunakan perkhidmatan bank mereka, termasuk menggunakan kad kredit.

Walaupun Kumpulan Perbankan Australia dan New Zealand (ANZ) menolak berurusan dengan perniagaan yang beroperasi sebagai ‘penerbit, peniaga atau bursa’ dalam mata wang kripto kerana sifatnya yang tidak terkawal, bank itu tidak mempunyai keraguan tentang pelanggannya yang membeli mata wang kripto dengan wang mereka. Jurucakap Westpac, bank kedua terbesar Australia dari segi permodalan pasaran, menambah: “Kami kini tidak mempunyai sekatan ke atas penggunaan kad kredit untuk membeli mata wang kripto.”

Sementara itu, Australia National Bank (NAB) mengisyaratkan meletakkan brek pada ‘beberapa transaksi kad’ untuk mengurangkan risiko pelanggan. Walaupun Cmmonwealth Bank (CommBank) tidak mengesahkan atau menafikan dasar sedemikian, tidak ada keperluan untuk menyarankan bank menghalang pelanggan daripada membeli mata wang kripto. Australia sudah mendesak supaya peraturan untuk pertukaran mata wang kripto dengan undang-undang baru yang dikendalikan di bawah bidang kuasa agensi perisikan kewangan dan pengawas negara, AUSTRAC.

Sumber:

https://www.ccn.com/australias-big-four-banks-will-not-prohibit-bitcoin-buy-transactions/

 

Pengurus Besar BIS Mahu Mencegah Mata Wang Kripto Daripada Memasuki ‘Sistem Kewangan Utama’

Augustín Carstens, pengurus besar Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa (BIS), menggelarkan Bitcoin sebagai “gabungan gelembung, skim Ponzi dan bencana alam sekitar” dan meminta bank pusat untuk mengawal selia pasaran kripto dalam ucapan di Goethe University pada bulan Feb 6. BIS dikenali sebagai “bank bagi bank pusat,” kerana ia hanya menyediakan perkhidmatan perbankan kepada bank pusat dan organisasi antarabangsa yang lain. Pada bulan Ogos 2017, ketika Carstens menjadi ketua bank pusat Mexico, beliau berpendapat Bitcoin bukan mata wang tetapi komoditi dan memberi amaran terhadap penggunaan berpotensi untuk jenayah siber.

Carsten menganggapnya sebagai “membimbangkan” bahawa sesetengah bank membiarkan Bitcoin ATM, kerana beliau menganggap penggunaan Bitcoin untuk transaksi haram terlalu tinggi untuk membolehkan mata wang kripto tersebut dikaitkan dengan institusi kewangan utama.

Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi dan Elliptic, sebuah perusahaan forensik Bitcoin, mengeluarkan laporan pada akhir bulan Januari yang menunjukkan bahwa kurang dari satu peratus dari semua transaksi Bitcoin mewakili pencucian wang.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/general-manager-of-bis-wants-to-prevent-crypto-from-joining-main-financial-system

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.