Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 7 Januari 2018

Bitcoin, Litecoin, Dan Bitcoin Cash Mencatatkan Keuntungan Besar, Setelah Harga Altcoins Mulai Menurun

Bitcoin, Litecoin, Ethereum, dan Bitcoin Cash, mata wang kripto yang dianggap sebagai aset rizab atau pelaburan yang selamat dalam pasaran mata wang kripto yang sangat tidak menentu telah mencatatkan keuntungan besar dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Sepanjang hari 6 Januari, nilai banyak mata wang kriptografi alternatif telah menurun. Kriptografi yang telah mencatat keuntungan besar-besaran pada minggu lalu seperti Tron, Ripple, dan Cardano telah berjuang untuk pulih daripada pembetulan mereka sebelum ini, sementara Bitcoin, Litecoin, dan Bitcoin Cash telah meningkat sebanyak 10 peratus dalam tempoh dua hari lalu.

Litecoin khususnya, yang jatuh di belakang Stellar sebagai mata wang kripto terbesar kesembilan pada minggu ini, mencatatkan pemulihan pantas, menunjukkan peningkatan 20 peratus dalam nilai dan mencapai pasaran modal sebanyak $ 16 bilion. Walaupun Litecoin masih jauh lebih rendah daripada Cardano, ia telah membuat peningkatan mendadak untuk kali pertama sepanjang minggu lalu.

Kebangkitan Bitcoin, Litecoin, dan Bitcoin Cash telah menunjukkan bahawa pasaran mata wang kripto yang sangat berisiko dan tidak menentu menganggap mata wang kripto yang paling lama wujud dalam pasaran sebagai aset rizab. Bitcoin khususnya telah menjadi taruhan yang selamat dalam pasaran global.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-litecoin-bitcoin-cash-record-large-gains-altcoins-fall/

Kerajaan Brazil Bercadang Untuk Memproses Petisyen Dan Undang-Undang Menggunakan Platform Ethereum

Kerajaan Brazil sedang berusaha untuk memindahkan petisyen popular, satu sistem pilihan raya negara yang tidak cekap, ke rangkaian Ethereum, untuk memproses ratusan juta undi di rangkaian teknologi.

Perundangan Brazil yang diketuai oleh penasihat perundangan Kongres Ricardo Fernandes Paixão dan profesor universiti Everton Fraga merancang cara untuk memanfaatkan rangkaian Ethereum Blockchain untuk menyimpan dan memproses undi pemilihan, sebagai sebahagian daripada inisiatif yang lebih besar untuk meningkatkan kualiti sistem politik Brazil.

Henrique Costa, seorang profesor undang-undang Universidade de Brasilia, memberitahu bahawa kekurangan platform yang tidak berubah untuk mengumpul tandatangan undian telah menjadi isu sebenar untuk kerajaan pada masa lalu. Beliau berkata: “Sebahagiannya ini disebabkan oleh ketiadaan platform yang boleh mengumpul tandatangan satu peratus pengundi dengan selamat. Kami telah melalui krisis mengenai legitimasi … undang-undang kita. Walaupun inisiatif yang popular wujud, tidak ada cara yang selamat untuk mengumpul tandatangan rakyat supaya mereka boleh mencadangkan bil undang-undang sendiri. ”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/brazilian-government-plans-to-process-petitions-and-write-laws-on-ethereum

Mark Zuckerberg Terbuka Hati Untuk Mengkaji Lebih Dalam Mengenai Desentralisasi Dan Mata Wang Kripto

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg menyatakan beberapa pandangannya mengenai laman media sosial mengenai masa depan platform, serta desentralisasi dan mata wang kripto.

Zuckerberg, yang telah memperoleh kekayaannya dalam rangkaian sosial, membincangkan berkenaan harapan orang ramai terhadap teknologi: “Salah satu persoalan paling menarik dalam teknologi sekarang ialah mengenai pemusatan dan desentralisasi. Banyak daripada kita masuk ke dalam teknologi kerana kita percaya ia boleh menjadi kuasa desentralisasi yang meletakkan lebih banyak kuasa di tangan orang … Kembali pada 1990-an dan 2000-an, kebanyakan orang percaya teknologi akan menjadi kuasa yang mendesak. ”

Sebagai sudut pandangan kepada persepsi orang ramai bahawa teknologi telah meningkat untuk memusatkan kuasa, mogul media sosial menegaskan bahawa sistem desentralisasi seperti mata wang kripto “mengambil kuasa dari sistem berpusat dan meletakkan semula tangan orang.” Dia kemudian memberi amaran, “Tetapi mereka datang dengan risiko menjadi lebih sukar untuk dikawal. Saya berminat untuk lebih mendalam dan mengkaji aspek positif dan negatif teknologi ini,” kata Zuckerberg, “dan cara terbaik untuk menggunakannya dalam perkhidmatan kami.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/facebooks-zuckerberg-on-decentralization-and-cryptocurrencies

Bank of England Membatalkan Rancangan Untuk Menghasilkan Mata Wang Kriptonya Sendiri, Atas Dasar Mengelakkan Ketidakstabilan Ekonomi

Bank of England telah memutuskan bahawa ia tidak akan melancarkan mata wang kripto sendiri kerana kesannya terhadap sistem kewangan, menurut FT Advisor. Bank itu mula meneliti mata wang kripto pada tahun 2015 dan sedang mempertimbangkan untuk melancarkan mata wang kripto sendiri.

Bank tersebut terus mengkaji mata wang kripto, tetapi telah memutuskan bahawa memiliki mata wang kripto itu sendiri akan dapat menyebabkan ramalan negatif terhadap bank tradisional. Bank itu percaya bahawa pengguna akan memilih mata wang kriptonya atas wang kertas dan akan berhenti menggunakan akaun bank komersil serta wang kertas. Bank pusat khuatir pengguna akan menarik dana dari bank, dan bank tersebut tidak akan mempunyai dana untuk membayar pendeposit mereka, membawa malapetaka kepada ekonomi. Bank-bank juga tidak akan dapat meminjam dari bank lain.

Bank pusat juga prihatin bahawa ia tidak dapat mengekalkan kestabilan kewangan menggunakan dasar kadar faedahnya. Permintaan untuk wang kertas tradisional agak elastik, bermakna ia bertindak balas melalui perubahan harga kepada kadar faedah yang dikenakan ke atas wang tersebut. Bank itu berkata ia tidak pasti sama ada keanjalan itu akan bertahan dalam ekonomi mata wang kripto, menjejaskan keupayaan bank mengekalkan kestabilan ekonomi menggunakan kadar faedah.

Sumber:

https://www.ccn.com/bank-of-england-drops-plans-for-its-own-cryptocurrency-fearing-instability/

Default – Between Post Ads