Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 7 Mac 2018

Arahan Putin: Rusia Bersedia Untuk Mengesahkan Pasaran Kripto Di Sisi Undang-Undang Menjelang Julai 2018

Pihak berkuasa Rusia merancang meluluskan undang-undang baru yang akan mengesahkan pasaran kripto pada musim panas 2018. Seperti dalam laporan oleh penerbitan rasmi parlimen Rusia pada 1 Mac, presiden Russia Vladimir Putin telah menetapkan tarikh akhir pada 1 Julai untuk undang-undang mata wang kripto yang relevan untuk diterima pakai di negara ini.

Laporan ini khusus menunjukkan dua undang-undang draf yang berpusat pada teknologi blockchain yang telah dibangunkan setakat ini. Kementerian Kewangan Rusia telah memberi tumpuan kepada garis panduan perundangan bagi pengeluaran syiling permulaan awal (ICOs) manakala bank pusat negara telah menyediakan undang-undang draf berasingan mengenai crowdfunding.

Laporan itu mencadangkan bahawa kedua-dua pihak berkuasa telah bersetuju dengan langkah pengawalseliaan utama terhadap mata wang kripto, kecuali satu percanggahan utama apabila ia berkaitan dengan bursa mata wang kripto yang beroperasi di negara ini. Pada dasarnya, bank pusat tidak berminat dengan pedagang runcit dan pelabur yang menyertai perdagangan mata wang kripto.

Sumber:

https://www.ccn.com/russia-legalizing-cryptocurrency-markets-july-2018/

 

Gergasi Kewangan Jepun, SBI Beli 40% Syarikat Perkakasan Dompet Kripto Taiwan

Kumpulan perkhidmatan kewangan Jepun, SBI Holdings telah membeli 40% syarikat dompet kripto Taiwan CoolBitX, menurut kenyataan akhbar yang diterbitkan pada 2 Mac. Dalam usaha terbaru dalam penglibatan SBI dengan kedua-dua mata wang kripto dan industri Blockchain, gergasi kewangan membuat pelaburan yang tidak didedahkan yang memindahkan hampir separuh daripada CoolBitX kepada pemilikannya.

CoolBitX, pengeluar CoolWallet sebagai tawaran utamanya – dompet perkakasan serupa dengan kad kredit yang berkomunikasi dengan peranti melalui Bluetooth. SBI kini menerajui percubaan besar-besaran teknologi Ripple dalam usaha besar yang berasingan yang melibatkan kira-kira 60 bank, majoriti yang berpusat di Jepun.

Pertimbangan itu juga akan menjadi tumpuan untuk CoolBitX ke depan, SBI mencatat amalannya dengan orang lain dalam “ekosistem mata wang kripto”. “… Kami telah mencari kecanggihan keselamatan dengan menangkap teknologi canggih syarikat luaran selain pengurusan risiko yang menyeluruh di dalam syarikat, menjadikan perlindungan aset pelanggan sebagai fokus utama,” kata siaran akhbar, meneruskan: “Pada masa akan datang, sambil mempertimbangkan penggunaan teknologi CoolBitX, kami berhasrat meningkatkan lagi keselamatan.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/japans-finance-giant-sbi-buys-40-of-taiwanese-crypto-hardware-wallet-company

 

BMW ‘Bekerja Dengan’ Firma Blockchain Lain, Untuk Mengesan Kobalt

Pengeluar kereta Jerman BMW didakwa Berjaya menyelesaikan perkongsian kedua dengan syarikat permulaan blockchain, kali ini untuk menghasilkan kobalt etika bagi produknya. Hanya seminggu selepas gergasi automotif melancarkan perjanjian dengan syarikat pembekal Blockchain China, VEChain, Douglas Johnson-Poensgen, Ketua Pegawai Eksekutif Circulor, berpangkalan di UK, memberitahu Reuters mereka bekerjasama dengan BMW untuk mengesan bekalan kobalt ‘bersih’ untuk memastikan pematuhan etika mereka.

Kobalt diperolehi dari Republik Demokratik Congo yang dilanda perang, di mana beberapa bekalan dilaporkan melibatkan penggunaan buruh kanak-kanak dan persediaan tidak formal yang dikenali sebagai lombong ‘artisanal’, lapor Reuters. Teknologi Blockchain, Ketua Pegawai Eksekutif Circulor berkata, adalah tiket gergasi kereta itu untuk memastikan rantaian bekalan lestari.

Hampir tidak ada maklumat lebih lanjut mengenai Circulor atau perkongsian mereka yang dikatakan, yang harus diiktiraf secara rasmi oleh BMW. Di samping itu, Circulor kelihatan tidak mempunyai laman web rasmi, dengan pendaftaran London mereka dan diperbadankan sebagai Syarikat Swasta Swasta pada bulan November 2017 yang hanya maklumat awam mereka yang wujud.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bmw-is-working-with-another-blockchain-firm-this-time-to-track-cobalt-report-says

 

Carrefour, Peruncit Eropah Memperluaskan Penggunaan Blockchain Untuk Rantaian Bekalannya

Pada hari Selasa, Carrefour mengumumkan peluasan sistem rantai bekalan berasaskan blokchainnya, yang kini digunakan untuk mengesan bekalan ayam dari ladang ke meja. Menjelang akhir tahun 2018, syarikat akan menambah sumber bagi beberapa produk makanan lain. Pada 6 Mac, 2018, Carrefour – peruncit awam terbesar di Eropah berdasarkan jualan (jumlah pasaran: $ 13.5 bilion) – mengumumkan bahawa ia tidak lama lagi akan melaksanakan sistem berasaskan blokchain untuk mengesan produk makanan tambahan dalam rantaian bekalannya.

Pada masa ini, peruncit multinasional Perancis menggunakan teknologi blockchain untuk mengesan rekod bekalan ayam, tetapi syarikat itu akan menambah ciri kebolehlihatan untuk pelbagai produk termasuk telur, keju, susu, oren, tomato, salmon, dan kacang tanah. Dalam pengumumannya, Carrefour menjelaskan bahawa teknologi blockchain “boleh digunakan dalam sektor makanan supaya setiap parti sepanjang rantaian bekalan (pengeluar, pemproses dan pengedar) dapat memberikan maklumat kebolehlihatan tentang peranan mereka dan untuk setiap kumpulan pengilangan ( tarikh, tempat, bangunan ladang, saluran pengedaran, rawatan berpotensi, dll.) ”

Dalam amalan, menggunakan telefon pintar, pengguna akan dapat mengimbas kod QR pada label produk. “Ini akan memberi mereka maklumat mengenai produk dan perjalanan yang telah mereka ambil – dari mana ia dibesarkan sehingga apabila ia diletakkan di rak,” jelas Carrefour.

Sumber:

https://www.ethnews.com/european-grocer-carrefour-expands-blockchain-for-supply-chain