Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 8 Januari 2018

 

Jumlah Pasaran Mata Wang Kripto Kini Sudah Melebihi $ 800 Billion (RM 3.2 Trillion)

Permodalan pasaran gabungan semua mata wang kripto mencapai $ 800 billion pada hari Ahad, hanya beberapa hari setelah mencapai jumlah waktu tertinggi sebelumnya sebesar $ 700 billion. Berikutan kejatuhan mendadak lebih dua hari sebelum Tahun Baru, majoriti mata wang kripto semakin berkembang, menyumbang kepada peningkatan pesat dalam permodalan pasaran gabungan.

Terdapat beberapa mata wang kripto yang memandu dinamik ini. Bitcoin, mata wang kripto yang asal, berada pada harga yang agak stabil iaitu $ 16,500 dan $ 17,000, dengan sedikit pertumbuhan pada minggu lepas. Walau bagaimanapun, penguasaan pasaran secara keseluruhannya masih berada di tahap paling rendah iaitu sekitar 34 peratus, kerana pesaing utamanya mula menguasai pasaran.

Ethereum pula melepasi $ 1,000 untuk kali pertama Jumaat ini dan terus berkembang. Antara sebab utama dinamik ini ialah tahap penerimaan yang sangat besar dalam mata wang kripto, yang nampaknya lebih tinggi daripada yang digabungkan di pasaran.

Ripple merupakan satu lagi penyumbang utama pertumbuhan di pasaran. Ia mula melonjak pada pertengahan Disember 2017 dan telah berjaya menggantikan Ethereum sebagai mata wang kripto tertinggi kedua dari aspek permodalan pasaran setelah ia mendapat perhatian dari industri perbankan dunia.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/combined-crypto-market-capitalization-races-past-800-bln

Bursa Mata Wang Kripto Mencatat Pertambahan Lebih 100,000 Pengguna Sehari

Banyak pertukaran mata wang kripto terkemuka seperti Coinbase (GDAX), Binance, Bittrex, Bitstamp dan Kraken telah bergelut dalam menangani peningkatan mendadak dalam permintaan untuk mata wang kripto. Sesetengah bursa telah mengubah sistem mereka untuk meningkatkan skalabiliti mereka, sementara yang lain telah menghentikan sementara pembukaan akaun pengguna baru.

Minggu ini, Changpeng Zhao, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Binance, bursa saham terbesar di pasaran global dengan jumlah dagangan $ 9.5 bln setiap hari, mendedahkan bahawa ia telah menambah lebih daripada 250,000 pengguna sehari.

Bursa mata wang kripto sedang berjuang untuk menangani peningkatan pesat permintaan daripada para pelabur kerana sistem Know-Your-Customer (KYC) dan Anti Money Laundering (AML) dipaksa untuk dilaksanakan oleh pihak berkuasa. Setiap permohonan pengguna mesti diluluskan secara manual dan disahkan. Kegagalan untuk memisahkan akaun penipuan daripada pengguna yang sah boleh mengakibatkan denda besar dan tindakan undang-undang untuk pertukaran mata wang kripto. Oleh itu, proses pemeriksaan pengguna adalah ketat dan memerlukan usaha yang signifikan dari pekerja bursa pertukaran mata wang kripto.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/exponential-growth-cryptocurrency-exchanges-are-adding-100000-users-per-day

Kerajaan AS Melelong 513 Bitcoin dan 512 Bitcoin Cash yang Disita dari Peniaga Dark Web

Kerajaan AS telah diluluskan oleh hakim persekutuan di Utah untuk melelong 513 Bitcoin dan 512 Bitcoin Cash yang disita dari penyiasatan ke atas Aaron Michael Shamo, seorang peniaga Dark Web.

Pada minggu mendatang, kerajaan dijangka menjual semua aset yang dirampas selepas penangkapan Shamo, termasuk pickup Ford F-350, BMW 135i, dan Bitcoin serta Bitcoin Cash bernilai berjuta-juta dolar. Pada 31 Mei 2017, Shamo bersama pengusaha Dark Web termasuk Drew Wilson Crandall, Mario Anthony Noble, dan Sean Michael Gygi didapati bersalah melakukan konspirasi untuk mengedarkan bahan terkawal. Sejurus selepas penjenayah Dark Web tersebut didapati bersalah atas tuduhan yang difailkan oleh FBI, Bitcoin dan Bitcoin Cash pegangan pengendali Dark Web itu disita dan dipindahkan ke jagaan Perkhidmatan Marshals Amerika Syarikat (USMS).

Kerajaan AS juga menyatakan kebimbangannya mengenai kadar turun naik yang tinggi Bitcoin dan Bitcoin Cash, dan mencadangkan untuk menjual dua mata wang kripto tersebut sebelum nilai mereka susut. Pada bulan Oktober, telah didedahkan bahawa kerajaan AS menjual 144,336 Bitcoin pada harga $ 336 setiap Bitcoin. Keseluruhan kumpulan 144,336 bitcoin dijual pada harga $ 48.5 juta. Pada masa itu, kerajaan AS menjual Bitcoin menggunakan rasional yang sama dengan penjualan baru-baru ini, mengandaikan bahawa harga Bitcoin akan menurun disebabkan turun naiknya harganya. Hari ini, 144,336 bitcoin kerajaan AS yang dijual pada tahun 2014 pada $ 48.5 juta bernilai $ 2.36 bilion.

Sumber:

https://www.ccn.com/us-government-is-selling-513-bitcoin-and-512-bitcoin-cash-seized-from-dark-web-dealer/

Bursa Saham New York Bakal Melancarkan Bitcoin ETFs

Bursa Saham New York telah memfailkan kebenaran untuk melancarkan beberapa dana dagangan yang berkaitan dengan Bitcoin (ETF) hanya satu minggu ke 2018. Pemfailan yang dihantar ke Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat menunjukkan bahawa bursa itu bercadang untuk melancarkan lima ETF berbeza yang menawarkan kontrak ‘Bulls and Bears’ di bursa saham Arca.

EFT ini akan dikaitkan dengan harga kontrak niaga hadapan Bitcoin yang disenaraikan di bursa CME dan CBOE, yang melancarkan kontrak niaga hadapan Bitcoin pada Disember 2017. Tiga ‘Bulls Fund’ dikategorikan sebagai 1.25X, 1.5X dan 2X, menawarkan 100 peratus, 150 peratus dan 200 peratus pulangan atas kontrak yang diberikan. Namun pelabur akan kehilangan gandaan yang sama jika nilai Bitcoin menyusut .

‘Bears Fund’ pula membolehkan para pelabur peluang untuk memanfaatkan penurunan nilai Bitcoin. Kedua-dua dana yang ditawarkan adalah 1X dan 2X, menawarkan 100 peratus dan keuntungan 200 peratus sekiranya kontrak itu memenuhi sasarannya pada hari perdagangan, iaitu jika nilai Bitcoin menyusut. Sekali lagi, sekiranya penanda aras dalam nilai, pelabur Bear Fund akan mengalami kehilangan yang dikompaun oleh multiplier (1X atau 2X) yang telah dipersetujui di dalam kontrak jika penurunan nilai Bitcoin tidak berlaku.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/new-york-stock-exchange-moves-on-bitcoin-etfs

Default – Between Post Ads