Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 8 Mac 2018

Mahkamah St Petersburg Menarik Balik Larangan Untuk Menyekat Laman Web Berkaitan Bitcoin

Mahkamah Bandar St. Petersburg pada hari Selasa membatalkan keputusan mahkamah, contoh pertama untuk menyekat laman-laman Internet yang menyiarkan maklumat tentang bitcoin, menurut laporan Rusia Today.

Peraturan bitcoin dan mata wang kripto terus menarik tindakan yang bertentangan di antara pemerintah Rusia. Pada bulan Mei, Mahkamah Daerah Oktyabrsky St. Petersburg memutuskan untuk menyekat laman web yang menyampaikan maklumat mengenai bitcoin. Pada hari Selasa, mahkamah bandar St Petersburg membatalkan keputusan itu selepas mendengar rayuan. “Kes itu dihantar untuk pertimbangan baru oleh komposisi lain mahkamah,” laporan itu menyatakan.

Pejabat pendakwa St. Petersburg merayu keputusan itu untuk mengawasi pelaksanaan undang-undang dan bertindak bagi pihak Persekutuan Rusia dan kumpulan individu yang tidak terbatas. Mahkamah mengambil keputusannya seperti sebelum ini kerana berkata pengedaran bebas “e-mata wang” mengakibatkan penggunaan mata wang kripto dalam perdagangan dadah, senjata, dokumen palsu dan kegiatan jenayah yang lain. Mahkamah berkata mata wang kripto, termasuk bitcoins, menyokong pertumbuhan ekonomi bayang-bayang dan tidak boleh digunakan secara sah di Persekutuan Rusia.

Sumber:

https://www.ccn.com/st-petersburg-court-overturns-ruling-to-block-bitcoin-information-on-websites/

 

Bitmain Mahu Melabur di ‘Bank Pusat’ Yang Dikuasakan Dengan Teknologi Blockchain

Bitmain, gergasi perkakasan perlombongan Bitmain mengumumkan hari Rabu bahawa ia bercadang untuk melabur sebanyak tiga puluh orang pemula yang bekerja untuk mewujudkan “bank pusat swasta” yang dikuasakan oleh blockchain.

Pengasas bersama Jihan Wu memberikan ucaptama pertama di Sidang Kemuncak Blockchain DC, yang dihoskan oleh Dewan Digital Commerce dan Pusat Pasar dan Dasar Kewangan Georgetown University. Dalam ucapannya, Wu memeriksa perbezaan antara bank pusat yang mendokong mata wang fiat dan pelbagai jenis mata wang kripto di seluruh dunia.

Mungkin yang paling utama, pembentangannya berakhir dengan maklumat bahawa Bitmain mahu melabur dalam 20 hingga 30 syarikat permulaan yang akan menghubungkan kedua-dua dunia mata wang fiat dan kripto, dengan mengatakan bahawa sebuah bank pusat swasta – berbeza dengan institusi seperti Federal Reserve, yang secara teknikalnya swasta tetapi berkait dengan kerajaan Amerika Syarikat – “lebih baik untuk mewujudkan pengalaman pengguna yang lebih mudah.” Beliau juga berpendapat bahawa usaha itu berpotensi menguntungkan, menonjolkan pendapatan yang diperolehi oleh Fed dan menyatakan bahawa “kita semua tahu bahawa bank pusat adalah perniagaan yang sangat menguntungkan.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitmain-wants-invest-blockchain-powered-central-banks/

Universiti Teknologi Vienna Melancarkan Sistem Pemindahan Token Dari Blockchain Yang Berbeza

Bitpanda, platform perdagangan Austria untuk mata wang kripto bekerjasama dengan Universiti Teknologi Vienna untuk membangunkan platform sumber terbuka bernama “Pantos” untuk perdagangan arbitraj masa nyata antara blockchain yang berbeza. Dalam kerjasama dengan Universiti Teknologi Vienna, penyelidik dari Institut Penyelidikan untuk Cryptoeconomics Masa Depan (RIAT) di Austria turut mengambil bahagian dalam projek itu.

Projek penyelidikan yang dipanggil “Pantos” bertujuan untuk menyelesaikan masalah penambahan yang semakin meningkat dari token Blockchain dan untuk membolehkan “pemindahan yang berharga token dari beberapa blockchain yang berbeza” untuk kali pertama. akan membolehkan peniaga memanfaatkan perbezaan harga antara pasangan mata wang kripto dalam satu platform tunggal.

Sistem Pantos akan dibiayai dengan menggunakan Penawaran Syiling Permulaan (ICO) terhad kepada 1500 BTC (kira-kira $ 14.8 juta pada masa akhbar) untuk tanda baru bernama PAN. Bitpanda memberi penekanan dalam pengumuman itu, ICO tidak akan berfungsi untuk membiayai permulaan baru, tetapi untuk membiayai pembangunan teknologi yang kemudiannya boleh digunakan secara bebas melalui lesen sumber terbuka.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/vienna-university-of-technology-to-launch-multi-blockchain-transfer-system

Venezuela Akan Melelong Petro Melalui Dicom, Platform Pertukaran Asingnya

Menurut naib presiden Venezuela, Tareck El Aissami, mata wang kripto yang disokong minyak negara, Petro (PTR) akan dilelong ke syarikat swasta melalui platform pertukaran asing negara, Dicom “dalam beberapa minggu.” Semasa bercakap pada siaran persidangan di televisyen negeri, El Aissami menyatakan bahawa Petro akan dilelong, dan menambah bahawa syarikat-syarikat akan dapat menggunakan mata wang kripto yang disokong minyak untuk membayar import bahan mentah.

Naib Presiden negara juga memohon bank tempatan untuk membeli Petro pada harga diskaun semasa pra-jualannya, yang akan berakhir pada 20 Mac. Dia menambah bahawa buat masa ini Petro boleh dibeli dengan “dolar, euro, atau mana-mana mata wang lain, “Dan bahawa ia mungkin dipegang oleh bank sebagai aset.

Platform pertukaran asing Venezuela, Dicom, adalah tempat di mana kerajaan mengawasi mata wang asing. Pada bulan September, platform itu ditutup sementara, disebabkan oleh kekurangan bekalan mata wang asing. Platform ini membolehkan pengguna untuk mengambil bahagian dalam sistem tersebut, selepas mereka mendaftar di atasnya dan memegang akaun dalam mata wang asing, di bank yang diberi kuasa untuk beroperasi di Venezuela. Dicom ketika ini memiliki 580.000 pengguna.

Sumber:

https://www.ccn.com/venezuela-auction-petro-via-dicom-foreign-exchange-platform/